Yrittäjä syyttää hyvinvointialueita lääkelupakoulutusten kilpailun estämisestä
Toimitusjohtajan mukaan alueet suosivat hankinnoissa vain yhtä toimijaa. Hyvinvointialueet kiistävät väitteet ja vetoavat omiin oikeuksiinsa.
Yrittäjä Tuomas Lipponen lataa kovia syytöksiä hyvinvointialueiden toiminnasta.
Lipposen mukaan monet alueet toimivat lääkelupakoulutusten järjestämisessä kilpailulain hengen vastaisesti. Hänen mukaansa alueet suosivat koulutushankinnoissa pääsääntöisesti yhtä yritystä, joka on hänen mielestään saanut alalla monopoliaseman.
Hyvinvointialueet eivät tunnista Lipposen mainitsemaa ongelmaa, eivätkä koe toimineensa asiassa väärin.
Lipponen on lääkelupakoulutuksia tarjoavan Skholen toimitusjohtaja. Hänen viittaamansa monopoliyritys on Awanic Oy, joka tarjoaa Love-lääkelupakoulutuksia.
Jokaisen hoitotyön ammattilaisen täytyy suorittaa lääkelupakoulutus 3‒5 vuoden välein. Koulutuksia tarjoavat Awanicin ja Skholen lisäksi esimerkiksi Medieco ja ProEdu.
Love-materiaalien kaikki oikeudet omistaa Pohjois-Savon hyvinvointialue, ja Awanic vastaa kurssien teknisestä ylläpidosta. Lipposen käsityksen mukaan Pohjois-Savo saa taloudellista hyötyä siitä, että se edellyttää työntekijöiltä nimenomaan Love-kurssien käymistä.
– Onko tämä enää laillista, ei mahdu minun oikeustajuuni. Kilpailua ei pitäisi rajata niin, että edellytetään jotain tiettyä tuotemerkkiä. Käytännössä näin kuitenkin on, ja se näkyy ihan hyvinvointialueiden lääkehoitosuunnitelmissa. Niissä viitataan Love-kursseihin standardivaatimuksena, vaikka se on yksityisen yrityksen tuotenimi. Kurssien nimet ovat suojattuja tuotemerkkejä, joten muut eivät voi niitä järjestää.
Lipposen mukaan jotkut työnantajat eivät ole halunneet käyttää Skholen koulutuksia, koska luvat eivät ole käyneet kaikissa toimipaikoissa.
Lipposen mielestä pitäisi keskittyä osaamiseen eikä siihen, minkä yrityksen logo on paperin reunassa.
– Se on mielestäni hankintalain vastaista. Osaamisvaatimusten pitää olla avoimia. Ylipäätään Suomen lääkelupakoulutusten sisältöä ei ole määritelty missään tarkasti.
Lipponen kertoo, että alueet ovat kysyttäessä vakuuttaneet, että kaikkien yritysten luvat kyllä käyvät.
– Sitten asiakkaat ottavat meihin yhteyttä, että tarkastaja ei hyväksy kurssejamme. Ja kun soitamme ja kysymme perusteita, niin selviää, ettei asiassa ollutkaan ongelmaa.
Ei kilpailuteta, koska tuotanto on omaa
Proviisori ja farmasian tohtori Susanna Saano Pohjois-Savon hyvinvointialueelta (PSHVA) kertoo, että he eivät kilpailuta koulutusta, koska tuotanto on heidän omaansa.
– Lakimiehemme ovat tätä asiaa useampaan kertaan selvittäneet, eikä tässä ole mitään lainvastaista. Love-koulutukset ovat PSHVA:lle rekisteröity tavaramerkki. Me omistamme kurssit, olemme itse rakentaneet koulutusmallin ja teemme siihen sisällön.
Saano on yksi Love-kurssien sisällöntuottajista. Hän kertoo, että hyvinvointialue myy kursseja muillekin organisaatioille, muttei edellytä niiden käymistä muilta kuin oman organisaation työntekijöiltä.
– Jos käytämme hyvinvointialueellamme ulkopuolisia palveluntarjoajia, niin he päättävät itse, mitä osaamisenvarmistamisen koulutuksia he hyväksyvät.
Osaamisen varmistamisen on oltava tasalaatuista
Myös Varsinais-Suomen hyvinvointialueella (Varha) käytetään Love-koulutuksia lääkehoidon osaamisen varmistamiseen.
Varhan asiakas- ja potilasturvallisuuspäällikkö Arja Pekosen mukaan Varhassa halutaan, että lääkehoidon osaamisen varmistaminen tapahtuu yhdenmukaisella ja tasalaatuisella tavalla, ja siksi on päädytty yhteen palveluntarjoajaan.
– Henkilöstömme vaihtaa yksiköiden välillä, ja meillä on myös vuokratyöntekijöitä, joten meillä täytyy olla organisaatiossa yhdenmukainen käytäntö. Olemme sopineet palveluntarjoajien kanssa, että Varhalle töitä tekevät työntekijät suorittavat Love-lääkelupakoulutuksen.
Tuomas Lipponen arvosteli hyvinvointialueita myös siitä, etteivät ne kerro avoimesti osaamiskriteereistä.
– Olisi väärin kertoa jollekin yksittäiselle toimijalle tarkkaan, mitä kriteerejä odotamme kursseilta. Olemme kyllä antaneet meidän lääkehoito-osaamisen varmistamisen ohjeen kysyjille. Meille on tänä vuonna tulossa kilpailutus, ja siihen voivat kaikki halukkaat osallistua, Pekonen lisää.
Valvira ei valvo koulutusten sisältöä
Sosiaali- ja terveyministeriö on julkaissut Turvallinen lääkehoito -oppaan, jossa on linjaukset lääkehoidon osaamisen varmistamiseen, mutta työnantaja määrittelee osaamisen varmistamisen.
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira vaatii ammattilaisilta riittävää lääkehuollon osaamista, mutta koulutuksiin se ei ota kantaa.
– Valvira ei valvo hyvinvointialueiden koulutuksia, eikä niiden sisältöä vaan se on työnantajan vastuulla, vahvistaa ryhmäpäällikkö Tarja Sainio Valvirasta.
– Olisi toki meillekin hyvä, että asiaa ohjeistettaisiin kansallisesti jotenkin selkeämmin, Pekonen toteaa.