Lehti 12: Alkuperäis­tutkimus 12/2001 vsk 56 s. 1367 - 1369

Keuhkoahtaumataudin sairaalahoitoaika ei enää lyhene

Keuhkoahtaumataudin kansallinen hoito-ohjelma on alkutaipaleellaan. Tästä taudista aiheutuneen sairaalakäytön kehityssuunnan perusteella voidaan jo todeta, ettei ohjelma ehkä onnistu niin hyvin kuin vastaava kansallinen astmaohjelma. Keuhkoahtaumataudin sairaalahoitoajan lyhentyminen on pysähtynyt. Tämän sairauden tutkimukseen onkin panostettava, ja sairaalaa korvaavia hoitomuotoja kehitettävä, mikäli taudista aiheutuneiden kustannusten nousua aiotaan hillitä suurten ikäluokkien tullessa eläkeikään.

Olli SäynäjäkangasTuili TuuponenTuija KinnunenTimo Keistinen

Keuhkoahtaumatautia (COPD) sairastaa eläkeikäisistä suomalaisista miehistä 12,5 % ja naisista 3 % (1). Tupakointi on taudin tärkein riskitekijä. Se alkoi vähentyä Suomessa 1960-luvulla selvästi, mutta viime vuosina muutokset ovat olleet vähäisiä. Tupakointitapojen muutokset eivät ole vielä ehtineet vaikuttaa sairastavuuteen kovin paljon, koska keuhkoahtaumataudin kehittyminen kestää vuosikymmeniä.

Kansallinen keuhkoahtaumataudin ehkäisy- ja hoito-ohjelma asetti tavoitteikseen taudin ilmaantuvuuden, sairaalahoidon ja vuosikustannusten vähenemisen (2), joista kahteen viimeksi mainittuun sairaalahoitoajan pienelläkin lyhentymisellä on jo merkitystä. Tässä tutkimuksessa pyrittiin selvittämään keuhkoahtaumataudista aiheutuneiden hoitojaksojen määrien ja keskimääräisen hoitoajan kehityssuuntia sekä pohtimaan erityisesti hoitoajan pituuteen vaikuttavia tekijöitä.

Aineisto ja menetelmät

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksen ylläpitämästä hoitoilmoitusrekisteristä poimittiin kaikki ne vuosien 1972-98 hoitojaksot, joissa päädiagnoosina oli keuhkoahtaumatauti. Tänä 27 vuoden ajanjaksona Suomessa oli käytössä kolme kansainvälistä tautiluokitusta. Tautiluokituksen kahdeksannessa versiossa käytettiin vuosina 1972-86 diagnoosikoodeja 491 ja 492, jotka käsittivät kroonisen bronkiitin sekä emfyseeman. Tautiluokituksen yhdeksännessä versiossa ajanjaksolla 1987-94 otettiin edellisten lisäksi mukaan uusi koodi 496, joka sisälsi kroonisen tarkemmin määrittelemättömän ilmateiden ahtauman. Vuodesta 1995 tautiluokituksen kymmenennen version diagnoosit J42, J43 ja J44 otettiin mukaan.

Tutkimuksessa selvitettiin yli 44-vuotiaiden miesten ja naisten sairaalahoitojaksot ja keskimääräinen hoitoaika. Potilaan ikä laskettiin hoitojakson alusta. Lähtö- ja tulopäivä laskettiin yhdeksi päiväksi. Jos lähtö- ja tulopäivä olivat samat, laskettiin hoitojakson pituudeksi yksi päivä. Jos hoitoajan pituus oli yli 150 päivää, hoitojakso poistettiin analyysistä. Näin pitkiä hoitojaksoja koko tutkimusajanjaksona oli yhteensä 2 224.

Tulokset

Vuosien 1972 ja 1998 välisenä aikana hoitojaksoja keuhkoahtaumataudin takia 45-vuotiailla ja sitä vanhemmilla henkilöillä oli kaikkiaan 281 837. Vuonna 1972 näitä hoitojaksoja oli 7 228 ja niiden vuosittainen määrä lisääntyi varsin tasaisesti siten, että vuonna 1998 niitä oli 14 770. Hoitojaksoista 81,1 % oli miesten ja 18,9 % naisten hoitojaksoja. Hoitojakson alkaessa miesten iän keskiarvo oli 68,7 vuotta (SD 9,0 v) ja mediaani 69 vuotta, naisilla vastaavasti keskiarvo 68,8 vuotta (SD 9,9 v) ja mediaani 70 vuotta.

Hoitopäiviä vuosien 1972 ja 1998 välisenä aikana muodostui yhteensä 3 030 213. Vuonna 1972 näitä hoitopäiviä oli 108 904 ja vuonna 1998 puolestaan 117 325. Koko aineistossa hoitoajan keskiarvo oli 10,8 päivää (SD 13,3 pv) ja mediaani 7 päivää. Miesten hoitoajan keskiarvo oli 10,8 päivää (SD 13,4 pv) ja mediaani 7 päivää, naisilla vastaavasti keskiarvo oli 10,7 päivää (SD 12,9 pv) ja mediaani 7 päivää. Alle 65-vuotiaiden potilaiden hoitojaksojen hoitoajan keskiarvo oli 10,2 päivää (SD 12,7 pv) ja mediaani 7 päivää. Iältään 65-74-vuotiailla hoitoajan keskiarvo oli 10,6 päivää (SD 12,9 pv) ja mediaani 7 päivää. Yli 74-vuotiaiden hoitoajan keskiarvo oli 11,6 päivää (SD 14,5 pv) ja mediaani 8 päivää.

Seuranta-aikana hoitoaika laski kaikissa ikäryhmissä ja molemmilla sukupuolilla siten, että vuonna 1972 hoitoajan keskiarvo oli 15,1 päivää (SD 15,7 pv) ja mediaani 11 päivää. Vuonna 1998 hoitoajan keskiarvo oli 7,9 päivää (SD 10,4 pv) ja mediaani 6 päivää (kuvio 1).

Pohdinta

Keuhkoahtaumataudista johtuva sairaalapalvelujen käyttö on lisääntymässä kaikkialla maailmassa. Kanadassa esimerkiksi yli 75-vuotiailla taudista aiheutuneet sairaalahoitojaksot kaksinkertaistuivat ajanjaksolla 1982-94 (3). Keuhkoahtaumataudin pitkäaikaishoitoon ei ole odotettavissa mitään sairaalahoitoon vaikuttavaa uutta hoitomuotoa. Huolimatta laajoista tutkimuksista hengitettävän kortisonin asema keuhkoahtaumataudin hoidossa on edelleen selkiytymätön. Tosin ISOLDE-tutkimuksessa inhalaatiosteroidilla hoidetuilla potilailla oli 25 % vähemmän pahenemisvaiheita lumeryhmään verrattuna (4). Tässä tutkimuksessa selvitettiin kuitenkin vain lievempiä, ei sairaalahoitoa vaatineita pahenemisvaiheita.

Tutkimusten mukaan keuhkoahtaumataudin ylläpitohoidoilla voidaan yleensä parantaa elämän laatua, mutta niillä ei ole ollut vaikutusta taudin pitkäaikaisennusteeseen. Sitä parantavat ainoastaan tupakoinnin lopettaminen ja kotihappihoito. Jälkimmäistä hoitoa saavat potilaat ovat pieni, mutta potentiaalinen ja ehkä kasvavakin sairaalapalvelujen suurkäyttäjäryhmä. Jo vähäinenkin respiratorinen infektio voi johtaa sairaalahoitoon tässä ryhmässä. Yksilön heikko sosioekonominen asema näyttää myös olevan tupakoinnista riippumatta keuhkoahtaumataudin ja siitä johtuvan lisääntyneen sairaalapalvelujen käytön riskitekijä (5). Astmassa ohjattu omahoito on todettu hyödylliseksi (6), mutta sen merkitys keuhkoahtaumataudin pahenemisvaiheiden ja sairaalahoitoon joutumisen estämisessä on epäselvä.

Naisilla hoitojaksoja keuhkoahtaumataudin takia on koko ajan ollut vähemmän kuin miehillä, ja syynä tähän on lähinnä miesten runsaampi tupakointi. Naisten osuus kaikista tupakoitsijoista on suhteellisesti lisääntynyt Suomessa, ja lisäksi naiset elävät pitempään kuin miehet. Nämä seikat yhdessä alkavat jo näkyä naisten lisääntyvinä hoitojaksojen määrinä. Tupakoivilla naisilla sairaalaan joutumisen riski näyttää olevan jopa suurempi kuin tupakoivilla miehillä, sillä tupakoinnista aiheutuva keuhkoahtaumatauti näyttää kehittyvän naisille herkemmin kuin miehille (7).

Keuhkoahtaumataudin sairaalahoitoajan pituus on vaihdellut eri aineistoissa 6,4 päivästä 8,7 päivään (3,8,9), ja oman tutkimuksemme tulos vastaa tätä. Ensimmäinen taudista aiheutunut hoitojakso on yleensä lyhin, mutta korkea ikä ja samanaikaiset muut sairaudet pidentävät hoitoaikaa (10). Yleensä potilas voidaan kotiuttaa turvallisesti lyhyen hoitojakson jälkeen, jos FEV1 on yli 40 % viitearvosta (11). On viitteitä, että vähäisen riskin keuhkoahtaumapotilailla jopa kolmen vuorokauden hoitoaika riittäisi (8), mutta tällöin potilaat ovat jo varsin valikoituneita.

Lue myös

Keuhkoahtaumataudin pahenemisvaiheen hoitona ovat pääasiallisesti jatkuvatoimisilla sumuttimilla annosteltavat bronkodilaattorit, kortisoni, antibiootit ja tarvittaessa happi pienellä virtauksella. Vaikeimmissa tapauksissa joudutaan turvautumaan non-invasiiviseen ja jopa invasiiviseen ventilaatioon. Kortisonihoidon on todettu lyhentävän hoitoaikaa (12). Liian pitkä kortisonikuuri taas saattaa vaikuttaa päinvastoin tähän lääkitykseen liittyvien komplikaatioiden, kuten esimerkiksi veren sokeriarvon nousun takia. Keuhkoahtaumataudin pahenemisvaihe liittyy yleensä hengitystieinfektioon, ja toisin kuin astman pahenemisvaiheessa antibioottikuuri on syytä määrätä herkemmin. Suomalainen hoitokäytäntö näissä suhteissa vastaa kuitenkin hyvin kansainvälisiä (13) hoitokäytäntöjä.

Periaatteessa sairaalahoitoa voitaisiin yrittää lyhentää antamalla potilaille kotiin tilapäisesti jatkuvatoimisia sumuttimia sekä happilaitteita. Vaarana voi kuitenkin olla kotiin menehtyminen, jos potilas tuudittautuu näiden hoitomuotojen tuomaan turvallisuudentunteeseen eikä hakeudu ajoissa uudelleen sairaalaan. Jatkuvatoiminen sumutin keuhkoahtaumapotilaan kotihoidossa ei myöskään kuulu kansainvälisiin suosituksiin (13). Kotihappihoidon ongelmaksi taas voi muodostua hiilidioksidiretentio, kun hapen antoa ei seurata valtimoverikaasuanalyysin avulla. Osalle keuhkoahtaumapotilaista tällainen tuettu kotihoito taudin pahenemisvaiheessa hoitajan valvonnassa on kuitenkin turvallista ja edullista (14).

Pyrkiminen lyhyeen hoitoaikaan voi johtaa pyöröovi-ilmiöön (15): liian varhain kotiutetut potilaat palaavat pian takaisin sairaalaan. Keuhkoahtaumapotilailla tätä ilmiötä on voitu vähentää päästämällä potilaat hoivakoteihin ennen kotiinmenoa (16). On myös todettu, että keuhkoyksikön arvioinnin jälkeen keuhkosairauksiin perehtyneet hoitajat voisivat hoitaa keuhkoahtaumapotilaita pahenemisvaiheen aikana kotona (17,18). Nämä järjestelmät voisivat vähentää kustannuksia ja sopia Suomenkin oloihin. Kotihoidon selvä yleistyminen keuhkoahtaumataudin pahenemisvaiheessa voi toisaalta johtaa hoitoajan pidentymiseenkin. Sairaalassa hoidettaisiin tällöin vain kaikkein hankalimmat tapaukset.

Keuhkoahtaumataudin hoito-ohjelman alkutaipaleella voidaan jo arvioida, ettei se tule onnistumaan niin hyvin kuin vastaava kansallinen astmaohjelma. Näillä näkymin keuhkoahtaumataudin sairaalahoitoaikaa ei voi enää oleellisesti lyhentää. Taudin nykyiset hoitomuodot eivät juurikaan vähennä sairaalahoidon tarvetta, päinvastoin kuin astmassa. Tupakkavalistuksen vaikutukset näkyvät vasta vuosikymmenien päästä. Välinpitämättömyyteen ei kuitenkaan ole varaa, vaan tämän taudin tutkimukseen ja hoitoon on panostettava ja sairaalaa korvaavia hoitomuotoja kehitettävä. Muuten yhteiskunnan on varauduttava tästä taudista aiheutuviin lisääntyviin terveydenhuollon kustannuksiin etenkin suurten ikäluokkien tullessa eläkeikään.


Kirjallisuutta
1
Isoaho R, Puolijoki H, Huhti E ym. Prevalence of chronic obstrucive pulmonary disease in elderly Finns. Respir Med 1994;88:571-580.
2
Krooninen keuhkoputkitulehdus ja keuhkoahtaumatauti. Valtakunnallinen ehkäisy- ja hoito-ohjelma 1998-2007. Sosiaali- ja terveysministeriö. Julkaisuja 1998:4, Helsinki 1998.
3
Lacasse Y, Brooks D, Goldstein RS. Trends in the epidemiology of COPD in Canada, 1981 to 1995. Chest 1999;116:306-313.
4
Burge PS, Calverley PMA, Jones PW, Spencer S, Anderson JA, Maslen TK on behalf of the ISOLDE study investigators. BMJ 2000;320:1297-1303.
5
Prescott E, Lange P, Vestbo J. Socioeconomic status, lung function and admission to hospital for COPD: Results from the Copenhagen City Heart Study. Eur Respir J 1999;13:1109-1114.
6
Lahdensuo A, Haahtela T, Herrala J ym. Randomised comparison of guided self management and traditional treatment of asthma over one year. BMJ 1996;312:748-752.
7
Prescott E, Bjerg AM, Andersen PK, Lange P, Vestbo J. Gender difference in smoking effects on lung function and risk of hospitalization for COPD: results from a Danish longitudinal population study. Eur Respir J 1997;10:822-827.
8
Kong GK, Belman MJ, Weingarten S. Reducing length of stay for patients hospitalized with exacerbation of COPD by using a practice guideline. Chest 1997;111:89-94.
9
Mushlin AI, Black ER, Connolly CA, ym. The necessary length of hospital stay for chronic obstructive pulmonary disease. JAMA 1991;266:80-83.
10
Crockett AJ, Cranston JM, Moss JR, Alpers JH. An association between length of stay and co-morbidity in chronic airway limitation. Int J Quality Health Care 2000;12:41-46.
11
Emerman CL, Effron D, Lukens TW. Spirometric criteria for hospital admission of patients with acute exacerbation of COPD. Chest 1991;99:595-599.
12
Davies L, Angus RM, Calverley PMA. Oral corticosteroids in patients admited to hospital with exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease: a prospective randomised controlled study. Lancet 1999;354:456-460.
13
Ferguson GT. Recommendations for the management of COPD. Chest 2000;117 suppl 2:S23-S28.
14
Skwarska E, Cohen G, Skwarski KM ym. Randomised controlled trial of supported discharge of patients with exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease. Thorax 2000;55:907-912.
15
Capewell S. The continuing rise in emergency admissions. BMJ 1996;312:991-992.
16
Camberg LC, Smith NE., Beaudet M, Daley J, Cagan M, Thibault G. Discharge destination and repeat hospitalizations. Medical Care 1997;35:756-767.
17
Postma DS, Ten H, Kerstjens NHT, Huib AM, Koeter GH. Home treatment of COPD exacerbations. Thorax 1999;54:S8-S13.
18
Cotton MM, Bucknall CE, Dagg KD ym. Early discharge for patients with exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease: a randomised controlled study. Thorax 2000;55:902-906.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030