Lehti 3: Alkuperäis­tutkimus 3/2006 vsk 61 s. 163 - 170

Lihavuuden, diabeteksen ja muiden glukoosiaineenvaihdunnan häiriöiden esiintyvyys suomalaisessa aikuisväestössä Dehkon 2D-hanke (D2D)

Lähtökohdat

Väestön ylipainoisuus ja glukoosiaineenvaihdunnan häiriöt ovat yleistymässä nopeasti kaikkialla maailmassa. Tässä artikkelissa tarkastellaan tyypin 2 diabeteksen kansallisen ehkäisyohjelman toimenpanohankkeen, Dehkon 2D-hankkeen, lähtötilannetta lihavuuden ja diabeteksen osalta.

Menetelmät

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueilla tehtiin väestötutkimus lokakuun 2004 ja tammikuun 2005 välillä. Siihen kutsuttiin 4 500 satunnaisotannalla poimittua 45-74-vuotiasta miestä ja naista. Terveystarkastukseen osallistui 62 % kutsutuista miehistä ja 67 % naisista. Tutkimukseen kuului kahden tunnin glukoosirasituskoe.

Tulokset

Ylipainoisia oli 50 % miehistä ja 38 % naisista ja lihavia 24 % miehistä ja 29 % naisista. Vyötärölihavuutta oli 69 %:lla miehistä ja 76 %:lla naisista. Aiemmin diagnosoituja diabeetikkoja oli 7,4 % miehistä ja 4,3 % naisista, mutta tutkimuksessa löytyi uusia tapauksia niin, että diabeteksen kokonaisesiintyvyys oli miehillä 16 % ja naisilla 11 %. Jonkinasteinen glukoosiaineenvaihdunnan häiriö oli 42 %:lla miehistä ja 33 %:lla naisista.

Päätelmät

Lihavuus, vyötärölihavuus ja glukoosiaineenvaihdunnan häiriöt ovat yleisiä tutkitussa ikäryhmässä. Merkittävän osan väestöstä tulisi muuttaa elämäntapojaan diabeteksen ehkäisemiseksi. Väestöstrategian ohella terveydenhuollossa tulisi kehittää uudenlaisia lähestymistapoja suuririskisten yksilöiden ohjaukseen. Glukoosiaineenvaihdunnan häiriöiden selvittämiseksi tarvitaan glukoosirasituskoetta.

Markku PeltonenEeva Korpi-HyövältiHeikki OksaHannu PuolijokiJuha SaltevoMauno VanhalaTimo SaaristoLiisa SaarikoskiJouko SundvallJaakko Tuomilehto

Lääkehoitoisten diabeetikoiden lukumäärä on kasvanut tasaisesti viime vuosikymmenten aikana Suomessa (1). Todennäköisimpinä syinä erityisesti tyypin 2 diabeteksen yleistymiseen ovat väestön ikääntymisen ohella ylipainon ja lihavuuden lisääntyminen väestössä. Tämän kehityksen taustalla ovat ruokatottumusten muutokset ja työ- ja arkiliikunnan väheneminen (2). Niiden lisäksi, joilla on jo diagnosoitu diabetes, väestössä on paljon henkilöitä, joilla diabeteksen kliinisen diagnoosin kriteerit täyttyvät mutta joilla ei ole diabeteksen oireita. Vuoden 1992 FINRISKI-tutkimuksessa tyypin 2 diabeteksen kokonaisesiintyvyys (sekä diagnosoidut että aikaisemmin tunnistamattomat tapaukset) keski-ikäisessä miesväestössä oli 10 % ja naisväestössä 7 % (3). Terveys 2000 -tutkimuksessa aikaisemmin tunnistamattomia diabeetikoita löytyi väestöstä yhtä paljon kuin diagnosoituja (1).

Tyypin 2 diabetesta edeltää yleensä pitkä oireeton jakso, jolle on tyypillistä suurentunut veren paastoglukoosiarvo (impaired fasting glucose, IFG) tai heikentynyt glukoosinsieto (impaired glucose tolerance, IGT). Molemmat ovat tyypin 2 diabeteksen esiasteita ja myös merkittäviä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä (4,5). Suomalaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että sydäninfarktin riski on diabeetikoilla yhtä suuri kuin sydäninfarktin aikaisemmin sairastaneilla ei-diabeetikoilla (6,7,8). Erityisesti naisilla diabetes suurentaa sydän- ja verisuonitautien vaaraa voimakkaasti, niin että riski on lähes samalla tasolla kuin diabeetikkomiehillä (6,7,9).

Prosessi heikentyneestä glukoosinsiedosta oireiseen tyypin 2 diabetekseen kestää usein vuosia (10). Tänä aikana on periaatteessa mahdollista vaikuttaa tautiprosessiin puuttumalla diabeteksen kehittymistä edistäviin seikkoihin (11). Suomalainen DPS-tutkimus oli ensimmäinen huolella toteutettu satunnaistettu tutkimus, jossa osoitettiin, että pienten, pysyvien elämäntapamuutosten avulla voidaan vähentää tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuus alle puoleen henkilöillä, joilla oli heikentynyt glukoosinsieto (12,13). Sen jälkeen amerikkalainen DPP-tutkimus tuli samaan tulokseen (14). Elämäntapaohjauksen lisäksi tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuutta voidaan vähentää myös lääkkeillä (14,15,16).

Suomessa on ensimmäisenä maana koko maailmassa käynnistynyt kansallinen diabeteksen ehkäisyohjelma (17). Ohjelma on osa diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämisohjelmaa, Dehko 2000-2010 (18). Ehkäisyohjelma koostuu kolmesta samanaikaisesti toteutettavasta strategiasta: väestöstrategiasta, korkean riskin strategiasta ja varhaisen diagnoosin ja hoidon strategiasta. Pyrkimyksenä on saada tehostetulla elämäntapaohjauksella koko väestö ja erityisesti riskiryhmät omaksumaan terveyttä edistäviä ruoka- ja liikuntatottumuksia.

Viidessä sairaanhoitopiirissä (Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, ja Pohjois-Savo) toteutetaan tyypin 2 diabeteksen ehkäisyohjelman toimeenpanohanke (Dehkon 2D-hanke, D2D) vuosina 2003-2007 (19). Tavoitteena on mm. kehittää toimivia menetelmiä tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi suuren riskin henkilöillä ja lisätä väestön tietoisuutta tyypin 2 diabeteksesta ja sen vaaratekijöistä.

Osana diabeteksen ehkäisyohjelman toimeenpanohankkeen arviointia suoritettiin poikkileikkausasetelmana väestötutkimus kolmen hankkeeseen kuuluvan sairaanhoitopiirin alueilla. Tutkimuksen tavoitteena oli määrittää lihavuuden, tyypin 2 diabeteksen ja muiden glukoosiaineenvaihdunnan häiriöiden esiintyvyys väestössä hankkeen lähtötilanteessa.

Aineisto ja menetelmät

Henkilöt saivat postitse kutsun terveystarkastukseen ja kyselylomakkeen, jonka avulla selvitettiin sosioekonomista asemaa, sairaushistoriaa, lääkkeiden käyttöä ja terveyskäyttäytymistä. Lomake pyydettiin täyttämään kotona ja ottamaan mukaan terveystarkastukseen. Osana kyselylomaketta oli tyypin 2 diabeteksen sairastumisriskin arviointilomake (20).

Terveystarkastuksen menetelmät noudattivat pääosin FINRISKI-tutkimuksen ja kansainvälisen WHO:n MONICA-tutkimuksen mallia (21). Koulutetut tutkimushoitajat suorittivat tutkimukseen kuuluvat mittaukset terveyskeskuksissa. Paino ja pituus mitattiin tutkimuspaikalla punnusvaakaa ja seinään kiinnitettyä pituusmittaa käyttäen. Vyötärön ympärysmitta mitattiin suoliluun harjanteen ja alimman kylkiluun puolivälistä.

Glukoosirasituskoe suoritettiin standardoidusti WHO:n vuoden 1999 suositusten mukaisesti (22). 300 ml testiliuosta sisälsi 75 g puhdasta glukoosia ja 1,6 g sitruunahappoa. Testi aloitettiin vähintään 8 tunnin paaston jälkeen, ja 2 tunnin verinäyte otettiin 120 minuuttia liuoksen juonnin jälkeen. Paasto ja 2 tunnin näytteet glukoosin määrittämiseksi otettiin fluoridiputkiin ja ne sentrifugoitiin 30 minuutin kuluessa näytteenotosta. Plasman glukoosi määritettiin heksokinaasimenetelmällä (Thermo Electron Corporation, Vantaa, Suomi). Määritykset tehtiin Kansanterveyslaitoksen analyyttisen biokemian laboratoriossa Helsingissä.

Määritelmät

Painoindeksi (BMI) laskettiin jakamalla paino (kg) pituuden neliöllä (m2). Ylipainoksi määritettiin BMI >= 25 kg/m2 mutta < 30 kg/m2 ja lihavuudeksi BMI >= 30 kg/m2. Vyötärölihavuuden kriteerinä käytettiin International Diabetes Federationin (IDF) vuonna 2005 julkaiseman metabolisen oireyhtymän määritelmässä olevia raja-arvoja (23): vyötärön ympärysmitta >= 94 cm miehillä ja >= 80 cm naisilla. Lisäksi vyötärölihavuus määritettiin WHO:n antamalla kriteerillä (24): vyötärön ympärysmitta >= 102 cm miehillä ja >= 88 cm naisilla. Tyypin 2 diabeteksen sairastumisriskin arviointilomakkeessa yli 15 pistettä saaneet henkilöt määritettiin suuririskisiksi.

Tilastolliset analyysit

Eettiset näkökohdat

Tulokset

Ylipainoisia oli miehistä 50,1 % ja naisista 37,7 % (taulukko 2). Lihavuuden esiintyvyys vaihteli 45-54-vuotiaiden miesten 20,7 %:sta 65-74-vuotiaiden naisten 33,0 %:iin. Koko joukossa lihavuuden ikävakioitu esiintyvyys oli miehillä 23,7 % (95 %:n luottamusväli 21,5-26,0 %) ja naisilla 28,6 % (26,3-31,0 %). Huomattava osa osallistujista täytti IDF:n vyötärölihavuuden kriteerit, miehistä 68,8 % ja naisista 76,4 %. WHO:n raja-arvojen perusteella vyötärölihavuutta oli 36,4 %:lla miehistä ja 51,8 %:lla naisista.

Diagnosoidun tyypin 2 diabeteksen esiintyvyys suureni iän myötä sekä miehillä että naisilla (taulukko 3). Koko ikäryhmän miehistä 7,4 % ja naisista 4,3 % oli diagnosoitu diabeetikoiksi. Aikaisemmin tunnistamattoman tyypin 2 diabeteksen esiintyvyys oli kaikissa ikäryhmissä vähintään yhtä suuri kuin diagnosoidun. Varsinkin vanhemmilla naisilla tunnistamaton tyypin 2 diabetes oli merkitsevästi yleisempi kuin diagnosoitu. Valtaosalla henkilöistä, joilla oli aiemmin tunnistamaton tyypin 2 diabetes, diagnoosi perustui 2 tunnin glukoosiarvoon (kuvio 1). Aiemmin diagnosoidut ja tunnistamattomat tyypin 2 diabeetikot yhteen laskien diabeteksen ikävakioitu kokonaisesiintyvyys oli miehillä 15,9 % (95 %:n luottamusväli 14,0-18,0 %) ja naisilla 11,2 % (9,7-13,0 %).

Heikentyneen glukoosinsiedon esiintyvyys oli 14,7 % miehillä ja 15,9 % naisilla (taulukko 3). Suurentuneet paastoglukoosiarvot olivat yleisempiä miehillä kuin naisilla. Kaikki neljä tilaa yhteen laskien glukoosiaineenvaihdunnan häiriö oli miehistä 41,8 %:lla (95 %:n luottamusväli 39,1-44,6 %) ja naisista 33,2 %:lla (30,7-35,7 %) (taulukko 3).

Tyypin 2 diabeteksen sairastumisriskin arviointilomakkeella yli 15 pistettä saaneiden osuus niistä, joilla ei ollut glukoosiaineenvaihdunnan häiriötä, oli 15 % miehistä ja 9 % naisista.

Pohdinta

Vuoden 1992 FINRISKI-tutkimuksessa tyypin 2 diabeteksen kokonaisesiintyvyys keski-ikäisessä miesväestössä oli 10 % ja naisväestössä 7 % (3). Vastaavia ikäryhmiä (45-64 vuotta) verrattaessa tässä tutkimuksessa diabeteksen ja heikentyneen glukoosinsiedon esiintyvyys on suurempi sekä miehillä että naisilla. Lisäksi aiemmin tunnistamaton diabetes suhteessa diagnosoituun diabetekseen oli harvinaisempi vuonna 1992 kuin nyt. Aikaisemmissa suomalaisissa väestötutkimuksissa glukoosiaineenvaihdunnan häiriöt on määritetty WHO:n vuoden 1985 kriteerin mukaan, ja näin ollen raportoidut, pienemmät esiintyvyysluvut (27,28) eivät ole suoraan verrannollisia nyt todettuihin tuloksiin. FINRISKI 1992 -tutkimuksessa havaittiin diabeteksen esiintyvyydessä jonkin verran alueellisia eroja (3). Tämä saattaa osaltaan selittää eri alueilla suoritettujen tutkimusten välillä havaittuja esiintyvyyden eroja. Tutkimusasetelmien erot hankaloittavat täsmällistä vertailua.

Oireettomien, aiemmin diagnosoimattomien diabeetikoiden kuolleisuus on lähes yhtä suuri kuin aiemmin tunnistettujen, jo hoitoon ohjattujen diabeetikoiden (29). Diabetes puhkeaa usein jo paljon aikaisemmin kuin kliininen diagnoosi tehdään terveydenhuollossa (10,30), ja todennäköisesti diabeteksen vakaviin makro- ja mikrovaskulaarisiin komplikaatioihin johtava prosessi on usein jatkunut vuosien ajan ennen kliinistä diagnoosia. Huomattavalla osalla diabeetikoista onkin jo diagnoosihetkellä useita vakavia komplikaatioita (30,31). Jos diabetes tunnistettaisiin ja potilaat ohjattaisiin tehokkaan hoidon piiriin nykyistä varhaisemmassa vaiheessa, parempi hoitotasapaino olisi mahdollista saavuttaa heti sairauden alusta lähtien ja näin voitaisiin ehkäistä diabetekseen liittyviä lisäsairauksia. Diagnosoimattomien diabeetikoiden osuus suomalaisesta väestöstä on tämän tutkimuksen tulosten mukaan suuri, joten varhainen tunnistaminen on huomattava kansanterveydellinen haaste.

Lievemmät glukoosiaineenvaihdunnan häiriöt, suurentunut paastoglukoosiarvo ja heikentynyt glukoosinsieto, ovat tyypin 2 diabeteksen riskitekijöitä (32). Niistä on Yhdysvalloissa alettu käyttää nimitystä "prediabetes" (33), mutta tämä ei ole saanut kansainvälisesti tukea. Kaikki henkilöt, joilla on joko suurentunut paastoglukoosiarvo tai heikentynyt glukoosinsieto, eivät sairastu diabetekseen, joten esidiabetes-termi on harhaanjohtava. Eri tutkimusten mukaan henkilöistä, joilla on heikentynyt glukoosinsieto, sairastuu diabetekseen 6-16 % vuodessa (12,34,35) ja noin puolet 10 vuoden seurannassa. Lisäksi heikentynyt glukoosinsieto ennustaa itsenäisesti sydän- ja verisuonitautien ilmaantuvuutta ja kuolleisuutta niihin, mutta pelkkä suurentunut paastoglukoosiarvo ei liity lisääntyneeseen kuolleisuuteen (4,5). Näin ollen on tärkeämpää todeta heikentynyt glukoosinsieto kuin suurentunut paastoglukoosiarvo. Puuttumalla muihin riskitekijöihin voidaan ehkäistä diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien ilmaantuvuutta tässä ryhmässä, jossa riski sairastua on kaikkein suurin. Kontrolloiduissa interventiotutkimuksissa onkin vakuuttavasti osoitettu, että ruokavalion ja liikuntatottumusten muutoksilla voidaan ehkäistä tai siirtää diabeteksen puhkeamista henkilöillä, joilla on heikentynyt glukoosinsieto (12,14). Jo kohtalaisen pienistä mutta pysyvistä elämäntapamuutoksista on merkittävää terveydellistä hyötyä, joten riskiyksilöiden löytäminen ja heidän ohjaamisensa joko yksilö- tai ryhmäohjaukseen on perusteltua. Tyypin 2 diabeteksen riskihenkilöt voidaan tunnistaa Kansanterveyslaitoksen kehittämän helppokäyttöisen arviointilomakkeen avulla (20,36).

Lue myös

Liikapaino on vähäisen liikunnan ohella tärkeimpiä tyypin 2 diabeteksen riskitekijöitä (37). Lihavuus on yleistynyt Suomessa varsinkin miehillä (38). Tämä selittänee osaltaan diabeteksen esiintyvyyden kasvua. Sekä Terveys 2000- että FINRISKI 2002 -tutkimuksissa merkittävän lihavuuden kriteeri (BMI >= 30 kg/m2) täyttyi noin 25 %:lla 45-64-vuotiaista miehistä ja naisista (39,40). Näiden lisäksi FINRISKI 2002 -tutkimuksessa ylipainon esiintyvyys oli 49 % miehillä ja 39 % naisilla. Tämän tutkimuksen tulokset vahvistavat aiemmat tulokset lihavuuden yleisyydestä väestössä.

Liikapainon lisäksi vyötärölihavuus on merkittävä diabeteksen riskitekijä. Rasvan kertymisellä keskivartaloon on painoindeksistä riippumaton vaikutus tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuuteen (20,37). Eräissä tutkimuksissa vyötärölihavuuden on todettu olevan merkittävämpi diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riskitekijä kuin painoindeksi (41,42,43,44). Tämän ajatellaan johtuvan vatsaontelon sisälle kertyvän (viskeraalisen) rasvan lisääntymisestä. Viskeraalinen rasvakudos on metabolisesti aktiivisempaa kuin ihon alle kertynyt rasva, ja se erittää hormoneja, jotka ovat erityisen diabetogeenisiä (45). Näin ollen tässä tutkimuksessa todettu vyötärölihavuuden yleisyys suomalaisessa väestössä on hälyttävää: vyötärölihavuuden uusimmat kriteerit täyttyivät lähes kolmella neljästä tutkitusta. Jokaisella terveydenhuollon soveltuvalla vastaanottokäynnillä tulisi mitata sekä paino että vyötärönympärys. Vyötärölihavuuden toteamisen pitäisi johtaa myös jatkotoimenpiteisiin.

Tutkimuksemme mukaan noin 16 %:lla miehistä ja 11 %:lla naisista on tyypin 2 diabetes ja lievemmät glukoosiaineenvaihdunnan häiriöt ovat tätäkin yleisempiä, joten nämä tilat ovat merkittävä kansanterveysongelma. Diabetes aiheuttaa huomattavia kustannuksia terveydenhuollossa (46), joten sen ehkäisy ja varhainen toteaminen on myös kansantaloudellisesti tärkeää. Ehkäisytyö tulisi keskittää diabeteksen ja sen riskin varhaiseen toteamiseen. Henkilöt, joilla jo on jonkinasteinen glukoosiaineenvaihdunnan häiriö, tarvitsevat apua kiireimmin, mutta koska riskitekijät ovat niin yleisiä, ohjausta terveyttä edistäviin elämäntapoihin on kohdistettava koko väestöön. Tätä tukee myös se, että tutkimuksessa löytyi henkilöitä, joilla ei ollut häiriöitä glukoosiaineenvaihdunnassa mutta joilla riskitestin mukaan on suuri riski sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Kansallisen tyypin 2 diabeteksen ehkäisyohjelman väestöstrategialla pyritään vaikuttamaan diabeteksen riskitekijöihin, kuten lihavuuteen ja metaboliseen oireyhtymään, koko väestössä ravitsemuksen ja liikunnan keinoin. Korkean riskin strategian tavoitteena on suunnata yksilökohtaisia toimenpiteitä henkilöihin, joilla on erityisen suuri vaara sairastua tyypin 2 diabetekseen, mm. kehittämällä malleja seulontaan, ohjaukseen ja seurantaan. Seulonnassa käytetään diabeteksen sairastumisriskin arviointilomaketta eli riskitestiä. Seulonta kattaa myös henkilöt, joilla on jo aiemmin todettu suurentunut paastoglukoosiarvo tai heikentynyt glukoosinsieto tai jotka ovat sairastaneet raskausdiabeteksen tai sydäninfarktin. Varhaisen diagnoosin ja hoidon strategian tavoitteena on tunnistaa aikaisemmin diagnosoimattomat diabeetikot ja saada heidät viipymättä järjestelmällisen hoidon piiriin lisäsairauksien ehkäisemiseksi. Seulontamenetelmänä käytetään diabeteksen sairastumisriskin arviointilomaketta ja glukoosirasituskoetta. Veren paastoglukoosin mittaus ei sovellu seulontamenetelmäksi, sillä sen perusteella ei voida löytää kaikkia oireettomia diabeetikkoja eikä henkilöitä, joilla on heikentynyt glukoosinsieto.

Viiden sairaanhoitopiirin (Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo) alueella aloitetussa toimeenpanohankkeessa pyritään luomaan perus- ja työterveyshuoltoon toimintamalleja, joissa diabeteksen ja siihen liittyvien sairauksien ehkäisy otetaan huomioon arkityössä aikaisempaa paremmin. Seulonnan ja terveystarkastusten avulla pyritään löytämään sekä oireettomat diabeetikot ja että riskiyksilöt, joille tarjotaan järjestelmällisesti ravinto- ja liikuntatottumusten muuttamiseen tähtäävää elämäntapaneuvontaa. Hoitopaikkoihin on rakennettava sairastumisvaarassa olevien ehkäisyn hoitopolut. Ohjattavia on niin paljon, että terveyskeskuksissa ja työterveyshuolloissa on resurssisyistä panostettava aikaisempaa enemmän ryhmäohjauksen kehittämiseen painonhallintaryhmissä. Toiminta vaatii moniammatillisen yhteistyön kehittämistä.

Tämän tutkimuksen vahvuuksia ovat suuri väestöotos, joka kattaa kolme laajaa aluetta Suomessa, sekä terveystarkastus johon kuului 2 tunnin glukoosirasituskoe. Glukoosiaineenvaihdunnan häiriöiden tarkempi selvittäminen edellyttää sokerirasituskoetta, koska vain näin saadaan selville aiemmin tunnistamaton tyypin 2 diabetes ja heikentynyt glukoosinsieto. Tutkimuksen heikkoutena on kato; varsinkin nuoria miehiä jäi paljon pois tutkimuksesta. Yleensä väestötutkimuksiin osallistuvien terveyskäyttäytyminen on parempaa kuin niiden, jotka eivät osallistu. Tähän tutkimukseen kuului glukoosirasituskoe, jonka suorittamiseen kuluu yli 2 tuntia, ja tämä saattoi rajoittaa työikäisten osallistumista terveydellisistä seikoista riippumatta.

Suomi on ollut edelläkävijämaa tutkimuksessa elämäntapainterventioiden vaikuttavuudesta tyypin 2 diabeteksen ilmaantumiseen riskihenkilöillä. Nyt Dehkon 2D-hankkeen avulla viedään tutkimusolosuhteissa vaikuttaviksi todettuja diabeteksen ehkäisymenetelmiä perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon käytännön arkipäivään. Vaikka uusien menetelmien implementointi terveydenhuoltoon hankealueille ja myöhemmin niiden ulkopuolelle olisi menestyksellistä, se ei vielä ilmeisesti riitä. Tämän tutkimuksen tulosten mukaan tyypin 2 diabetes esiasteineen on yleistyvän lihavuuden ohella niin suuri haaste, että se edellyttää samanaikaisesti laajamittaisia väestötasoisia toimenpiteitä.


Kirjallisuutta
1
Reunanen A. Suomalaisten diabetes: Harvinaisuudesta kansansairaudeksi. Diabetes ja Lääkäri 2004;4:6-11.
2
Männistö S, Lahti-Koski M, Tapanainen H ym. Lihavuus ja sen taustat Suomessa - liikakilot kasvavana haasteena. Suom Lääkäril 2004;59:777-81.
3
Ylihärsilä H, Lindström J, Eriksson JG ym. Prevalence of diabetes and impaired glucose regulation in 45- to 64-year-old individuals in three areas of Finland. Diabet Med 2005;22:88-91.
4
Decode Study Group. Glucose tolerance and cardiovascular mortality: comparison of fasting and 2-hour diagnostic criteria. Arch Intern Med 2001;161:397-405.
5
Qiao Q, Pyörälä K, Pyörälä M ym. Two-hour glucose is a better risk predictor for incident coronary heart disease and cardiovascular mortality than fasting glucose. Eur Heart J 2002;23:1267-75.
6
Juutilainen A, Lehto S, Rönnemaa T ym. Type 2 diabetes as a "coronary heart disease equivalent": an 18-year prospective population-based study in Finnish subjects. Diabetes Care 2005;28:2901-7.
7
Hu G, Jousilahti P, Qiao Q ym. The gender-specific impact of diabetes and myocardial infarction at baseline and during follow-up on mortality from all causes and coronary heart disease. J Am Coll Cardiol 2005;45:1413-8.
8
Haffner SM, Lehto S, Rönnemaa T ym. Mortality from coronary heart disease in subjects with type 2 diabetes and in nondiabetic subjects with and without prior myocardial infarction. N Engl J Med 1998;339:229-34.
9
Orchard TJ. The impact of gender and general risk factors on the occurrence of atherosclerotic vascular disease in non-insulin-dependent diabetes mellitus. Ann Med 1996;28:323-33.
10
Knowler WC, Narayan KM, Hanson RL ym. Preventing non-insulin-dependent diabetes. Diabetes 1995;44:483-8.
11
Tuomilehto J, Tuomilehto-Wolf E, Zimmet P ym. Primary prevention of diabetes mellitus. Kirjassa: Alberti KGMM, Zimmet P, DeFronzo RA, Keen H, toim. International Textbook of Diabetes Mellitus, 2. painos. Lontoo: John Wiley & Sons 1997:1799-827.
12
Tuomilehto J, Lindström J, Eriksson JG ym. Prevention of type 2 diabetes mellitus by changes in lifestyle among subjects with impaired glucose tolerance. N Engl J Med 2001;344:1343-50.
13
Lindström J, Louheranta A, Mannelin M ym. The Finnish Diabetes Prevention Study (DPS): Lifestyle intervention and 3-year results on diet and physical activity. Diabetes Care 2003;26:3230-6.
14
Knowler WC, Barrett-Connor E, Fowler SE ym. Reduction in the incidence of type 2 diabetes with lifestyle intervention or metformin. N Engl J Med 2002;346:393-403.
15
Chiasson JL, Josse RG, Gomis R ym. Acarbose for prevention of type 2 diabetes mellitus: the STOP-NIDDM randomised trial. Lancet 2002;359:2072-7.
16
Torgerson JS, Hauptman J, Boldrin MN ym. XENical in the prevention of diabetes in obese subjects (XENDOS) study: a randomized study of orlistat as an adjunct to lifestyle changes for the prevention of type 2 diabetes in obese patients. Diabetes Care 2004;27:155-61.
17
Finnish Diabetes Association. Programme for the prevention of type 2 diabetes in Finland. http://www.diabetes.fi/english/prevention/programme/index.html. Tampere 2003.
18
Finnish Diabetes Association. Development programme for the Prevention and Care of Diabetes in Finland 2000-2010. http://www.diabetes.fi/english/programme/programme/index.html. Tampere 2001.
19
Suomen Diabetesliitto. Suunnitelma Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyohjelman toteuttamiseksi 2003-2007. Dehkon 2d-hanke (D2D). http://www.diabetes.fi/d2d/. Jyväskylä: Suomen Diabetesliitto ry 2004.
20
Lindström J, Tuomilehto J. The diabetes risk score: a practical tool to predict type 2 diabetes risk. Diabetes Care 2003;26:725-31.
21
World Health Organization: WHO MONICA Manual. Monitoring of Trends and Determinants in Cardiovascular Diseases. Geneva, Cardiovascular Diseases Unit. WHO 1990.
22
World Health Organization: Definition, diagnosis and classification of diabetes mellitus and its complications. Part 1. Geneva: WHO 1999.
23
Alberti KG, Zimmet P, Shaw J. The metabolic syndrome - a new worldwide definition. Lancet 2005;366:1059-62.
24
World Health Organization: Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of the joint WHO/FAO expert consultation. No. 916 (TRS 916). Geneva: WHO 2003.
25
StataCorp: Stata Statistical Software: Release 8.0. College Station, TX, Stata Corporation 2003.
26
Valle T, Tuomilehto J, Eriksson J. Epidemiology of NIDDM in Europids. Kirjassa: Alberti KGMM, Zimmet P, DeFronzo RA, Keen H, toim. International Textbook of Diabetes Mellitus, 2. painos. Lontoo: John Wiley & Sons 1997:125-42.
27
Rajala U, Keinänen-Kiukaanniemi S, Uusimäki A ym. Prevalence of diabetes mellitus and impaired glucose tolerance in a middle-aged Finnish population. Scand J Prim Health Care 1995;13:222-8.
28
Tuomilehto J, Korhonen HJ, Kartovaara L ym. Prevalence of diabetes mellitus and impaired glucose tolerance in the middle-aged population of three areas in Finland. Int J Epidemiol 1991;20:1010-7.
29
Shaw JE, Hodge AM, de Courten M ym. Isolated post-challenge hyperglycaemia confirmed as a risk factor for mortality. Diabetologia 1999;42:1050-4.
30
Harris MI, Klein R, Welborn TA ym. Onset of NIDDM occurs at least 4-7 yr before clinical diagnosis. Diabetes Care 1992;15:815-9.
31
Manley SM, Meyer LC, Neil HAW ym. UKPDS 6 Complications in newly diagnosed type 2 diabetic patients and their association with different clinical and biochemical risk factors. Diabetes Research 1990;13:1-11.
32
Unwin N, Shaw J, Zimmet P ym. Impaired glucose tolerance and impaired fasting glycaemia: the current status on definition and intervention. Diabet Med 2002;19:708-23.
33
American Diabetes Association: Pre-Diabetes. https://www.diabetes.org/pre-diabetes.jsp.
34
Pan XR, Li GW, Hu YH ym. Effects of diet and exercise in preventing NIDDM in people with impaired glucose tolerance. The Da Qing IGT and Diabetes Study. Diabetes Care 1997;20:537-44.
35
Heine RJ, Nijpels G, Mooy JM. New data on the rate of progression of impaired glucose tolerance to NIDDM and predicting factors. Diabet Med 1996;13:S12-4.
36
Saaristo T, Peltonen M, Lindström J ym. Cross-sectional evaluation of the Finnish Diabetes Risk Score: a tool to identify undetected type 2 diabetes, abnormal glucose tolerance and metabolic syndrome. Diabetes & Vascular Disease Research 2005;2:67-72.
37
Carey VJ, Walters EE, Colditz GA ym. Body fat distribution and risk of non-insulin-dependent diabetes mellitus in women. The Nurses' Health Study. Am J Epidemiol 1997;145:614-9.
38
Vartiainen E, Laatikainen T, Tapanainen H ym. Suomalaisten sydän- ja verisuonitautien riskitekijät FINRISKI-tutkimuksessa 1982-2002. Suom Lääkäril 2003;58:4099-106.
39
Aromaa A, Koskinen S. Terveys ja toimintakyky Suomessa, Terveys 2000 -tutkimuksen perustulokset. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B3/2002. Helsinki: Kansanterveyslaitos 2002
40
Laatikainen T, Tapanainen H, Alfthan G ym. FINRISKI 2002. Tutkimuksen toteutus ja tulokset 1. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B7/2003. Helsinki: Kansanterveyslaitos 2003
41
Janssen I, Katzmarzyk PT, Ross R. Waist circumference and not body mass index explains obesity-related health risk. Am J Clin Nutr 2004;79:379-84.
42
Zhu S, Wang Z, Heshka S ym. Waist circumference and obesity-associated risk factors among whites in the third National Health and Nutrition Examination Survey: clinical action thresholds. Am J Clin Nutr 2002;76:743-9.
43
Folsom AR, Kaye SA, Sellers TA ym. Body fat distribution and 5-year risk of death in older women. JAMA 1993;269:483-7.
44
Larsson B, Svardsudd K, Welin L ym. Abdominal adipose tissue distribution, obesity, and risk of cardiovascular disease and death: 13 year follow up of participants in the study of men born in 1913. BMJ (Clin Res Ed) 1984;288:1401-4.
45
Wajchenberg BL. Subcutaneous and visceral adipose tissue: their relation to the metabolic syndrome. Endocr Rev 2000;21:697-738.
46
Kangas T. Diabeetikkojen terveyspalvelut ja niiden kustannukset. Helsinkiläisten diabeetikkojen verrokkikontrolloitu poikkileikkaustutkimus. Helsinki:Kela, Sosiaali- ja terveysturvan tutkimuksia 67, 2002.

Taulukot

English summary

English summary: PREVALENCE OF OBESITY, TYPE 2 DIABETES, AND OTHER DISTURBANCES IN GLUCOSE METABOLISM IN FINLAND - THE FIN-D2D SURVEY

Background: Type 2 diabetes is an increasingly common disease. The aim of this study was to assess the contemporary prevalence of obesity, diabetes, and impaired glucose regulation in Finland.

Methods: A cross-sectional population-based survey was performed during October 2004 and January 2005. A total of 4500 randomly selected subjects aged 45-74 years were invited to a health examination that included an oral glucose tolerance test.

Results: Participation rates in the study were 62% in men and 67% in women. The prevalence of obesity was 24% in men and 29% in women. In addition, 50% of men and 38% of women were overweight. 69% and 76% of men and women, respectively, fulfilled the criteria of central obesity. The prevalence of previously diagnosed type 2 diabetes was 7.4% in men and 4.3% in women. The total prevalence of type 2 diabetes, including both previously diagnosed and screen-detected diabetics, was 16% in men and 11% in women. The prevalence of abnormal glucose regulation was 42% in men and 33% in women.

Conclusions: Obesity, central obesity and disturbances in glucose metabolism are common in Finland. In addition to a population strategy for prevention, there is a need for the development and implementation of a high-risk approach on the prevention of type 2 diabetes in primary health care.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030