Lehti 51-52: Alkuperäis­tutkimus 51-52/2005 vsk 60 s. 5245 - 5252

Osteoporoosin diagnostiikassa kaikki hyvin? Tuloksia eri DXA-laitteilla tehtyjen mittausten vertailusta

Lähtökohdat

Kaksienergiainen röntgenabsorptiometria (DXA) on ensisijainen menetelmä osteoporoosin toteamiseen ja luuntiheyden seurantaan. Eri laitteilla saatujen tulosten yhteismitattomuus ja erilaiset luokittelukäytännöt aiheuttavat diagnosointiongelmia, jotka olisi saatava hallintaan.

Menetelmät

DXA-laitteilla saatuja mittaustuloksia ja niiden luokittelua arvioitiin toisto- ja rinnakkaismittausten perusteella. Mittaukset tehtiin reisiluun yläosasta ja lannenikamista kussakin kuvantamisyksikössä vallinneen käytännön mukaisesti. Lisäksi mitattiin vakiofantomia.

Tulokset

Eri laitteilla mitatut luuntiheydet poikkesivat odotetusti toisistaan. Eroja ilmeni kuitenkin myös Maailman terveysjärjestön suositteleman luokituksen tuloksissa, joten yhdenmukaiseen diagnostiseen tulkintaan ei aina päästy. Vertailuaineistosta tuotettujen kaavojen avulla eri laitteilla mitatut luuntiheydet voidaan tarvittaessa muuntaa toisiaan vastaaviksi.

Päätelmät

Osteoporoosin diagnostinen luokittelu pitäisi tehdä yhdenmukaisella tavalla, yhtä ainoaa viiteaineistoa soveltaen. Mittaukset tulisi saattaa keskitettyyn laaduntarkkailuun. Käypä hoito -työryhmän tulisi käsitellä nämä kysymykset osteoporoosin hoitosuositusta päivitettäessä.

Olli ImpivaaraJorma ViikariErkki AlanenPirkko Soininen

Kansainvälisen määritelmän mukaan osteoporoosi on systeeminen luuston sairaus, jolle on ominaista pieni luumassa ja luukudoksen mikrorakenteen rappeutuminen ja näistä seuraava luun lisääntynyt hauraus ja murtuma-alttius (1,2). Toistaiseksi osteoporoosin diagnoosi ennen murtumaa perustuu luun massan tai tiheyden mittaamiseen (1).

Kaksienergiainen röntgenabsorptiometria (DXA) on vakiintunein luuntiheyden mittausmenetelmä. Tavallisia mittauskohteita ovat reisiluun yläosa ja lannenikamat (1). Käytössä on useita erilaisia DXA-laitteita, joiden tuottamat luuntiheyslukemat eivät ole yhteismitallisia (1,3,4,5,6). Tämä johtuu laitteissa sovellettujen teknisten ratkaisujen, ohjelmistojen ja mittauskäytäntöjen eroista. Erilaisilla laitteilla mitattujen luuntiheyksien keskinäiset erot eivät välttämättä ole eri mittauskohteissa, esim. reisiluun kaulassa ja lannenikamissa, yhtä suuria. Erot ovat suurimpia eri valmistajien laitteiden kesken, mutta aivan samanlaisetkin laitteet voivat tuottaa toisistaan poikkeavia mittaustuloksia (6,7,8). Suomen markkinoilla on toistaiseksi ollut kolmen kansainvälisesti tunnetun laitevalmistajan (Hologic, Lunar, Norland) DXA-laitteita.

Erilaisilla laitteilla tuotettujen mittaustulosten yhtenäiseen tulkintaan pääsemiseksi Maailman terveysjärjestön työryhmä on kehottanut vertailemaan luuntiheyksiä vastaavalla laitteella nuoresta naisväestöstä tehtyjen mittausten keskiarvosta ja keskihajonnasta lasketun T-arvon avulla (1,9). Mitatut luuntiheydet on luokiteltu normaaleiksi tai luukatoon (osteopenia, osteoporoosi) viittaaviksi käyttäen WHO:n työryhmän määrittelemiä raja-arvoja (1,9). DXA-mittauksella saatu osteoporoosidiagnoosi ei näin ollen riipu pelkästään DXA-laitteesta, vaan myös siitä, mitä viiteaineistoa mittaustulosten luokitukseen kulloinkin käytetään (10,11).

Luuntiheyden mittaustulos riippuu myös siitä, mistä luusta tai luun osasta mittaus tehdään. Eri mittauskohteilla on väestötasolla omat (käytetystä laitteesta riippuvat) luuntiheyden jakaumansa. Yksilötasolla samanaikaisesti mitatut luuntiheydet voivat vastaavasti joissakin luuston osissa viitata WHO-luokituksen mukaiseen osteoporoosiin, toisissa osteopeniaan, kun jotkut mittaustulokset vielä tulkitaan normaaleiksi (12). Kansainvälinen asiantuntijaryhmä on sen vuoksi suositellut, että diagnostinen luuntiheysmittaus tehtäisiin vain reisiluun yläosasta (kaulasta), ja tulosta verrattaisiin terveiden 20-29-vuotiaiden naisten luuntiheysmittauksista Yhdysvalloissa kerättyyn viiteaineistoon (13). Muualta luustosta tehdyt mittaukset palvelisivat tarpeen mukaan potilaan kokonaistilanteen, murtumavaaran ja hoidontarpeen laajempaa arviointia, mutta eivät diagnostista luokittelua.

Verenpainetaudin diagnostiikassa on jo pitkään noudatettu tällaista menettelyä. Diagnostiset verenpaineen mittaukset tehdään vakiopaikasta (olkavarresta) yhteisesti sovitulla tavalla. Osteoporoosista ei vastaavanlaista yhteistä käytäntöä ole toistaiseksi syntynyt. On päinvastoin julkaistu toinenkin suositus, joka kehottaa tekemään mittaukset aina sekä lannenikamista että reisiluun yläosasta ja asettamaan diagnoosi pienimmän T-arvon mukaan (14). Tämä suositus vielä liittää diagnostiseen kriteeristöön sukupuolen, iän ja muita luunmurtumien vaaratekijöitä sen sijaan, että ne otettaisiin huomioon hoidontarpeisiin vaikuttavina itsenäisinä tekijöinä. Osteoporoosin diagnostiikka DXA-laitteilla on siis toistaiseksi huojuvalla pohjalla.

Nykytilanne on altis hämmentävien diagnostisten ristiriitojen syntymiselle. Näitä ilmenee kaikkialla, missä potilaan tutkimus- ja hoitopaikkojen vaihtuessa luuntiheyksiä mitataan eri DXA-laitteilla ja mittaustuloksia luokitellaan vaihtelevin käytännöin toisistaan poikkeavien viiteaineistojen perusteella. Vertasimme sen vuoksi Turun alueella vuosina 2000-01 käytössä olleiden DXA-laitteiden tuloksia toisiinsa saadaksemme käsityksen siitä, miten tiheysmittaukset näillä laitteilla käytännössä toimivat ja löytääksemme keinoja saattaa ainakin samalla alueella käytössä olevien laitteiden tulokset yhteismitallisiksi.

Aineisto ja tutkimusmenetelmät

Tutkimukseen rekrytoitiin itsenäisesti liikkumaan kykeneviä, iältään, ruumiinrakenteeltaan ja terveydentilaltaan erilaisia miehiä ja naisia. He saivat tutkimuksesta kertovan esitteen ja kyselylomakkeen, jolla kerättiin tietoja heillä mahdollisesti todetuista luukadon vaaratekijöistä, luukadon kannalta merkittävistä sairauksista ja niiden hoidosta sekä luunmurtumista. Tietojen avulla pyrittiin löytämään koehenkilöjoukko, jonka luuntiheydet kattaisivat mahdollisimman tasaisesti koko aikuisväestön luuntiheyden jakauman ääripäästä toiseen.

Suunnitelmana oli mitata koehenkilöiltä luuntiheys sekä reisiluun yläosasta että lannerangasta. Molemmista kohteista haluttiin saada kaksi mittausta, jotta samalla saataisiin käsitys näiden mittausten toistettavuudesta.

Vakiomittauskohteeksi valittiin DXA-laitteiden vertailuun kehitetty fantomi, European Spine Phantom, ESP, jonka kaikki vertailussa mukana olleiden laitteiden valmistajat ovat hyväksyneet tähän tarkoitukseen (5,15,16).

Mittauksiin osallistui 105 henkilöä (taulukko 1), joille tehtiin kaksi mittausta sekä reisiluun yläosasta että lannerangasta kahden eri valmistajan laitteella, eli yhteensä kahdeksan mittausta. Kaikille tehtiin ensin koordinoivassa keskuksessa (Kelassa) mittaukset Norland-laitteella. Tämän jälkeen ryhmä jaettiin kolmeen 35 henkilöä käsittävään osaan, joille tehtiin vastaavat mittaukset yhdessä kolmesta vertailuun osallistuneesta muusta yksiköstä. Näistä kahdessa DXA-laite oli Hologic- ja yhdessä Lunar-merkkinen. Tiedot vertailussa mukana olleista laitteista, niissä käytetyistä ohjelmista ja viiteaineistoista on esitetty taulukossa 2. Laitteiden toiminnan tarkistukset ja mittaukset tehtiin yksiköiden vakiokäytäntöjen mukaisesti, ja koehenkilöt kävivät mittauksissa ajanvarauksen perusteella kunkin yksikön tavanomaisena toiminta-aikana.

Reisiluun yläosan mittaukset tehtiin pääsääntöisesti vasemmasta reisiluusta. Toistomittaukset tehtiin siten, että koehenkilö nousi ensimmäisen mittauksen jälkeen seisomaan ja hänet aseteltiin sitten uudelleen mittausalustalle. Biologisesta vaihtelusta aiheutuvan vertailuvirheen eliminoimiseksi kunkin koehenkilön kaikki mittaukset tehtiin kahden viikon kuluessa. Mittaustulosten diagnostiset WHO-luokitukset tehtiin käyttäen laitteisiin asennettuja sukupuolen mukaisia nuorten aikuisten viiteaineistoja. Lunar-laitteella ne olivat kotimaisia, Norland- ja Hologic-laitteilla laitevalmistajien keräämiä ulkomaisia aineistoja, kaikki peräisin 1990-luvun alkupuolelta. Vertailussa mukana olleiden kahden Hologic-laitteen viiteaineistot olivat identtiset.

Fantomista (ESP) tehtiin kullakin vertailuun osallistuneella laitteella kaksi yhdeksän mittauksen sarjaa, toinen aamupäivällä ja toinen iltapäivällä, kun laite oli ollut käytössä aamusta saakka. Näin haluttiin tarkistaa laitteiden mittaustason pysyvyys tavallisen käyttöpäivän kuluessa.

Koehenkilöiden luuntiheysmittausten tulokset analysoitiin LISREL-ohjelmalla (17). Kahden laitteen vertailussa tilastollisena mallina on kahden faktorin malli, jossa faktorit edustavat mittausvirheestä puhdistettuja mittaustuloksia vertailtavilla laitteilla. Mallilla voidaan testata laitteilla tuotettujen mittaustulosten yhtäpitävyyttä sekä tuottaa muuntokaava, jonka avulla tulokset voidaan tarvittaessa muuntaa toisiaan vastaaviksi. Muuntokaava lasketaan faktorien välisestä regressioyhtälöstä niin, että muunnosten lopputulokset eivät riipu siitä kumman laitteen tulokset on valittu selitettäväksi muuttujaksi kyseisessä regressiomallissa. Tällä asialla on merkitystä erityisesti silloin, kun muuntokaavoja sovelletaan epäsuoriin laitevertailuihin.

Tulokset

Trokanterin ja lannerangan alueelta (L2-4) tehtyjen mittausten toistettavuudet eivät olennaisesti poikenneet siitä mitä kuviossa 1 on esitetty reisiluun kaulan toistomittauksista. ESP-vertailut osoittivat, että päivän mittaan laitteiden mittaustaso säilyy hyvin riippumatta fantomin siirroista ja sijainnista. Näissä vertailuissa ilmeni, että Hologic-laitteiden tulokset osuivat lähimmäs ESP:n nikamien varmennettuja luuntiheyksiä. Lunar-laite yliarvioi niitä. Norland-laite puolestaan aliarvioi etenkin korkeinta tiheystasoa.

Kolmen erillisen koehenkilöjoukon ensimmäisten luuntiheysmittausten suorat vertailut ovat kuviossa 2. Vertailuasetelman mukaiset mittaukset tehtiin eri laitteilla reisiluun kaulasta, trokanterin alueelta ja lannenikamista (L2-4). Norland-laitteella tehtyihin mittauksiin nähden Lunar-laite tuotti johdonmukaisesti suurempia luuntiheyksiä. Kahden mittauksen keskiarvoista lasketut erot olivat selviä kaikissa mittauskohteissa. Lunar-laitteella mitatut luuntiheydet olivat reisiluun kaulassa keskimäärin 8 %, trokanterin alueella 14 % ja lannenikamien alueella 14 % suurempia kuin Norland-laitteella mitatut. Hologic-laitteilla mitatut luuntiheydet taas olivat enimmäkseen pienempiä kuin Norland-laitteella mitatut. Erot olivat suurimmat reisiluun kaulan tiheysmittauksissa. Toinen Hologic-laite (Tyks) päätyi näissä mittauksissa Norland-laitteeseen verrattuna keskimäärin 9 % pienempään tiheyteen, toinen 7 % pienempään. Trokanterin alueelta ja lannenikamista tehdyissä mittauksissa erot Hologic-laitteiden ja Norland-laitteen välillä olivat selvästi pienempiä. Ensin mainitulla Hologic-laitteella (Tyks) keskimääräinen trokanterin luuntiheys oli 3 % ja lannenikamien 4 % pienempi. Toinen Hologic-laite päätyi molemmissa mittauksissa käytännöllisesti katsoen samaan tiheystasoon kuin Norland-laite. Kuviossa 2 on lisäksi esitetty vastaavat vertailut samoilla laitteilla ESP-mittauksissa saaduista luuntiheystuloksista.

Taulukossa 3 ovat koehenkilöiden luuntiheyksistä LISREL-mallilla tuotetut kaavat, joiden avulla muilla laitteilla reisiluun kaulasta, trokanterista ja lannenikamista mitatut luuntiheydet voidaan muuntaa vastaamaan Tyksin Hologic-laitteella mitattuja luuntiheyksiä. Kaavat noudattavat samaa muotoa: jokaisessa on vakiotermi ja kulmakerroin.

Eri laitteilla samoista koehenkilöistä mitattujen luuntiheyksien diagnostiset WHO-luokittelut eivät taanneet löydösten yhdenmukaista tulkintaa. Kuviosta 3 ilmenee, että Lunar- ja Norland-laitteilla päädyttiin reisiluun kaulan tiheysmittauksissa T-arvojen perusteella huomattavasti toisistaan poikkeaviin luokituksiin. Vastaavissa vertailuissa Norland-laitteella ja kummallakin mukana olleella Hologic-laitteella tuotetut tulokset päätyivät diagnostisissa luokitteluissa selvästi lähemmäs toisiaan (kuvio 3).

Kuviossa 4 ovat reisiluun yläosan ja lannenikamien luuntiheyksistä tehtyjen diagnostisten luokitusten tulokset tutkimusasetelman mukaisissa osa-aineistoissa. Anatomisesta mittauskohteesta riippumatta luokitukset olivat Norland- ja Hologic-laitteita käytettäessä varsin lähellä toisiaan, mutta poikkesivat selvästi siitä mihin Lunar-laitteella päädyttiin.

Pohdinta

DXA-laitteitteiden valmistajat ovat kehittäneet kunkin laitteen toimintakunnon ja mittaustulosten laadun arviointiin ja seurantaan soveltuvia fantomeita. Erimerkkisissä laitteissa sovelletaan erilaisia teknisiä ratkaisuja, joten laitekohtaiset fantomitkin ovat erilaisia (6). European Spine Phantom (ESP) on kehitetty erimerkkisten laitteiden vertailuun (5,6,15). Laitevalmistajat (Hologic, Lunar, Norland) ovat hyväksyneet sen tällaiseen käyttöön (16).

Koehenkilöiltä mitatut luuntiheydet kattoivat hyvin ne tiheyden tasot, joille mittaustulokset kliinisessä työssä yleensä asettuvat. Mittaustulosten toistettavuudet olivat sekä koehenkilöaineistossa että ESP:n mittauksissa hyvät (kuvio 1 a ja b). Luuntiheyksien tasovertailuissa todettiin koehenkilöiden mittauksissa (kuvio 2 a,b,c, taulukko 3) selvät erot laitteiden välillä. Nämä tulokset olivat kaikki odotusten mukaisia. DXA-mittausten toistettavuus on yleisesti ollut hyvä (1). Myös luuntiheystasojen vertailuissa päädyttiin samanlaisiin tuloksiin kuin aiemmissa tutkimuksissa (3,4,5,18,19). ESP:n mittauksiin perustuneet tasovertailut (kuvio 2 d) olivat samansuuntaisia kuin koehenkilöiden mittauksiin perustuneet vertailut.

Erimerkkisillä DXA-laitteilla mitattujen luuntiheyksien yhteismitattomuudesta aiheutuvaa ongelmaa on pyritty ratkaisemaan standardointiyhtälöillä (5,16,18). Näitä yhtälöitä ei kuitenkaan voi sellaisenaan soveltaa kliinisessä työssä yksilötasolla, koska ne perustuvat siihen kyseenalaiseen oletukseen, että kaikki saman valmistajan DXA-laitteet tuottaisivat identtisiä mittaustuloksia. Näinhän ei välttämättä ole.

Myös mittaustulosten T-arvon avulla tehtävä diagnostinen WHO-luokittelu pyrkii poistamaan samaa mittausten yhteismitattomuudesta aiheutuvaa ongelmaa. Tuloksemme (kuviot 3 ja 4) osoittavat, ettei vallitsevan käytännön mukaisella T-arvon laskennalla välttämättä päästä yhdenmukaiseen diagnostiseen luokitteluun. Kuviosta 4 käy lisäksi ilmi miten ratkaisevasti poikkeaviksi tulkittujen löydösten (osteoporoosi, osteopenia) lukumäärä riippuu siitä, mitä mittaustuloksia luokituksessa otetaan yksilötasolla huomioon.

Tavoitteenamme oli vertailla eri laitteilla rutiinimenetelmin samoista kohteista mitattuja luuntiheyksiä, jotka kattaisivat kliinisen työn kannalta relevantin luuntiheysalueen. Valikoitunut aineistomme käsitti tästä syystä vain pienehkön määrän henkilöitä, joiden luuntiheystaso oli matala tai matalahko. Tuloksemme T-arvon vertailuista viittaavat silti selkeästi siihen, ettei osteoporoosin DXA-diagnostiikassa kaikki ole hyvin.

Lue myös

WHO:n työryhmän ehdottama diagnostinen luokittelu luotiin palvelemaan luukadon yleisyyden yhdenmukaista arviointia. Tämän mukainen diagnoosi ei tarkoita sitä, että hoidon aloittamisen kriteerit samalla täyttyisivät. Hoitokynnyksen ylittyminen on asia erikseen ja vaatii tuekseen muutakin luunmurtumavaaraa ennustavaa tietoa (1,2,13,20,21). Koska diagnostisen luokittelun tulokset riippuvat viiteaineistosta, tulisi maailmanlaajuisesti käyttää yhtä ja samaa viiteaineistoa. Toisaalta pitäisi päästä mahdollisimman yhtenäiseen diagnostiseen käytäntöön, joka ei huojuisi sen mukaan kuinka monta tiheysmittausta tehdään, mistä luuston kohdasta ne tehdään ja miten niiden tuloksia kulloinkin otetaan yksilötasolla huomioon. Näihin ongelmiin voitaisiin löytää ratkaisu tekemällä diagnoosi vain reisiluun kaulasta ja vertaamalla tulosta Yhdysvalloissa kerättyyn viiteaineistoon (22), kuten kansainvälinen asiantuntijaryhmä on suositellut (13).

Naisten viiteaineistosta laskettujen raja-arvojen soveltamista suositellaan myös miesten luuntiheyksien luokitteluun (13). Miesten luumassa on nuorella aikuisiällä keskimäärin suurempi kuin naisten, mutta samalla luuntiheystasolla miesten ja naisten murtumariskit eivät poikkea toisistaan. Miehet saavuttavat tämän tason keskimäärin viisi vuotta vanhempina kuin naiset (21,23).

Osteoporoosidiagnoosia ei voi yksioikoisesti rajata tehtäväksi vain reisiluun yläosasta. Jos potilaalla esim. on todettu pienienergiainen murtuma ja luukato missä hyvänsä luussa, hänen voidaan katsoa sairastavan osteoporoosia jo näiden löydösten perusteella, ilman tietoa reisiluun yläosan tilasta. Reisiluun kaulan erityisasemaa diagnostisessa käytännössä voidaan kuitenkin pitää hyvin perusteltuna. Reisiluun yläosan murtumat ovat seuraamuksiltaan vakavimpia, joten niiden torjunta on yksi osteoporoosin diagnostiikan ja hoidon keskeisimmistä tavoitteista. Reisiluun kaulan tiheysmittaus ennustaa tämän alueen murtumia paremmin kuin muualta, esim. lannerangasta, tehty mittaus (1). Vanhuksilla tavalliset aortan kalkkiutumat sekä nikamiin syntyvät nivelrikot ja luhistumat vääristävät lannerankamittausten tuloksia ja vaikeuttavat niiden tulkintaa. Reisiluun yläosan mittaukset eivät ole alttiita näille virhelähteille (1).

Muunsimme muilla laitteilla mitatut luuntiheydet Tyksin laitteen tasoon (taulukko 3). Laite on Hologic-merkkinen. Muunto olisi yhtä hyvin voitu tehdä Lunar-laitteen tasoon. Osteoporoosin ja osteopenian absoluuttiset raja-arvot (g/cm2) olisi ehkä kuitenkin selkeintä määritellä Hologic-laitteen mittaustason mukaan, koska suosituksen mukainen yhdysvaltalainen viiteaineisto on kerätty niitä käyttäen.

DXA-laitteet vanhenevat ja niitä joudutaan uudistamaan tai korvaamaan kokonaan uusilla, teknisesti aikaisemmista poikkeavilla laitteilla. Myös laitteissa käytetyt ohjelmistot uudistuvat. Muuntokaavojen kelvollisuudesta ei sen vuoksi voi ajan mittaan olla takeita, ellei laitteiden toimivuutta ja mittaustasojen pysyvyyttä systemaattisesti seurata. DXA-mittausten laaduntarkkailua ja -arviointia pitäisi joka tapauksessa tehdä samaan tapaan kuin kliinisen kemian mittauksissa.

Terveydenhuollon olisi tunnistettava potilaat, joilla on suuri murtumavaara (2,13,20,21) ja ohjattava heidät asianmukaiseen hoidon tarpeen arviointiin ja hoitoon. On huomattava, että murtumavaara vaihtelee väestöissä Euroopan sisälläkin erittäin paljon (24), joten esim. Ruotsista raportoituja riskiarvioita ei voi sellaisenaan soveltaa meidän oloihimme.

DXA-laitteilla mitatut luuntiheydet ja niiden T-arvoon perustuvat luokittelut tuskin käyvät lähiaikoina tarpeettomiksi. Mittausten laaduntarkkailun tarpeista ja toteutuksesta sekä diagnostisista käytännöistä tulisi käydä avointa keskustelua. Käypä hoito -työryhmän tulisi ottaa näihin asioihin perusteltu kanta osteoporoosin hoitosuosituksen parhaillaan menossa olevan päivityksen yhteydessä.


Kirjallisuutta
1
Hoitosuositustyöryhmä. Osteoporoosi. Käypä hoito -suositus. Duodecim 2000;116:1771-88.
2
Kanis JA, Black D, Cooper C ym. A new approach to the development of assessment guidelines for osteoporosis. Osteoporos Int 2002;13:527-36.
3
Vainio P, Ahonen E, Leinonen K, Sievänen H, Koski E. Comparison of instruments for dual-energy X-ray bone mineral densitometry. Nucl Med Commun 1992;13:252-5.
4
Pocock NA, Sambrook PN, Nguyen T, Kelly P, Freund J, Eisman JA. Assessment of spinal and femoral bone-density by dual X-ray absorptiometry - comparison of Lunar and Hologic instruments. J Bone Miner Res 1992;7:1081-4.
5
Genant HK, Grampp S, Glüer CC ym. Universal standardization for dual X-ray absorptiometry - patient and phantom cross-calibration results. J Bone Miner Res 1994;9:1503-14.
6
Wahner HW, Fogelman I. The evaluation of osteoporosis: Dual energy X-ray absorption in clinical practice. London: Martin Dunitz Ltd. 1994.
7
Faulkner KG, McClung MR. Quality-control of DXA instruments in multicenter trials. Osteoporos Int 1995;5:218-27.
8
Kolta S, Ravaud P, Fechtenbaum J, Dougados M, Roux C. Accuracy and precision of 62 bone densitometers using a European Spine Phantom. Osteoporos Int 1999;10:14-9.
9
Assessment of fracture risk and its application to screening for postmenopausal osteoporosis. Report of a WHO Study Group. Geneva: World Health Organization 1994.
10
Faulkner KG, von Stetten E, Miller P. Discordance in patient classification using T-scores. J Clin Densitom 1999;2:343-50.
11
Pocock N, Culton N, Noakes K, Harmelin D. Discordant normal ranges for proximal femur bone density in Australia. Osteoporos Int 2001;12:576-80.
12
Greenspan SL, Maitland-Ramsey L, Myers E. Classification of osteoporosis in the elderly is dependent on site-specific analysis. Calcif Tissue Int 1996;58:409-14.
13
Kanis JA, Glüer CC. An update on the diagnosis and assessment of osteoporosis with densitometry. Committee of Scientific Advisors, International Osteoporosis Foundation. Osteoporos Int 2000;11:192-202.
14
Lewiecki EM, Kendler DL, Kiebzak GM, ym. Special report on the official positions of the International Society for Clinical Densitometry. Osteoporos Int 2004;15:779-84.
15
Kalender WA, Felsenberg D, Genant HK, Fischer M, Dequeker J, Reeve J. The European Spine Phantom - a tool for standardization and quality-control in spinal bone-mineral measurements by DXA and QCT. Eur J Radiol 1995;20:83-92.
16
Steiger P. Standardization of measurements for assessing BMD by DXA. Calcif Tissue Int 1995;57:469.
17
Jöreskog KG, Sörbom, D. LISREL 8: User's reference guide. Chicago: Scientific Software International 1996.
18
Boonen S, Kaufman JM, Reginster JY, Devogelaer JP. Patient assessment using standardized bone mineral density values and a national reference database: implementing uniform thresholds for the reimbursement of osteoporosis treatments in Belgium. Osteoporos Int 2003;14:110-5.
19
Staal KP, Roos JC, Manoliu RA, Kostense PJ, Lips P. Variations in diagnostic performances of dual-energy X-ray absorptiometry in the Northwest of The Netherlands. Osteoporos Int 2004;15:335-44.
20
Kanis JA, Johnell O, Oden A, Dawson A, De Laet C, Jonsson B. Ten year probabilities of osteoporotic fractures according to BMD and diagnostic thresholds. Osteoporos Int 2001;12:989-95.
21
Schuit SCE, van der Klift M, Weel A ym. Fracture incidence and association with bone mineral density in elderly men and women: the Rotterdam Study. Bone 2004;34:195-202.
22
Looker AC, Wahner HW, Dunn WL ym. Updated data on proximal femur bone mineral levels of US adults. Osteoporos Int 1998;8:468-89.
23
DeLaet C, vanHout LB, Burger H, Hofman A, Pols HAP. Bone density and risk of hip fracture in men and women: Cross sectional analysis. Br Med J 1997;315:221-5.
24
Johnell O, Gullberg B, Allander E, ym. The apparent incidence of hip fracture in Europe - a study of national register sources. Osteoporos Int 1992;2:298-302.


English summary

English summary: DIAGNOSIS OF OSTEOPOROSIS BY DXA - IS EVERYTHING ALL RIGHT?COMPARISON OF RESULTS FROM FOUR DXA UNITS IN THE CITY OF TURKU

Background

The diagnosis of osteoporosis depends on the measurement of bone mineral density (BMD). Dual-energy X-ray absorptiometry (DXA) is the method of choice for this purpose. Yet, BMD values measured by various DXA systems are not commensurable and various units may follow divergent practices in diagnostic classification. To avoid confusion, results from different units should be made more consistent.

Methods

The results from four DXA units with instruments from three commercial sources (Hologic, Lunar, Norland) were compared. The units measured and classified BMDs at the hip and the lumbar spine according to their routine procedures in volunteers with a wide range of BMDs. Measurements were also made of the European Spine Phantom (ESP).

Results

As expected, BMD values obtained with Lunar were higher than those obtained with Hologic or Norland. In addition, uniform diagnosis was not always reached in classifications according to the WHO criteria. BMDs from different DXA units can be made commensurable by conversion formulas based on actual comparisons in volunteers.

Conclusions

Uniformity in the diagnosis of osteoporosis by DXA might be improved by selecting a standardized site (hip) for diagnostic purposes, by making BMDs more commensurable, and by adopting a single international reference range for the WHO classification. Centralized quality control schemes should be established for regular evaluation of DXA results from all units.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030