Lehti 20: Alkuperäis­tutkimus 20/2001 vsk 56 s. 2243 - 2246

Sepelvaltimoiden ohitusleikkauksen vaikutus iäkkäiden potilaiden terveydentilaan ja sydänoireisiin

Iäkkäiden potilaiden sydänleikkaukset ovat 1980-luvun jälkipuoliskolta lähtien jatkuvasti lisääntyneet. Tämän myötä on herännyt kysymys hoidon vaikuttavuudesta. Sydänleikkauksella tulisi olla vaikutusta odotettavissa olevaan elinikään ja iäkkäiden potilaiden kohdalla ennen kaikkea jäljellä olevien elinvuosien laatuun. Tässä artikkelissa raportoimme ohitusleikkauksen pitkäaikaisvaikutuksia yli 70-vuotiaina leikattujen sepelvaltimopotilaiden terveydentilaan ja sydänoireisiin. Tuloksemme vastaavat ulkomaisia tutkimustuloksia ja antavat selvästi tukea sepelvaltimoleikkausten kohdentamiselle yhä iäkkäämpään väestöön.

Matti MalinenKimmo KyösolaRauno LuostoAri HarjulaReijo Tilvis

Iäkkäiden potilaiden sydänleikkaukset ovat 1980-luvulta lähtien jatkuvasti lisääntyneet. HYKS:n poistoilmoitusrekisterin mukaan sairaalassa sydänleikkauksessa olleista aikuispotilaista oli yli 70-vuotiaita vuonna 1990 vain 9 % mutta viisi vuotta myöhemmin 24 %, vuonna 1997 jo 29 % ja vuonna 1999 peräti 35 %. Nykyään Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa vähintään joka neljännessä aikuispotilaiden sydänleikkauksista potilas on näin iäkäs (1,2,3).

Muutos johtuu osittain ikärakenteen muutoksesta ja vanhusväestössä yleisen kalkkiutuneen aorttaläppävian leikkausten lisääntymisestä. Sepelvaltimotaudin ehkäisyn ja tehostuneen lääkehoidon myötä leikkausten tarve on siirtynyt aikaisempaa vanhempiin ikäryhmiin. Toisaalta kokemuksen kautta lisääntynyt tieto iäkkäiden ihmisten hyvästä primaariselviytymisestä suurista ja rasittavista leikkaustoimenpiteistä, tekniikan kehitys, aiempaa vähemmän rasittavat leikkausmuodot kuten ilman rintalastan halkaisua (mini-invasiivinen) ja ilman sydän-keuhkokonetta (off-pump) tehtävät leikkaukset, osittainen revaskularisaatio täydellisen revaskularisaation sijaan sekä voimavarojen lisääntyminen ovat mahdollistaneet leikkaushoidon ulottamisen yhä vanhempiin ikäryhmiin ja suuremman riskin potilaisiin. Potilaat toivovat yhä iäkkäämpinäkin tehokkainta mahdollista hoitoa, ja siksi hoitojen vaikuttavuutta tulee selvittää monesta näkökulmasta.

Sepelvaltimokirurgian pitkäaikaisvaikutuksesta iäkkäiden ihmisten terveydentilaan ja sydänoireisiin on toistaiseksi tietoa niukalti (4,5,6), eikä Suomesta tietoja ole käytettävissä käytännössä lainkaan. Koska sydänleikkaus on potilaalle raskas ja toisaalta runsaasti taloudellisia voimavaroja vaativa toimenpide, on hoidon nettovaikutuksen potilaan terveydentilaan oltava riittävä, jotta hoidon antaminen on perusteltua. Leikkauksella tulisi olla vaikutusta odotettavissa olevaan elinikään ja iäkkäiden potilaiden kohdalla ennen kaikkea jäljellä olevien elinvuosien elämänlaatuun (7).

Tässä retrospektiivisessä haastattelututkimuksessa, joka on osa laajempaa selvitystä, selvitimme ohitusleikkauksen pitkäaikaisvaikutuksia yli 70-vuotiaina leikkauksella hoidettujen sepelvaltimopotilaiden terveydentilaan ja sydänoireisiin.

AINEISTO JA MENETELMÄT

Tutkimukseen kerättiin HYKS:ssa vuosina 1988-95 sepelvaltimoiden ohitusleikkauksella yli 70-vuotiaina hoidetut potilaat (n = 676) (taulukko 1). Vuonna 1999 elossa olevien potilaiden osoitetiedot (n = 509) ja sitä ennen kuolleiden potilaiden (n = 155) kuolinajat saatiin Väestörekisterikeskuksesta.

Kirjekyselyssä selvitettiin yleistä terveydentilaa, oireistoa, toimintakyvystä erityisesti liikuntakykyä ja ulkopuolisen avun tarvetta sekä ennen leikkausta että haastatteluvuonna 1999. Haastattelulomakkeessa oireisto oli luokiteltu viiteen vaikeusluokkaan. Yksittäiset oireet oli luokiteltu dikotomisesti. Suorituskyvyn arvioinnissa käytettiin perinteistä New York Heart Associationin luokitusta (NYHA) (8). Potilaita pyydettiin myös arvioimaan saamaansa hoitoa.

Lomakkeen palautti täytettynä 80,2 % kirjekyselyn saaneista potilaista (n = 408). Leikkausajankohtana potilaiden keski-ikä oli 73,6 vuotta ja elossa olevien ikä oli haastatteluajankohtana 79,2 vuotta.

Tiedot tallennettiin Access-tietokantaohjelmalla ja analysoitiin NCSS 2000 -tilastoohjelmalla (Microsoft 1997, Jerry Hintze 1999).

TULOKSET

Kuolevuus

Yli 70-vuotiaina ohitusleikkauksessa olleiden potilaiden (n = 676) leikkauksenjälkeistä kuolevuutta ja myöhempää eloonjäämistä selvitettiin aluksi rekisteritietojen avulla (taulukko 2). Varhaiskuolevuus (30 päivää) oli koko potilasryhmässä 5,5 %. Naisilla se oli yli kaksinkertainen miesten kuolevuuteen verrattuna (8,7 % vs 3,4 %). Leikkauksesta selvinneistä 83 % oli hengissä viiden vuoden jälkeen, eikä sukupuolten kesken enää ollut eroja.

Terveydentilan muutokset

Haastatteluun vastanneet raportoivat voivansa selvästi paremmin kuin ennen sydänleikkausta, josta keskimäärin oli kulunut 5,5 vuotta (taulukko 3). Erityisen selvä muutos oli ennen leikkausta kaikkein vaikeimmin oireilleilla.

Ennen leikkausta terveydentilansa huonoksi kokeneiden osuus oli pienentynyt 35 %:sta 17 %:iin, sydänoireista kärsivien osuus 70 %:sta peräti 7 %:iin ja heikentyneestä liikuntakyvystä kärsivien osuus oli puolittunut. Samoin rintakivuista kärsivien osuus oli puolittunut (94 % vs 43 %). Samansuuntainen joskin lievempi paraneminen nähtiin hengenahdistusoireistossa. Tarkempi analyysi osoitti, että nämä oireet olivat helpottuneet erityisesti niistä kaikkein eniten ennen leikkausta kärsineillä.

Ennen leikkausta potilaista kolme neljäsosaa kuului NYHA-luokkiin III tai IV ja tutkimushetkellä heistä hieman yli puolet kuului luokkiin I tai II (taulukko 4).

Potilaiden arvio hoidosta

Keskimäärin 5,5 vuotta sydänleikkauksen jälkeen 98 % kyselyyn vastanneista koki leikkaushoidon parantaneen heidän vointiaan ja yhtä suuri oli niiden osuus, jotka ilmaisivat tyytyväisyytensä valittuun leikkaushoitoon (taulukko 5).

Avun saannin muutos

Sepelvaltimotaudin takia leikattujen yli 70-vuotiaiden ulkopuolisen avun saanti ei näytä vähentyneen vaan lisääntyi seuranta-aikana (taulukko 6). Sekä kotiavustajien ja kotisairaanhoitajien että omaisten antama apu näyttää lisääntyneen. Myös palveluasumisen käyttö on yleistynyt.

POHDINTA

Haastatteluun vastasi rekisteritietojen mukaan elossa olevista hoidetuista 80 %, mitä voi pitää varsin tyydyttävänä. Tulosten tulkinnassa tärkein ongelma on seuranta-aika, joka vaihteli 3 vuodesta 11 vuoteen. Aineiston kattavuuden ja riittävän koon turvaamiseksi tätä ei kuitenkaan ollut mahdollista välttää.

Tulokset antavat varsin myönteisen käsityksen HYKS:ssa leikattujen yli 70-vuotiaiden sydänpotilaiden selviytymisestä ja hoidon tuloksista. Varhaiskuolevuus (5,5 %) vastaa iäkkäiden potilaiden sepelvaltimoleikkauksista aiemmin raportoituja lukuja (3,5-11 %) (2,5,6,9,10,11,12, 13). Vertailututkimuksissa iäkkäiden potilaiden toimenpiteeseen liittyvä kuolleisuus on ollut yleensä pallolaajennushoidossa jonkin verran pienempi kuin ohitusleikkaushoidossa (2,0-4,1 %) (14,15,16,17). BARI-tutkimuksessa yli 65-vuotiailla potilailla oli molemmissa hoitomuodoissa sama poikkeuksellisen vähäinen varhaiskuolevuus (1,7 %) (18), ja yli 80-vuotiailla pallolaajennuspotilailla on ollut myös suurempia toimenpidekuolleisuuslukuja kuin leikkauspotilailla (8,6 vs 5,8 %) (19).

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu naisten leikkauskuolleisuus selvästi suuremmaksi kuin miesten (2,20,21), vaikka tämä ei olekaan tullut täysin systemaattisesti esiin (6). Sen sijaan myöhäiskuolevuudessa ei iäkkäillä potilailla aiemmin ole joko todettu eroa miesten ja naisten välillä (20,22,23) tai naissukupuoli on ollut myöhäiskuolleisuudelta suojaava (21). Myöhäiskuolevuudessa oli tässä tutkimuksessa naisten eduksi selvä ero, joka tasoitti 5-vuotiseloonjäämisen miesten ja naisten välillä.

Kaikista yli 70-vuotiaina ohitusleikkauksella hoidetuista potilaista oli viiden vuoden jälkeen elossa 83%, mikä vastaa aiemmin raportoituja 5-vuotiseloonjäämislukuja (58-88 %) (4,6,11,12,24,25,26,27). Ohitusleikkausta ja pallolaajennushoitoa vertailevissa tutkimuksissa iäkkäillä potilailla ei ole todettu 5-vuotiseloonjäämisluvuissa merkittäviä eroja eri hoitomuotojen kesken (14,15,17,18). Toimenpiteestä hengissä selvinneistä potilaista ohitusleikkauksella hoidettujen myöhäiskuolleisuus on siis hieman pienempi kuin pallolaajennuksella hoidettujen. Tutkimuksessamme keski-iältään yli 73-vuotiaiden sepelvaltimoleikkauspotilaiden kumulatiivinen kuolleisuus on hieman pienempi kuin 74-vuotiaiden henkilöiden valikoimattomassa väestössä (Tilastokeskus, Väestötilastot). Myös aiemmissa tutkimuksissa iäkkäiden ohitusleikkauspotilaiden kumulatiivinen kuolleisuus on ollut samansuuruinen tai jopa pienempi kuin valikoimattomassa väestössä (4,24,25, 28). Tämä selittyy pitkälti sillä, että vaativimpiin sydänleikkauksiin ohjautuneet iäkkäät henkilöt ovat varsin valikoituneita, muutoin hyväkuntoisia eikä heillä ole muita vakavia henkeä uhkaavia sairauksia.

Lue myös

Tutkimushetkellä potilaista 60 % oli rintakipujen osalta oireettomia. Tämä vastaa aiemmissa vähintään neljän vuoden seurannoissa tehtyjä havaintoja (55-77 %) (10,29,30). Ohitusleikkausta ja pallolaajennushoitoa vertailevissa tutkimuksissa on pitkäaikaisseurannassa iäkkäillä pallolaajennuspotilailla todettu enemmän kipuoireita kuin ohitusleikkauksella hoidetuilla (15,16,18). Tutkimuksessamme hengenahdistusoireen osalta oireettomien osuus 40 % vastaa aiemmin Papworthin sairaalasta julkaistua tulosta (40 %) (29). Tässä tutkimuksessa NYHA-luokkiin I-II kuuluvien potilaiden osuus seurantahetkellä (52 %) oli hieman pienempi kuin aiemmin raportoiduissa tutkimuksissa (70-85 %) (10,12). Erot suorituskyvyssä selittynevät osittain sepelvaltimotaudin vaikeusasteen eroilla eri tutkimuksissa. Nyt tehdyssä tutkimuksessa myös seuranta-aika on pitempi kuin aiemmissa tutkimuksissa.

Tutkimuksemme potilaat olivat varsin tyytyväisiä saamaansa leikkaushoitoon ja valtaosa potilaista ilmoitti voinnin parantuneen leikkaushoidon myötä. Vain alle 2 % potilaista ei kokenut leikkauksen tuoneen oleellista muutosta vointiinsa ja yksi potilaista arvioi sen huonontaneen hänen vointiaan. Leikkaushoitoon tyytymättömyyden syyksi vain kaksi potilasta (0,5 %) ilmoitti hoidon huonon vaikuttavuuden. Pääosin tyytymättömyys (2 %) liittyi pitkäaikaisia oireita aiheuttaneisiin komplikaatioihin (mm. aivorunkoinfarkti, leikkaushaavatulehdukset, arven seudun krooninen kipu). Aiemmissa tutkimuksissa hieman pienempi osa potilaista (70-81 %) on kokenut hyötyneensä selvästi leikkauksesta. Vastaavasti niiden potilaiden osuus, joiden mielestä leikkaus ei ole oleellisesti muuttanut vointia (3-18 %) tai jotka ovat kokeneet leikkauksen huonontaneen sitä (12-13 %), on ollut jonkin verran suurempi kuin meidän tutkimuksessamme (6,27). Silti olisi rohkeaa väittää, että hoitotulokset olisivat parempia kuin vertailtavissa tutkimuksissa. Retrospektiivinen asetelma ja vaihtelevat seuranta-ajat vaikeuttavat tutkimusten tarkempaa vertailua.

Haastattelututkimukseen vastanneet saavat ulkopuolista apua jonkin verran enemmän kuin valikoimaton vastaavanikäinen (80 v) kotona asuva väestö (omaisapu 50,9 % vs 33,6 %, kotisairaanhoitaja 18,9 % vs 6,6%, kotiavustaja 19,0 % vs 20,4 %) (31). Tutkittavien avunsaannin lisääntyminen samanaikaisesti, kun oireet ovat helpottaneet, on mielenkiintoinen ja paradoksaalinen ilmiö. Luontevimpana selityksenä tälle voitaneen pitää ikääntymisen ohessa sitä, että vakavan sairauden kohdatessa nämä henkilöt ovat päässeet optimaalisen hoidon piiriin ja myös tämän etuutensa säilyttäneet. Epäselväksi tässä jää luonnollisesti se, miten avuntarve olisi muuttunut ilman leikkausta. Kuitenkin valtaosa iäkkäistä sepelvaltimoleikkauksella hoidetuista näyttää selviytyvän itsenäisesti tai omaisavun turvin omassa kodissaan tyytyväisenä saamaansa hoitoon. Sen perusteella leikkauksen voi olettaa turvanneen näiden potilaiden toimintakyvyn säilymistä.

Jatkossa on välttämätöntä seurata säännöllisesti hoidon tuloksia. Vain siten voidaan varmistaa hoidon aiheiden osuvuus.

PÄÄTELMÄT

Tutkimukseen vastasi yli 80 % elossa olleista hoidetuista, mitä voidaan pitää varsin hyvänä kirjekyselyn tuloksena. Vastanneista 98 % arvioi hyötyneensä leikkauksesta. Potilaat kokivat terveydentilansa ja vointinsa sydänoireiden suhteen valtaosin vähintään tyydyttäväksi. Tältä osin tulokset, jotka vastaavat ulkomaisia tutkimustuloksia, antavat selvästi tukea sepelvaltimoleikkausten kohdentamiselle yhä iäkkäämpään väestöön.


Kirjallisuutta
1
Roques F, Nashef SA, Michel P ym. Risk factors and outcome in European cardiac surgery: analysis of the EuroSCORE multinational database of 19030 patients. Eur J Cardiothorac Surg 1999;15:816-822.
2
Edwards FH, Carey JS, Grover FL ym. Impact of gender on coronary bypass operative mortality. Ann Thorac Surg 1998;66:125-131.
3
Abramov D, Tamariz MG, Fremes SE ym. Trends in coronary artery bypass surgery results: a recent, 9-year study. Ann Thorac Surg 2000;70:84-90.
4
Khan JH, Magnetti S, Davis E ym. Late outcomes of open heart surgery in patient 70 years and older. Ann Thorac Surg 2000;69:165-170.
5
Kallis P, Unsworth-White J, Munsch C ym. Disability and distress following cardiac surgery in patients over 70 years of age. Eur J Cardiothorac Surg 1993;7:306-312.
6
Mullany CJ, Darling GE, Pluth JR ym. Early and late results after isolated coronary artery bypass surgery in 159 patients aged 80 years and older. Circulation 1990;82:229-236.
7
Cheitlin MD. Coronary bypass surgery in the elderly. Clin Geriatr Med 1996;12:195-205.
8
Fisher JD. New York Heart Association classification. Arch Int Med 1972;129:836.
9
Fuse K, Makuuchi H. Early and late results of coronary artery bypass grafting in the elderly. Japanese Circulation J1988;52:460-465.
10
Horvath KA, DiSesa VJ, Peigh PS ym. Favorable results of coronary artery bypass grafting in patients older than 75 years. J Thorac Cardiovasc Surg 1990;99:92-96.
11
Carey JS, Cukingnan RA, Singer LKM. Quality of life after myocardial revascularization. Effect of increasing age. J Thorac Cardiovasc Surg 1992;103:108-115.
12
Glock Y, Faik M, Laghzaoui A ym. Cardiac surgery in the ninth decade of life. Cardiovasc Surg 1996;4:241-245.
13
Airaksinen J, Juvonen T, Ikäheimo M ym. Kannattaako iäkkäiden potilaiden sepelvaltimotautia hoitaa invasiivisesti. Ohitusleikkausten ja pallolaajennusten tulokset yli 75-vuotiailla potilailla OYS:ssa vuosina 1996-1998. Suom Lääkäril 2000;55:199-204.
14
Mick MJ, Simpfendorfer C, Arnold AZ ym. Early and late results of coronary angioplasty and bypass in octogenarians. Am J Cardiol 1991;68:1316-1320.
15
O'Keefe JH Jr, Sutton MB, McCallister BD ym. Coronary angioplasty versus bypass surgery in patients >70 years old matched for ventricular function. J Am Coll Cardiol 1994;24:425-430.
16
Eggeling T, Holz W, Osterhues HH ym. Management of unstable angina in patients over 75 years old. Coron Artery Disease 1995;6:891-896.
17
Vassilikos VP, Lim R, Kreidieh I ym. Myocardial revascularisation in elderly patients with refractory or unstable angina and advanced coronary disease. Coron Artery Disease 1997;8:705-709.
18
Mullany CJ, Mock MB, Brooks MM ym. Effect of age in the Bypass Angioplasty Revascularization Investigation (BARI) randomized trial. Ann Thorac Surg 1999;67:396-403.
19
Kaul TK, Fields BL, Wyatt DA ym. Angioplasty versus coronary artery bypass in octogenarians. Ann Thorac Surg 1994;58:1419-1426.
20
Carey JS, Cukingnan RA, Singer LKM. Health status after myocardial revascularization: inferior results in women. Ann Thorac Surg 1995;59:112-117.
21
Abramov D, Tamariz MG, Sever JY ym. The influence of gender on the outcome of coronary artery bypass surgery. Ann Thorac Surg 2000;70:448-455.
22
Eaker ED, Kronmal R, Kennedy JW ym. Comparison of long-term, postsurgical survival of women and men in the Coronary Artery Surgery Study (CASS). Am Heart J 1989;117:71-81.
23
Aidala E, Lascala E, Poletti G. Gender and coronary artery bypass mortality. Ann Thorac Surg 1999;68:625-626.
24
Freeman WK, Schaff HV, O'Brien PC ym. Cardiac surgery in octogenarian: perioperative outcome and clinical follow-up. J Am Coll Cardiol 1991;18:29-35.
25
Salomon NW, Page US, Bigelow JC ym. Coronary artery bypass grafting in elderly patients. Comparative results in a consecutive series of 469 patients older than 75 years. J Thorac Cardiovasc Surg 1991;101:209-218.
26
Hosoda Y, Nukariya M, Watanabe M ym. Late results of coronary artery bypass surgery with maximal follow-up of 7 years:analysis of determinants affecting late survival. Cardiovascular Surgery 1993;1:403-409.
27
Tsai TP, Chaux A, Matloff JM ym. Ten year experience of cardiac surgery in patients aged 80 years and over. Ann Thorac Surg 1994;58:445-451.
28
Livesey S, Caine N, Spielgelhalter DJ ym. Cardiac surgery for patients aged 65 years and older: a long-term survial analysis. Br Heart J 1988;60:480-484.
29
Caine N, Sharples LD, Wallwork J. Prospective study of health related quality of life before and after coronary artery bypass grafting: outcome at five years. Br Heart J 1999;81:347-351.
30
Booth DC, Deupree RH, Hultgren HN ym. Quality of life after bypass surgery for unstable angina. Circulation 1991;83:87-95.
31
Pitkälä K, Valvanne J, Kulp S ym. Paraneeko vanhusväestön terveys? Helsinkiläisvanhusten toimintakyky ja avun tarve 1989 ja 1999. Suom Lääkäril 2000;55:2753-2757.

Taulukot
1 Taulukko 1
2 Taulukko 2
3 Taulukko 3
4 Taulukko 4
5 Taulukko 5
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030