Masennuslääkkeiden käyttö depression hoidossa – minkä valitsen, kuinka seuraan?
Depression lääkehoidon tulee aina perustua lääkärin haastattelun perusteella tekemään diagnoosiin.
Lääkehoito on sitä tärkeämpää, mitä vaikea-asteisempi häiriö on. Vaikea-asteiseen ja psykoottiseen depressioon suositellaan aina lääkehoitoa.
Lievässä ja keskivaikeassa depressiossa lääkehoito ja psykoterapiat ovat yhtä tehokkaita. Niiden yhdistäminen on yleensä tehokkaampaa kuin kumpikaan erikseen.
Masennuslääkkeiden tehoerot ovat pieniä, eikä niillä todennäköisesti ole kliinistä merkitystä, mutta hoitovasteet ja haittavaikutukset ovat yksilöllisiä.
Depression lääkehoidon aloitus perustuu lääkärin haastattelussa tekemään depressiodiagnoosiin. Sitä ei voi asettaa pelkän oirekyselyn (esimerkiksi PHQ-9 tai Beckin depressioasteikko, BDI) perusteella (1). Diagnostisen kynnyksen alle jäävien lievien depressio-oireiden ylihoitamista tulee välttää. Mikäli lääkäri on epävarma diagnoosista, hänen kannattaa arvioida tilanne uudelleen 1–2 viikon kuluttua.
Hoitomuodot valitaan yksilöllisesti, yhdessä potilaan kanssa keskustellen ja käytettävissä olevat vaihtoehdot huomioiden. Lääkehoito on sitä keskeisempää, mitä vaikea-asteisempi depressio on. Depression Käypä hoito -suosituksen mukaan masennuksen vaikeassa tai psykoottisessa muodossa on aina syytä käyttää lääkehoitoa; keskivaikeassa depressiossa masennuslääke on yleensä tarpeen, lievässäkin yleensä hyödyksi. Lievässä ja keskivaikeassa depressiossa psykoterapiaa voidaan käyttää joko lääkehoidon sijasta tai sen rinnalla. Niiden yhdistäminen on yksittäisten hoitomuotojen käyttöä tehokkaampaa (1). Yksilölliseen hoitosuunnitelmaan vaikuttavat myös potilaan monihäiriöisyys, toimintakyky, itsetuhoisuus ja toiveet oman hoitonsa suhteen.
Keskitymme tässä katsauksessamme aikuisten depression tavanomaiseen lääkehoitoon.
Masennuslääkkeiden tehosta on hyvä näyttö
Masennuslääkehoidon teho depressiossa on hyvin dokumentoitu. Laajin toistaiseksi julkaistu meta-analyysi (2) käsitti 522 satunnaistettua, kaksoissokkoutettua ja lumekontrolloitua tai masennuslääkkeitä toisiinsa vertailevaa kliinistä tutkimusta, joihin osallistui yhteensä 116 477 potilasta. Kliinisissä hoitotutkimuksissa 4–12 viikon aikana hoitovasteen saaneiden potilaiden osuus on hoitoaiemenetelmällä laskettuna yleensä masennuslääkeryhmässä 50–60 %, lumeryhmässä 35–40 % (2,3). Lääkehoitoa hoitokokeen aikana keskeytyksettä käyttäneiden potilaiden joukossa hoitovasteen saaneiden potilaiden osuus on ollut 60–70 %:n luokkaa (3). Toipumisen jälkeen jatkohoitovaiheessa puolen vuoden ajan jatkettu masennuslääkehoito suojaa depression uusiutumiselta selvästi paremmin kuin lumelääke (4,5). Uusiutuvan depression ylläpitohoito on selvästi lumehoitoa tehokkaampaa depressiojaksojen uusiutumisen ehkäisyssä (4,5).
Masennuslääkkeiden teho oireiden lievittäjänä vastaa lyhytpsykoterapioiden tehoa (6,7). Lääkkeiden etuja ovat halpa hinta, hyvä saatavuus, hoidon toteutuksen helppous ja aloituksen viiveettömyys sekä mahdollisuus siirtyä nopeasti uuteen hoitovalintaan, mikäli aiempi ei ole siedetty tai tuloksellinen. Masennuslääkkeet tehoavat myös vaikea-asteisessa depressiossa, silloinkin kun potilas ei pysty psykoterapiaan (3,8). Rajoituksia ovat haittavaikutukset ja lopettamisvaiheen oireet sekä vasteen ja haittojen arvioinnin edellyttämät toistuvat potilaskäynnit.
Minkä masennuslääkkeen valitsen?
Depression hoitoa aloittaessa on tärkeää avoimesti keskustella potilaan kanssa hoitotoiveista. Masennuslääkehoitoa aloitettaessa tulisi käydä läpi eri lääkkeiden mahdolliset tai odotetut haitat ja potilaan suhtautuminen niihin. Taulukossa 1 on esitetty Suomessa markkinoilla olevat masennuslääkkeet, niiden farmakologiset vaikutusmekanismit, aloitus- ja hoitoannokset ja tavallisimmat haittavaikutukset.
Masennuslääkkeen valintaan vaikuttavat myös potilaan psykiatrinen monihäiriöisyys, esimerkiksi samanaikainen ahdistuneisuushäiriö (jolloin yleensä SSRI-lääke on suositeltava), somaattiset sairaudet sekä mahdollinen muu lääkehoito (1,9). Mahdolliset aiemmat hoitokokemukset tulee käydä läpi; hoitovasteet ovat yksilöllisiä, ja aiemmat hoitovasteet ennakoivat hyötyjä ja haittoja (10). Lääkkeen hinnalla voi myös olla merkitystä. Jos potilaan CYP2C19- tai CYP2D6-geenien testitulokset ovat tiedossa, ne tulee ottaa huomioon lääkevalinnassa ja/tai annostelussa. Aihetta käsitellään toisessa artikkelissa tässä lehdessä (11).
Psykoedukaatio, keskustelu hoitosuunnitelmasta ja potilaan psykoterapeuttinen tukeminen kuuluvat aina depression hoidon aloitukseen. Lääkehoitoa ei voi toteuttaa ilman potilaan motivaatiota hoitoon. On tärkeää selvittää potilaan aiempia kokemuksia lääkkeiden hyödyistä ja haitoista, ennakkoasenteita, toiveita ja pelkoja. Potilaalle tulee kertoa lääkevasteen kehittymisestä vähitellen usean viikon aikana, valitun lääkkeen mahdollisista haitoista sekä masennuslääkehoidon äkillisen lopettamisen aiheuttamista ongelmista.
Hoitovasteen ja haittojen seuranta
Depressiopotilaan vointia tulisi seurata koko akuuttivaiheen ajan 1–3 viikon välein. Hoidon tehon seurannassa suositellaan käytettäväksi joko kyselylomakkeita (esimerkiksi BDI tai PHQ-9) tai tarvittaessa ammattilaisen täyttämiä arviointiasteikkoja (esimerkiksi Montgomery–Åsbergin depressioasteikko). Akuuttihoidon tavoitteena on mahdollisimman täydellinen oireettomuus.
Masennuslääkeannos tulee nostaa aloitusannoksesta hoitoannokseen, mikäli potilas sietää lääkehoidon hyvin. Mikäli neljän viikon kuluessa ei ilmene alkavaakaan hoitovastetta (oirepistemäärän < 20 %:n lasku), kannattaa yleensä vaihtaa toiseen lääkkeeseen, mikäli ongelma ei johdu hoitomyöntyvyydestä. Iäkkäillä hoitovasteen saavuttaminen voi kestää kauemmin (9).
Jos hoitoannosta on käytetty 6–8 viikkoa ilman edes osittaista hoitovastetta (oirepistemäärän 20–50 %:n lasku), lääke tulee vaihtaa. Osittaisen hoitovasteen tilanteessa seuranta-ajan jatkaminen 8–12 viikkoon voi olla aiheellista. Selvän hoitovasteen (oirepistemäärän > 50 %:n lasku) tulisi ilmetä viimeistään 12. hoitoviikkoon mennessä. Mikäli sitä ei ole tullut, on tehotonta monoterapiaa turha jatkaa (1).
Lääkevasteen ohella on tärkeää arvioida mahdollisia lääkehaittoja. Monet alun lievät haittavaikutukset ovat ohimeneviä, esimerkiksi SSRI-lääkkeisiin liittyvä pahoinvointi tai sedatiivinen antihistamiinivaikutus. Painonnousu tai seksuaalihaitat taas usein nousevat esiin myöhemmin. Mikäli potilas hyväksyy haitat todennäköisesti väliaikaisina, voidaan sopia tilanteen seuraamisesta ja optimiannoksen etsimisestä. Jos haitat ovat voimakkaita, lääkehoito lopetetaan. Tällöin voidaan vaihtaa lääke toisentyyppiseen masennuslääkkeeseen, jolla ei todennäköisesti tällaisia haittoja ole (taulukko 1).
Lääkkeen farmakologisesta profiilista voidaan päätellä mahdollisia haittoja: H1-reseptoreita salpaavat lääkkeet voivat aiheuttaa väsymystä ja ruokahalun lisääntymistä, ja alfa1-reseptorien salpaus voi puolestaan aiheuttaa huimausta. Osa haittavaikutuksista, esimerkiksi antikolinergisistä tai serotonergisistä haitoista, on annosriippuvaisia. Mikäli haitat ovat poikkeuksellisen voimakkaita tai tulevat jo pienellä annoksella, voidaan käyttää pitoisuusmittauksia ja harkita CYP2C19- tai CYP2D6-geenien testausta. Farmakogeneettinen testaus on perusteltua lääkeresistentissä depressiossa mahdollisen poikkeavan lääkemetabolian tunnistamiseksi sekä lääkevalinnan ja annostelun tueksi (1). Pitoisuusmittaus auttaa selvittämään ajankohtaisen lääkehoidon tilaa, farmakogeneettinen testaus lääkeaineenvaihdunnan pysyviä yksilöllisiä piirteitä. Trisyklisiä lääkkeitä käytetään niiden haittavaikutusten ja yliannosten toksisuuden vuoksi enää vähän depression hoidossa, mutta niin tehtäessä lääkepitoisuus on syytä aina mitata.
On tärkeää keskustella potilaan kanssa haittavaikutuksista ja aktiivisesti kysyä esimerkiksi mahdollisista seksuaalisista haittavaikutuksista, eikä odottaa potilaan raportoivan niistä spontaanisti. Tarkka seuranta ja aktiivinen kuuntelu ovat olennaisia siksikin, että joskus lääkärin on vaikea arvioida, johtuuko oire lääkkeestä, sairaudesta vai muusta syystä. Lääketutkimuksissa lumeryhmän potilaista 40–50 % raportoi haittoja ja 4–5 % keskeyttää tutkimuksen vakavien haittojen vuoksi (12).
Jos ensimmäinen masennuslääke ei auta
Jos ensimmäisestä masennuslääkkeestä ei ole ollut hyötyä, kannattaa varmistaa diagnoosi ja muu samanaikaissairastavuus – onko potilaalla sittenkin kaksisuuntainen mielialahäiriö, samanaikainen päihdeongelma tai oireita aiheuttava somaattinen sairaus? Hoitovasteen puute ei itsessään näistä todista, mutta tarvittaessa on arvioitava hoitolinja uudelleen.
Masennuslääkkeen voi vaihtaa toiseen. Masennuslääkkeiden väliset tehoerot ovat pieniä, mutta vaihdettaessa kannattanee valita vaikutusmekanismiltaan erilainen masennuslääke kuin ensimmäinen (taulukko 1) (9,13). Masennuslääkkeen vaihtamisen käytännön ohjeita on julkaistu aiemmin tässä lehdessä (14).
Lääkeresistentti depressio
Jos potilaalle on tehty kaksi peräkkäistä asianmukaista masennuslääkehoitoyritystä (hoitoannoksilla, vähintään 4–8 viikkoa) ilman selvää hoitovastetta (oirepistemäärän > 50 %:n lasku), on kyse lääkeresistentistä depressiosta. Sen hoidossa voidaan yhä vaihtaa entinen lääke uuteen, mutta yleensä tehokkainta on joko yhdistää kaksi erilaista masennuslääkettä tai tehostaa masennuslääkkeen vaikutusta sopivalla muulla lääkkeellä (augmentaatio) (15,16). Lääkeyhdistelmien käyttö edellyttää kuitenkin lääkärin perehtyneisyyttä ja tarvittaessa psykiatrin konsultaatiota.
Asiaan perehtynyt perusterveydenhuollon lääkäri voi yhdistää eri masennuslääkkeitä. Laajassa, tuoreessa meta-analyysissä SSRI-, SNRI-lääkkeen tai trisyklisen masennuslääkkeen yhdistäminen alfa2-autoreseptorin salpaajaan (mianseriini 30–60 mg/vrk, mirtatsapiini 15–45 mg/vrk tai tratsodoni 100 mg/vrk) tuotti tehokkaimpia lääkeyhdistelmiä, eikä niihin liittynyt enempää hoidon keskeyttämisiä kuin monoterapiaan (17). Eniten tutkimusnäyttöä on SSRI + mirtatsapiini (30–45 mg/vrk) / mianseriini (30 mg/vrk) -yhdistelmästä. On hyvä muistaa lääkkeiden harvinaiset haitat: mianseriinilla agranulosytoosi ja tratsodonilla priapismi. Perehtynyt lääkäri voi lisätä SSRI:n rinnalle myös pienen annoksen toisen polven psykoosilääkettä (aripipratsoli 5–15 mg/vrk, ketiapiini 50−300 mg/vrk tai risperidoni 0,5−2 mg/vrk) (1,15).
Psykiatrian erikoislääkäri voi myös yhdistää masennuslääkkeeseen litiumin, ja psykiatrisessa sairaalassa voidaan itsemurhavaarassa olevalle potilaalle antaa ketamiini-infuusioita (1,18). Nenän kautta annosteltavan esketamiini on myös tehokas (19), mutta hoidon käyttöä rajoittaa hinta. Muita hoitomuotoja, kuten psykoterapiaa, neuromodulaatiohoitoja tai sähköhoitoa, voidaan käyttää potilaan tilanteen mukaisesti (1).
Milloin ja miten masennuslääkehoito lopetetaan?
Masennuksen lääkehoitosuunnitelmaan kuuluu aina myös lääkehoidon lopettamisen suunnitelma. Jos lääke lopetetaan heti remission jälkeen, uusiutumisriski on suuri. Siksi masennuslääkitystä suositellaan jatkettavaksi samalla annoksella noin puolen vuoden ajan toipumisen jälkeen (1). Mikäli potilas on ollut tämän ajan oireeton, voidaan masennuslääke lopettaa asteittain viikkojen aikana (20,21).
SSRI- tai SNRI-lääkkeen äkillinen lopettaminen voi aiheuttaa 1–7 vrk:n kuluessa ilmaantuvia lopetusoireita, kuten huimausta, unettomuutta, pahoinvointia, sähköiskumaisia tuntemuksia ja ahdistuneisuutta. Nämä oireet ovat tavallisempia lääkkeillä, joilla on lyhyt puoliintumisaika, kuten venlafaksiinilla ja paroksetiinilla. Oireet kestävät tavallisimmin 1–3 viikkoa, mutta joillakin potilailla ne voivat kestää pidempään. Masennuslääkkeiden lopettamista on käsitelty tarkemmin aiemmin tässä lehdessä (22).
Jos potilaalla on ollut kolme vähintään keskivaikean asteista depressiojaksoa tai kaksi depressiojaksoa, joihin on liittynyt esimerkiksi psykoottisuutta, vakavaa itsetuhoisuutta tai vaikeaa toimintakyvyn lamaantumista, pitkäkestoista ylläpitolääkehoitoa voidaan käyttää estämään uusia depressiojaksoja (1). Vuosia jatkuneen ylläpitohoidon lopettaminen toteutetaan asteittain ja varovasti usean kuukauden aikana.
Lopuksi
Depressio on usein vakava sairaus, johon liittyy myös merkittävä itsemurhakuolleisuus. Lääkehoito on osa depression kokonaishoitoa. Lääkehoidon ja psykoterapian yhdistäminen on yksittäin käytettyjä hoitomuotoja tehokkaampaa. Lääkehoidon on tärkeää olla suunnitelmallista, ja lääkärin täytyy varautua sekä vasteen että haittojen seuraamiseen pitkäaikaisessa potilassuhteessa. Koska potilas päättää viime kädessä itse, käyttääkö masennuslääkettä vai ei, hoitopäätökset on tärkeää tehdä yhdessä potilaan kanssa hyödyistä, haitoista ja ongelmista avoimesti keskustellen. Tehtävä ei pääty siihen hetkeen, kun lääkäri kirjoittaa reseptin – se on vasta alku.
Merja Viikki: Johtokunnan/hallituksen jäsenyys (H. Lundbeck Oy Ab), asiantuntijalausunto (H. Lundbeck Oy Ab), luentopalkkiot (Lilly, H. Lundbeck Oy Ab, Roche, Teva Finland), korvaus koulutusaineiston tuottamisesta (Lilly), muu (ACADIA Pharmaceuticals: lääketutkimus; psykoterapeutti: kognitiivinen käyttäytymisterapia).
Erkki Isometsä: Luentopalkkiot (Kognitiivisen psykoterapian keskus Luote Oy, Farmasian oppimiskeskus), lisenssitulot ja tekijänpalkkiot (Kustannus Oy Duodecim), matka-, majoitus- tai kokouskulut (International Society for Bipolar Disorders, International Academy of Suicide Research, Föreningen Norden).
- 1
- Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Psykiatriyhdistys ry:n asettama työryhmä. Depressio. Käypä hoito -suositus. (siteerattu 3.4.2023). www.kaypahoito.fi
- 2
- Cipriani A, Furukawa TA, Salanti G ym. Comparative efficacy and acceptability of 21 antidepressant drugs for the acute treatment of adults with major depressive disorder: a systematic review and network meta-analysis. Lancet 2018;391:1357–66.
- 3
- Isometsä E. Masennuslääkkeiden hyödyt ja haitat depression hoidossa. Suom Lääkäril 2017;72:1927–32.
- 4
- Borges S, Chen YF, Laughren TP ym. Review of maintenance trials for major depressive disorder: a 25-year perspective from the US Food and Drug Administration. J Clin Psychiatry 2014;75:205–14.
- 5
- Sim K, Lau WK, Sim J ym. Prevention of relapse and recurrence in adults with major depressive disorder: Systematic review and meta-analyses of controlled trials. Int J Neuropsychopharmacol 2015;19:pyv076. Doi: 10.1093/ijnp/pyv076
- 6
- Amick HR, Gartlehner G, Gaynes BN ym. Comparative benefits and harms of second generation antidepressants and cognitive behavioral therapies in initial treatment of major depressive disorder: systematic review and meta-analysis. BMJ 2015;351:h6019.
- 7
- Vittengl JR, Jarrett RB, Weitz E ym. Divergent outcomes in cognitive-behavioral therapy and pharmacotherapy for adult depression. Am J Psychiatry 2016;173:481–90.
- 8
- Cuijpers P, Sijbrandij M, Koole SL ym. Adding psychotherapy to antidepressant medication in depression and anxiety disorders: a meta-analysis. World Psychiatry 2014;13:56–67.
- 9
- Koponen H, Lappalainen J, Leinonen E. Miten masennuslääke valitaan? Suom Lääkäril 2015;70:2755–9.
- 10
- Leinonen E, Anttila S, Kampman O, Illi A. Voiko vastetta psyykenlääkkeeseen ennustaa. Duodecim 2005;121:45–5.
- 11
- Karpova D, Tarkiainen K, Lehtisalo M ym. Psyykenlääkkeet ja farmakogeneettiset laboratoriotutkimukset – miten hyödynnät? Suom Lääkäril 2023;78:e35071.
- 12
- Mitsikostas DD, Mantonakis L, Chalarakis N. Nocebo in clinical trials for depression: a meta-analysis. Psychiatry Res 2014;215:82–6.
- 13
- Bschor T, Kern H, Henssler J ym. Switching the antidepressant after nonresponse in adults with major depression: A systematic literature search and meta-Analysis. J Clin Psychiatry 2018;79:16r10749.
- 14
- Viikki M, Leinonen E, Koponen H. Näin masennuslääke vaihdetaan. Suom Lääkäril 2020;75:834–7.
- 15
- Nuñez NA, Joseph B, Pahwa M ym. Augmentation strategies for treatment resistant major depression: A systematic review and network meta-analysis. J Affect Disord 2022;302:385–400.
- 16
- Lähteenvuo M, Taipale H, Tanskanen A, Rannanpää S, Tiihonen J. Courses of treatment and risk factors for treatment-resistant depression in Finnish primary and special healthcare: A nationwide cohort study. J Affect Disord 2022;308:236–42.
- 17
- Henssler J, Alexander D, Schwarzer G, Bschor T, Baethge C. Combining antidepressants vs antidepressant monotherapy for treatment of patients with acute depression: A systematic review and meta-analysis. JAMA Psychiatry 2022;79:300–12.
- 18
- Taiminen T. Ketamiini masennuksen hoitona. Duodecim 2017;133:52–60.
- 19
- Papakostas GI, Salloum NC, Hock RS ym. Efficacy of esketamine augmentation in major depressive disorder: A meta-analysis. J Clin Psychiatry 2020;81:19r12889.
- 20
- Sørensen A, Juhl Jørgensen K, Munkholm K. Clinical practice guideline recommendations on tapering and discontinuing antidepressants for depression: a systematic review. Ther Adv Psychopharmacol 2022;12:1–16.
- 21
- Horowitz MA, Taylor D. Tapering of SSRI treatment to mitigate withdrawal symptoms. Lancet Psychiatry 2019;6:538–46.
- 22
- Koponen H, Viikki M, Leinonen E. Masennuslääkityksen lopettamisvaiheen ongelmat. Suom Lääkäril 2017;72:2747–9.
Antidepressant treatment of depression
Antidepressant treatment should always be based on a careful diagnostic interview and assessment by a doctor. The diagnosis of a depressive disorder cannot be made by self-rating questionnaires alone.
The effectiveness of antidepressants in the treatment of depression is well documented, and broadly equivalent to that of the evidence-based brief psychotherapies. Differences in effectiveness between antidepressants are small and probably not clinically significant, but treatment responses and side effects vary strongly across individuals.
The role of antidepressants in the treatment of depressive disorders becomes more important, the more severe the depression is. In psychotic and severe depression, antidepressants are almost always recommended. In moderate and mild depression, antidepressant treatments and brief psychotherapies are equally effective, and can be used either alone or combined.
The advantages of antidepressants are low price, wide availability, fast and easy implementation, and the possibility of prompt switching to another option if the first is not tolerated or effective. Antidepressants are also effective in severe depression, even when the patient is incapable of utilizing psychotherapy. Their limitations include lack of response in a significant minority of patients, side effects, withdrawal symptoms, and the need for recurrent visits to monitor treatment responses and side effects.
Depressive disorders can be serious illnesses that are also associated with significant suicide mortality. Antidepressants are a part of the overall treatment of depression. Combining pharmacotherapy and psychotherapy is more effective than either alone.
It is important to plan antidepressant treatments, including their eventual gradual discontinuation. The doctor must be prepared to monitor both the response and the side effects within a long-term patient relationship. The task does not end when a doctor prescribes an antidepressant – that is just the beginning.
Merja Viikki, Erkki Isometsä
Merja Viikki
M.D., Ph.D., Professor of Psychiatry
Tampere University, Faculty of Medicine and Health Technology
The Hospital District of South Ostrobothnia, Seinäjoki Central Hospital, Psychiatry
Erkki Isometsä
M.D., Ph.D., Professor of Psychiatry, Chief Physician
University of Helsinki, Faculty of Medicine
HUS Brain Center, Psychiatry