Tiede

Medix-palkinnon saa Eero Castrénin tutkimusryhmä

Minervasäätiön palkitsema tutkimus syntyi määrätietoisen tutkimuksen tuloksena, mutta lopulta kuitenkin odottamattomasta sivulöydöksestä.

Maria Nummela
Juha Sarkkinen
Elias Jetsonen ja Sulo Kolehmainen työskentelevät Eero Castrénin tutkimusryhmässä.

Minervasäätiön Medix-palkinnon saa Eero Castrénin johtama tutkimusryhmä Helsingin yliopistosta. Palkittu tutkimus kyseenalaistaa masennuslääkkeiden vaikutusmekanismeja Cell-lehdessä .

Lyhyesti on kyse TrkB-reseptorista. Masennuslääkkeet sitoutuvat suoraan aivojen kasvutekijän TrkB-reseptoriin. Tutkimus kyseenalaistaa serotoniinin ja glutamaatin reseptorien roolin masennuslääkkeiden ensisijaisina vaikutuskohteina.

Tutkimusjohtaja Castrén on tutkinut TrkB:tä ja sen ligandia kohta 30 vuotta, nimenomaan masennuslääkekohteena 20 vuoden ajan. Palkittu työ lähti lentoon perinteiseen tapaan.

– Ajattelimme, että vaikutus on epäsuora. Vahingon kautta syntyi tämä löydös.

Serotoniinin määrää lisäävien lääkkeiden tiedetään auttavan masennuspotilaita. Näin ollen masennuksen ensisijainena syynä on ajateltu olevan serotoniinin puute. Masennuslääkkeiden puolestaan on ajateltu vaikuttavan aivoihin serotoniini- tai glutamaatti-välittäjäaineiden reseptorien välityksellä. Castrénin johtaman tutkimusryhmän mukaan asia ei ole näin suoraviivainen.

Vaikka masennuslääkkeet sitoutuvat TrkB-reseptoriin, niiden hanakkuus sitoutua on Eero Castrénin mukaan heikko, mutta silti terapeuttisesti merkittävä. Masennuslääkkeet vaikuttavat hitaasti, joten ryhmä on yrittänyt löytää molekyylejä, jotka sitoutuvat reseptoriin tiukemmin.

Myös ketamiini sitoutuu samaan paikkaan

Palkittu ryhmä on tehnyt tiivistä yhteistyötä Ilpo Vattulaisen ja Mart Saarman , professoreja molemmat, tutkimusryhmien kanssa. Mallinnus on ollut olennaisessa asemassa, jotta oikea sitoutumispaikka löytyi.

– Koko ajan tämä on ollut pelkkiä yllätyksiä. Myöskin ketamiini, joka on nopeasti vaikuttava aine, sitoutuu tähän paikkaan. Näkökulma on itselleni odottamaton ja uusi.

Lue myös

Eero Castrénille löydös korostaa ja liittää yhteen asioita, jotka näyttävät vaikuttavan ratkaisevasti hermotuksen muovautuvuuteen.

– Muovautuvuus on sellainen ominaisuus, joka ei aina mene hyvään suuntaan. Se mikä ohjaa, vaikuttaa muutokseen ja aina muovautumista ei tapahdu lainkaan. Muovautuvuutta pitäisi ohjata terveeseen suuntaan, esimerkiksi psykoterapia voi tässä auttaa.

Medix-palkinnon jakaa Helsingin yliopisto. Palkinto myönnetään vuosittain erinomaisesta suomalaisesta tieteellisestä tutkimuksesta, joka on julkaistu yhdessä artikkelissa edellisen vuoden aikana. Tutkimuksen tulee kokonaan tai oleellisilta osin Suomessa tehty ja joko biolääketieteen tai kliinisen lääketieteen alalta.

Palkintosumman 20 000 euroa yliopistolle lahjoittaa Minervasäätiö. Säätiö pitää yllä lääketieteellistä tutkimuslaitosta Helsingin Biomedicumissa. Palkinto jaettiin 35. kerran.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030