Pääkirjoitus, tiede Suom Lääkäril 2023; 78 : e36048 www.laakarilehti.fi/e36048 (Julkaistu 13.4.2023)

Vahvaan tutkimusnäyttöön perustuvat hoidot ovat ensisijaisia nuorten masennuksessa

Anu RaevuoriMauri Marttunen
Anu Raevuori
Mauri Marttunen

Depressio yleistyy nuoruudessa ja on nuorten tavallisimpia mielenterveyden häiriöitä. Sen vuosittainen esiintyvyys on noin 7,5–15 % (1,2). Suomessa on pandemian aikana havaittu sekä nuorten masennusoireiden yleistyminen (3) että erikoissairaanhoidossa diagnosoidun depression ilmaantuvuuden kasvu (4).

Näyttöön perustuvia masennuksen hoitomuotoja tarvitaan kipeästi hoitojärjestelmän eri tasoille, erityisesti nuorten lähiympäristöön: perusterveydenhuoltoon ja opiskeluhuoltoon. Lisäksi on tärkeää selvittää, mikä nykyisessä psykososiaalisessa ympäristössämme lisää nuorten masennuksen riskiä.

Tuore Yhdysvaltojen lasten- ja nuorisopsykiatrian yhdistyksen (American Association of Child and Adolescent Psychiatry, AACAP) lasten ja nuorten masennuksen hoitosuositus (5) on tervetullut lisä hoitoja koskevaan tietopohjaan. Siinä esitetään masennustilan ja pitkäaikaisen masennuksen hoitosuositukset. Laadinnassa on painotettu tutkimusnäytön erityisen kriittistä arviointia ja ryhmän jäsenten valinnan läpinäkyvyyttä sidonnaisuuksien minimoimiseksi. Depression tunnistamista ja arviointia käsitellään laajasti.

Hoitoja koskevat suositukset perustuvat lasten ja nuorten depression hoidon hyötyjen ja haittojen kriittiseen systemaattiseen katsaukseen (6) ja sen jälkeen julkaistuihin, mutta ei aikaisempiin, meta-analyyseihin. Viswanathanin ym. (6) systemaattisesta katsauksesta on suljettu pois joitain merkittäviä tutkimuksia.

Suosituksen pääviesti on linjassa kotimaisen Käypä hoito -suosituksen kanssa (7): kognitiivinen käyttäytymisterapia (KKT), nuorten interpersonaalinen terapia (IPT-N) ja SSRI-lääkkeet soveltuvat nuorten depression akuuttihoitoon, jatko- ja estohoitona voidaan käyttää fluoksetiinia tai sen ja KKT:n yhdistelmähoitoa. Lähes kaikkien hoitojen tutkimusnäyttö arvioidaan heikommaksi kuin suomalaisessa suosituksessa.

Lue myös

Muita terapioita koskevia suosituksia ei esitetä, koska korkeatasoisen näytön arvioidaan puuttuvan. Masennuslääkehoidoista suositus arvioi paroksetiinia lukuun ottamatta SSRI-lääkkeiden, ensisijaisesti fluoksetiinin, soveltuvan lasten ja nuorten masennusjakson hoitoon. SSRI-lääkkeiden todetaan olevan pääsääntöisesti hyvin siedettyjä. Haitoista yleisimpiä ovat muun muassa ensimmäisten viikkojen aikana ilmaantuva suun kuivuminen, pahoinvointi, ripuli, päänsärky ja unettomuus. Potentiaalisesti vakavia haittoja ovat esimerkiksi kohonnut mieliala, agitaatio tai itsetuhoisuuden ilmaantuminen hoidon aikana. Vaikka itsetuhoisuuden riski on pieni, suositellaan siihen kiinnittämään erityistä huomiota hoidon alussa ja annosmuutosten yhteydessä.

Suositus arvioi KKT:n ja fluoksetiinin yhdistelmähoitoa koskevan tutkimusnäytön samantasoiseksi kuin psykoterapeuttisia tai lääkehoitoja koskeva. Suomalaisessa suosituksessa yhdistelmähoidon tutkimusnäyttö puolestaan arvioidaan heikommaksi kuin kummankaan monoterapian. 

Uusi yhdysvaltalainen hoitosuositus ei mullista nuorten depression hoitoa Suomessa. Sen päätelmät ovat samansuuntaisia kuin Käypä hoito -suosituksessa. Nuorten depressio on monimuotoinen oireyhtymä, jonka hoitoa koskevassa tieteellisessä tutkimuksessa on vielä aukkoja. 

Esimerkiksi hoitojen mekanismeista ja vaikutuksesta pitkäaikaisennusteeseen tarvitaan lisätutkimusta. Heterogeenisen ilmiön hoitotutkimusten tulokset heijastavat keskimääräisiä vaikutuksia, ja kliininen yksilötason vaihtelu voi olla suurta. Siksi lääkärin on hoitoa valitessaan huomioitava diagnoosin ja suositusten lisäksi nuoren kehitysvaihespesifit yksilölliset piirteet. 

Kirjoittajat

Anu Raevuori nuorisopsykiatrian professori, osastonylilääkäri Helsingin yliopisto ja Hus, Aivokeskus, psykiatrian vastuualueryhmä

Mauri Marttunen professori emeritus Helsingin yliopisto ja Hus, Aivokeskus, psykiatrian vastuualueryhmä ja THL


Sidonnaisuudet

Anu Raevuori: Konsultointi (Meru Health Oy), luentopalkkiot (Tays, UEF), lisenssitulot ja tekijänpalkkiot (Kustannus Oy Duodecim), osakkeet/optiot (Meru Health Oy).

Mauri Marttunen: Konsultointi (Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä, Väinö­-Kaarina Koti Oy), asiantuntijalausunto (Tryg Foundation, lausunto apurahahakemuksesta), saadut/haetut apurahat (Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse), luentopalkkiot (Hus, Suomen Psykiatriyhdistys, Pohjois-Savon shp, Suomen Lastenpsykiatriyhdistys ry), lisenssitulot ja tekijänpalkkiot (Kustannus Oy Duodecim).


Kirjallisuutta
1
Fox DJ, Hanes D. Prevalence and correlates of unmet mental health services need in adolescents with major depressive episode in 2019: An analysis of National Survey on Drug Use and Health data. J Adolesc Health 2023;72:182–8. DOI: 10.1016/j.jadohealth.2022.10.001
2
Polanczyk GV, Salum GA, Sugaya LS ym. Annual research review: A meta-analysis of the worldwide prevalence of mental disorders in children and adolescents. J Child Psychol Psychiatry 2015;56:345–65. DOI: 10.1111/jcpp.12381
3
Aalto-Setälä T, Suvisaari J, Appelqvist-Schmidlechner K ym. Pandemia ja nuoren mielenterveys ­– Kouluterveyskysely 2021. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Tutkimuksesta tiiviisti 55/2021.
4
Gyllenberg D, Bastola K, Wan Mohd Yunus WMA ym. Comparison of new psychiatric diagnoses among Finnish children and adolescents before and during the COVID-19 pandemic: A nationwide register-based study. PLoS Med 2023;20:e1004072. DOI: 10.1371/journal.pmed.1004072
5
Walter HJ, Abright AR, Bukstein OG ym. Clinical practice guideline for the assessment and treatment of children and adolescents with major and persistent depressive disorders. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 2022;21:S0890-8567(22)01852-4. DOI: 10.1016/j.jaac.2022.10.001
6
Viswanathan M, Kennedy SM, McKeeman J ym. Treatment of depression in children and adolescents: A systematic review. Rockville (MD): Agency for Healthcare Research and Quality (US) 2020, Report No. 20-EHC005-EF.
7
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Kardiologisen Seuran asettama työryhmä. Depressio. Käypä hoito -suositus 29.6.2022. www.kaypahoito.fi
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030