Uutiset

Perhekuntoutusta lapsen käytösongelmiin

Vanhempien mielestä perhekuntoutus vähensi neuropsykiatrisesti oireilevien lasten käytösongelmia.

Suvi Sariola
Kuvituskuva 1

Tunteiden säätelyn vaikeudet ja käytösongelmat vähenivät. Myös lasten empatiakyky vahvistui, arvioivat äidit ja isät monimuotoisen perhekuntoutuksen vaikutuksia neuropsykiatrisesti oireileviin lapsiin.

Opettajien arvioiden mukaan lasten sosiaalinen toimintakyky ei muuttunut kouluympäristössä. Samanaikainen uhmakkuus- tai käytöshäiriödiagnoosi ennusti lapsen heikentynyttä sosiaalista toimintakykyä koulussa.

Lääkärilehdessä julkaistavassa tutkimuksessa tarkasteltiin neuropsykiatrisesti oireilevien 5–12-vuotiaiden sosiaalisia taitoja sekä tunteiden säätelyn ja käyttäytymisen ongelmia monimuotoisen hoito-ohjelman alussa ja lopussa. Ohjelma perustui perhe- ja vuorovaikutusterapeuttiseen työskentelyyn.

– Monimuotoinen hoito saattaa vähentää tunteiden säätelyn ja käyttäytymisen ongelmia neuropsykiatrisesti oireilevilla lapsilla. Osalla ilmeni silti merkittäviä sosiaalisen toimintakyvyn haittoja hoidon päättyessä, tutkijat toteavat.

Lue myös

Psykososiaalisen tuen olennainen osa on tukea lapsesta vastuussa olevien aikuisten hyvinvointia ja vahvistaa myönteisiä kasvatustapoja.

Lähde: Vuori M, Tuulio-Henriksson A, Autti-Rämö I. Perhekuntoutus lapsen tunteiden säätelyn ja käyttäytymisen pulmissa. Suom Lääkäril 2018;73:1218–22.

Artikkeli julkaistaan Lääkärilehdessä 19/2018.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat

Suvi Sariola

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030