Uutiset

Vakavasti sairaiden potilaiden aika hengityskoneessa voi lyhentyä C-vitamiinilla

Hoidon kesto lyhentyi keskimäärin 25 prosenttia, jos potilaat tarvitsivat hengityskonehoitoa yli 10 tunnin ajan.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
ADOBR/AOP

C-vitamiini lyhensi hengityslaitehoidon kestoa keskimäärin 25 prosentilla viidessä tutkimuksessa, joissa potilaat tarvitsivat hengityskonehoitoa yli 10 tunnin ajan, selviää Journal of Intensive Care -lehdessä julkaistussa meta-analyysissa. (Hemilä H ym. Journal of Intensive Care 7.2.2020)

Satunnaistetuissa tutkimuksissa on osoitettu, että C-vitamiini voi esimerkiksi laskea verenpainetta ja vähentää eteisvärinän ilmaantuvuutta. 12 kontrolloidun tutkimuksen pohjalta tehdyssä meta-analyysissa osoitettiin aiemmin, että C-vitamiini lyhensi teho-osastolla vietettyä aikaa keskimäärin 8 prosenttia.

Tehohoidossa olevien potilaiden veren C-vitamiinipitoisuus on usein alhainen. Kun terveiden ihmisten normaalin veripitoisuuden ylläpitämiseen riittää 0,1 gramman päivittäinen C-vitamiiniannos, vakavasti sairaat tarvitsevat usein jopa useiden grammojen päiväannoksia saadakseen vitamiinipitoisuuden normaalille tasolle.

Lisääntyneen kulutuksen johdosta vakavasti sairaat voisivat hyötyä C-vitamiinin lisäannoksista.

Helsingin yliopiston dosentti Harri Hemilä ja Elizabeth Chalker Sydneyn yliopistosta laativat systemaattisen katsauksen C-vitamiinin vaikutuksista hengityskonehoidossa oleville potilaille.

Kahdeksassa meta-analyysiin mukaan otetussa tutkimuksessa C-vitamiini lyhensi hengityskonehoidon kestoa keskimäärin 14 prosenttia, mutta tulokset vaihtelivat. Tulosten pohjalta Hemilä ja Chalker arvioivat, että C-vitamiinista voisi olla eniten hyötyä vakavimmin sairaille potilaille, jotka tarvitsevat pidempää hengityskonehoitoa.

Lue myös

He havaitsivat, että C-vitamiinilla ei ollut vaikutusta tutkimuksissa, joissa hengityskonehoito kesti alle 10 tuntia, mutta kun hoito kesti viidessä tutkimuksessa yli 10 tuntia, C-vitamiini laski hoitoaikaa keskimäärin 25 prosenttia.

– C-vitamiini on välttämätön, turvallinen ja halpa ravintoaine. On vahva näyttö sille, että C-vitamiinista on hyötyä vakavasti sairaille tehohoitopotilaille. Hyöty selittyy potilaiden lisääntyneellä C-vitamiinin tarpeella, joka näkyy alentuneina C-vitamiinipitoisuuksina. C-vitamiinin käytännön merkityksen arviointi edellyttää jatkotutkimuksia, Harri Hemilä sanoo tiedotteessa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030