1. Lääkärilehti
  2. Tieteessä
  3. Vakavasti sairaiden potilaiden aika hengityskoneessa voi lyhentyä C-vitamiinilla
Uutiset

Vakavasti sairaiden potilaiden aika hengityskoneessa voi lyhentyä C-vitamiinilla

Hoidon kesto lyhentyi keskimäärin 25 prosenttia, jos potilaat tarvitsivat hengityskonehoitoa yli 10 tunnin ajan.

Vakavasti sairaiden potilaiden aika hengityskoneessa voi lyhentyä C-vitamiinilla Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBR/AOP

C-vitamiini lyhensi hengityslaitehoidon kestoa keskimäärin 25 prosentilla viidessä tutkimuksessa, joissa potilaat tarvitsivat hengityskonehoitoa yli 10 tunnin ajan, selviää Journal of Intensive Care -lehdessä julkaistussa meta-analyysissa. (Hemilä H ym. Journal of Intensive Care 7.2.2020)

Satunnaistetuissa tutkimuksissa on osoitettu, että C-vitamiini voi esimerkiksi laskea verenpainetta ja vähentää eteisvärinän ilmaantuvuutta. 12 kontrolloidun tutkimuksen pohjalta tehdyssä meta-analyysissa osoitettiin aiemmin, että C-vitamiini lyhensi teho-osastolla vietettyä aikaa keskimäärin 8 prosenttia.

Tehohoidossa olevien potilaiden veren C-vitamiinipitoisuus on usein alhainen. Kun terveiden ihmisten normaalin veripitoisuuden ylläpitämiseen riittää 0,1 gramman päivittäinen C-vitamiiniannos, vakavasti sairaat tarvitsevat usein jopa useiden grammojen päiväannoksia saadakseen vitamiinipitoisuuden normaalille tasolle.

Lisääntyneen kulutuksen johdosta vakavasti sairaat voisivat hyötyä C-vitamiinin lisäannoksista.

Helsingin yliopiston dosentti Harri Hemilä ja Elizabeth Chalker Sydneyn yliopistosta laativat systemaattisen katsauksen C-vitamiinin vaikutuksista hengityskonehoidossa oleville potilaille.

Kahdeksassa meta-analyysiin mukaan otetussa tutkimuksessa C-vitamiini lyhensi hengityskonehoidon kestoa keskimäärin 14 prosenttia, mutta tulokset vaihtelivat. Tulosten pohjalta Hemilä ja Chalker arvioivat, että C-vitamiinista voisi olla eniten hyötyä vakavimmin sairaille potilaille, jotka tarvitsevat pidempää hengityskonehoitoa.

Lue myös

He havaitsivat, että C-vitamiinilla ei ollut vaikutusta tutkimuksissa, joissa hengityskonehoito kesti alle 10 tuntia, mutta kun hoito kesti viidessä tutkimuksessa yli 10 tuntia, C-vitamiini laski hoitoaikaa keskimäärin 25 prosenttia.

– C-vitamiini on välttämätön, turvallinen ja halpa ravintoaine. On vahva näyttö sille, että C-vitamiinista on hyötyä vakavasti sairaille tehohoitopotilaille. Hyöty selittyy potilaiden lisääntyneellä C-vitamiinin tarpeella, joka näkyy alentuneina C-vitamiinipitoisuuksina. C-vitamiinin käytännön merkityksen arviointi edellyttää jatkotutkimuksia, Harri Hemilä sanoo tiedotteessa.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
STM: Koronatartuntojen kasvu näyttää taittuneen

Nopeat käänteet ovat kuitenkin mahdollisia.

Kommentti
Tuleeko burnoutti takaisin?

Jos burnoutin juurisyyt tulisi käsiteltyä paremmin, se toisi uudenlaista näkökulmaa auttamisvalikkoon, kirjoittaa Jari Turunen.

Ajassa
Korona kasvatti suurimpien kuntien menoja

Testauksesta ja hoidosta aiheutuneet kulut näkyvät perusterveydenhuollon alkuvuoden menoissa.

Tieteessä
Iäkkäiden yksinäisyys on yleistä palvelutaloissa

Vuorovaikutusta muiden asukkaiden kanssa toivottiin enemmän.

Ajassa
Vastaamolla on ollut tuhansia Kelan tukeman kuntoutuksen asiakkaita

Tietomurto ei ole kohdistunut Kelan tai Kanta-palvelujen järjestelmiin.

Ajassa
Koronaviruksen aiheuttaman taudin pitkäaikaisvaikutuksista tutkimus

Oletuksena on, että koronavirustauti saattaa jättää pysyviä vaurioita.