Lehti 36: Väitös 36/2021 vsk 76 s. 1898 - 1900

Magneettikuvaus ei ole aina tarpeen

Anne Seppänen
Kaisa Sirén
Kansikuva
Kaisa Sirén

Lasten tyypillisiä käpylisäkekystia ei ole tarpeen seurata magneettikuvauksen avulla, havaitsi radiologiaan erikoistuva lääkäri Miro-Pekka Jussila väitöstutkimuksessaan.

Oys-ervan alueella niiden rutiinisti tehtävä seuranta magneettikuvauksella on tämän tutkimustuloksen myötä jo lopetettu.

– Jos kystassa on epätyypillisiä piirteitä tai jos se painaa ympäröiviä rakenteita, niin luonnollisesti sitä silloin seurataan, Jussila täsmentää.

Hän selvitti väitöstutkimuksessaan magneettikuvauksen tarpeellisuutta neljässä erilaisessa potilasryhmässä.

– Magneettikuvaukset ovat lisääntyneet ja resurssit ovat tiukoilla etenkin pienten lasten kohdalla, jotka tarvitsevat anestesiaa kuvauksen ajaksi. Väitöstutkimukseni pääidea oli arvioida kuvauksen tarpeellisuutta, jotta resursseja pystyttäisiin kohdentamaan paremmin, Jussila kertoo.

Lapsena aivokasvaimen sairastaneiden aikuisten selän kuvantamisesta voisi olla hyötyä selkään kohdistuvien myöhäisvaikutusten ehkäisyssä.

– Heillä oli yllättävän paljon muutoksia selässä, jopa kompressiomurtumia nikamissa. Päädyimme siihen, että tämän potilasryhmän kohdalla kuvauksia voisi harkita, Jussila kertoo.

Kuvaus voi tuoda myös turhaa huolta

Turhilla tutkimuksilla hukataan resursseja, mutta ne myös tuottavat myös turhaa huolta potilaille ja lapsipotilaiden vanhemmille.

– Potilaille voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä, jos kuvataan paljon. Sattumalöydösten määrä lisääntyy ja ne johtavat turhiin kontrolleihin. Pienten lasten kuvauksissa joudutaan käyttämään anestesiaa, eikä se ole koskaan riskitöntä.

Lue myös

Jussilan mukaan kuvantamisteknologia on kehittynyt niin paljon, että usein pystytään jo ensimmäisellä kerralla arvioimaan, onko löydöksessä pahanlaatuisia piirteitä. Jos näitä ei ole, voidaan kontrolleista luopua.

– Kuvantamisten tarpeellisuutta eri potilasryhmissä kannattaisi tutkia enemmän, jotta pystymme käyttämään resursseja järkevästi, hän näkee.

Keväällä 2020 lääkäriksi valmistunut Jussila jatkoi väitöstutkimukseen suoraan syventävistä opinnoista. Väitöskirjan myötä hän kiinnostui radiologiasta ja on juuri aloittanut alalle erikoistumisen Lapin keskussairaalassa. Takaisin Lappiin kemijärveläismiehen veti muun muassa metsästysharrastus, johon Lapin luonto tarjoaa hyvät mahdollisuudet.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030