Lehti 33: Kättä pidempää 33/2019 vsk 74 s. 1752 - 1753

Timo Strandberg ennustaa kellottamalla

Kävelynopeus on keskeinen geriatrinen mittari.

Teksti Tiina Huttu Kuva Nina Kaverinen
Kuvituskuva 1

Geriatrian professori Timo Strandberg haluaa muistuttaa nuoria lääkäreitä siitä, että perusvälineillä, kuten sekuntikellolla, voi saada paljon tietoa potilaan terveydestä. Sekuntikello löytyy jokaiselta ainakin kännykästä. Strandberg kuvattiin Geri-Medissä.

"Kolme nerokasta tutkimusvälinettä on helppo unohtaa, vaikka ne auttavat arvioimaan jopa potilaan elinajanennustetta. Siksi haluan muistuttaa niistä. Ne ovat sekuntikello, vaaka ja mittanauha.

Näillä yksinkertaisilla ja edullisilla välineillä voi arvioida vanhojen ihmisten kuntoa ja keski-ikäisten tulevaisuutta.

Sekuntikellolla mitataan potilaiden kävelynopeutta. Nopeus on keskeinen geriatrinen mittari, joka kertoo tasapainosta ja liikuntaelimistön kunnosta. Kävelynopeus sopii seulontaan, ja sillä on selvä ennustearvo. Minusta sen pitäisi vanhuksilla kuulua yleisstatukseen.

Kävelytyylin muutos on niin ikään varhainen merkki ongelmista, kuten muistisairaudesta tai Parkinsonin taudista.

Meilahden sairaalan käytävään on merkitty 10 metrin matka. Jos potilaalta kuluu pidempään kuin 12,5 sekuntia 10 metrin kävelyyn (0,8 m/s), on syytä selvittää, mistä hitaus johtuu. Joskus rajaksi määritellään 0,6 m/s. Olen kuullut, että raja tulisi vauhdista, jolla Yhdysvalloissa ehtii ylittämään suojatien WALK-valon palaessa.

Muisti on hatara

Myös pituusmittaa ja vaakaa pitäisi käyttää useammin. Vanhuksilla laihtuminen voi olla vakavaa.

Olen korostanut tätä kandeille: mitatkaa potilaan pituus ja paino. Niiden kirjaamisesta voi olla suuri hyöty, jos potilas tulee vuoden päästä vastaanotolle ja kertoo laihtuneensa tai lihoneensa. Ihmisen muisti kun on hatara.

Lue myös

Sydämen vajaatoimintaa sairastavilla kotipuntari auttaa huomaamaan, jos vajaatoiminta pahenee ja nestettä kertyy. Tällöin diureettia ehkä tarvitaan lisää.

Myös vyötärön ja lantion ympärykset kannattaa mitata. Nykyisin katsotaan, että vyötärömitta riittää. Siitä voidaan arvioida sisälmysrasvan määrää. Naisella vyötärön pitäisi olla alle 90 cm, miehellä alle 100 cm.

Vaikka hienompiakin keinoja on, vyötärö-lantiosuhteen määrittäminen on minusta edelleen yksinkertainen keino arvioida lihas- ja rasvamassan suhdetta.


Kirjallisuutta
1
Studenski S, Perera S, Patel K ym. Gait speed and survival in older adults. JAMA 2011;305:50–8.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030