Lehti 42: Ajan­kohtai­sta 42/2007 vsk 62 s. 3840

Akatemian tutkimusohjelma keskittyy sairauksien ennaltaehkäisyyn

Suomen Akatemia on käynnistämässä Kansanterveyden haasteet -tutkimusohjelmaa, jonka keskeisenä tavoitteena on tukea sairauksien ennaltaehkäisyyn liittyvää tutkimusta sekä tuottaa sovelluskelpoista tietoa kansanterveyden parantamiseksi.

Ohjelmassa halutaan edistää poikkitieteellistä tutkimusta ja yhdistää kansanterveystutkimukseen bio-, käyttäytymis- ja sosiaalitieteiden lähestymisnäkökulmia. Tutkimusohjelmassa painotetaan hyvinvointia, toimintakykyä ja koettua terveyttä ja pyritään välttämään sairauskeskeistä lähestymistapaa.

Ohjelma paneutuu tunnettuihin kansanterveysongelmiin, mutta näkökulmaa rajataan: tupakan, alkoholin ja ylipainon vaikutusten sijaan tutkimushankkeet keskittyvät siihen, kuinka näiden terveysongelmien haittoja voitaisiin vähentää. Olennaisia tutkimuskysymyksiä ovat terveyskäyttäytyminen, terveyteen liittyvät asenteet ja uskomukset sekä sosiaaliset tekijät.

Ohjelmassa on neljä alateemaa

Akatemian ohjelma jakautuu käytännössä neljään tutkimuskokonaisuuteen, joiden teemat ovat terveyden determinantit, elinkaaritutkimukset, terveyden eriarvoisuus ja tulevaisuuden haasteiden ennustaminen.

Lue myös

Terveyden determinantit -osio käsittää terveyteen vaikuttavat biologiset ja sosiaaliset tekijät. Elinkaaritutkimuksissa pureudutaan pitkän aikavälin seurantatutkimusten kautta eri kehitysvaiheisiin ja ikäkausiin liittyviin alttiuksiin. Terveyden eriarvoisuus -teeman alla selvitetään terveyden epätasaista jakautumista väestössä. Neljännessä osiossa pyritään kehittämään menetelmiä seurantatietojen ja sairausrekistereiden hyödyntämiseen, jotta uusia terveysongelmia voidaan ennakoida.

Tutkimusohjelman haku käynnistyy vuoden 2008 alkupuolella. Ohjelma kestää näillä näkymin neljä vuotta ja sen budjetti on 9-10 miljoonaa euroa. Ohjelmaan sisältyy myös kansainvälistä rahoitusyhteistyötä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030