Lehti 20: Ajan­kohtai­sta 20/2004 vsk 59 s. 2112

Aluetietojärjestelmäpalvelu alkoi Pirkanmaalla

Ulla Toikkanen

Viime maanantaina käynnistyi aluetietojärjestelmäpalvelu, jonka avulla seitsemän pirkanmaalaisen kunnan potilaiden tiedot ovat hoitohenkilöstön luettavissa kaikissa sairaanhoitopiirin sairaaloissa ja kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon laitoksissa, jos potilaat ovat antaneet luvan. Aluetietojärjestelmässä ovat mukana Vilppula, Tampere, Valkeakoski, Vammala, Äetsä, Virrat ja Mänttä. Järjestelmää on rakennettu Pirkanmaalla vuodesta 2002.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen kertoo, että aluetietojärjestelmäpalvelu nopeuttaa huomattavasti potilaan hoitoa.

- Järjestelmä vapauttaa henkilöstön tietojen etsinnästä potilaan hoitamiseen. Päällekkäiset tutkimukset ja niiden aiheuttamat ylimääräiset kustannukset poistuvat niin ikään järjestelmän ansiosta. Aluetietojärjestelmässä on potilaiden tiedot kattava viitetietojärjestelmä. Myös palvelusuunnitelmat, omaneuvojapalvelu ja informaatiosivusto kuuluvat aluetietojärjestelmään.

- Tällainen järjestelmä on saumattomien palveluketjujen ja alueellisen palvelujärjestelmän kehittymisen välttämätön edellytys. Alueellisen toimintatavan ansiosta potilas saa usein tarvitsemansa palvelut mahdollisimman läheltä asuinpaikkaansa, ja ne ovat korkealaatuisesti ja taloudellisesti tuotettuja.

Valtiovallan ohjaus tärkeää

Ihalainen toteaa, että Pirkanmaalla saumattomia palveluketjuja ja aluetietojärjestelmää kehitetään Pirke-hankkeessa. Muiden muassa laboratoriotoiminta, lääkehuolto, kuvantaminen ja mielenterveyden kehittäminen ovat muita alueellisia yhteistyömuotoja.

Tampereella kehitetään säännöllisessä kotihoidossa olevien diabeetikkojen palveluketjuja, kun taas Valkeakoskella kehittämisen kohteina ovat dementiaoireisten henkilöiden palvelut. Vammalassa ja Äetsässä keskitytään yli 18-vuotiaana sairastuneiden työikäisten diabeetikkojen palveluketjujen luomiseen. Virroilla kehitetään terveyskeskushoidossa olevien diabeetikkojen hoitoa ja Mäntän seudun terveydenhuoltoalueella yli 70-vuotiaiden palveluja.

Ihalaisen mukaan nyt on menossa alueellisten tietojärjestelmien kehittämisen merkittävä päätöksentekovaihe.

- On tärkeää, että valtiovalta linjaa, ohjeistaa ja valvoo tätä kehittämistä. Jos ohjaus ei ole riittävää, pahimmillaan voi syntyä tilanteita, joissa eri puolilla kehitetyt alueelliset tietojärjestelmät ovat toistensa kanssa yhteensopimattomia. Olisi tarkoituksenmukaista, että yliopistosairaanhoitopiirien tehtäväksi annetaan alueellisten tietojärjestelmien uudistamisen koordinointi ja niiden kehittäminen omalla alueellaan valtakunnallisten linjausten mukaan.

Asiakkaalla oikeus tarkistaa luovutetut tiedot

Lue myös

Sähköisen suostumuksen suositukset -hanke on osa kansallista terveysprojektia.

- Asiakkaan suostumus tarvitaan salassa pidettävien hoitotietojen luovuttamiseen toiselle terveydenhuollon yksikölle, kertoo Satakunnan sairaanhoitopiirin atk-päällikkö Tuire Mikola, joka on ollut mukana hankkeen suunnittelutyöryhmässä.

Potilaan luvan perusteella voidaan antaa lisätietoja esimerkiksi lähetteen käsittelyn yhteydessä ja lähetettäessä hoitopalautetta tai sähköistä reseptiä apteekkiin.

Henkilöllä on oikeus tarkistaa tiedot, jotka on luovutettu hänen suostumuksellaan.

- Asiakkaalla ei ole velvollisuutta suostua luovuttamaan tietoja, eikä tietoa luovutuksen kieltämisestä talleteta erikseen järjestelmään. Potilas voi niin ikään tehdä rajoituksia tietojen luovutukseen. Hänen on voitava antaa suostumus missä tahansa palvelutilanteessa. Samaan käyttötarkoitukseen tarvitsee luvan potilaalta vain kerran, Mikola huomauttaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030