Lehti 16: Ajan­kohtai­sta 16/2007 vsk 62 s. 1600

Anna-Leena Härkönen: Nykyään mielisairaalaan päästään

Suvi Sariola

"Oletko sinä ollut maanisdepressiivinen ilman että kukaan meistä huomasi, ilman että yksikään lääkäri on osannut tehdä diagnoosia?" kysyy kirjailija Anna-Leena Härkönen sisarensa itsemurhan jälkeen.

"Kukaan ei ilmeisesti osannut tehdä diagnoosia. Sinulla oli väärä lääkitys", hän päättelee siskon kuolemasta kertovassa kirjassaan Loppuunkäsitelty.

Kaiken jälkikäteen kuulemansa ja oivaltamansa perusteella Anna-Leena Härkönen pitää todennäköisenä, että hänen sisarellaan oli kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Siskon, Killin, diagnoosina oli kuitenkin toistamiseen ollut keskivaikea masennus. Masennuslääkitys ei auttanut.

Kuoleman jälkeen siskon tavaroista löytyi esite kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Sitä, oliko sisko puhunut tällaisesta vaihtoehdosta lääkärinsä kanssa, ei tiedetä.

Kirjasen löydyttyä kaivautui esiin myös poikaystävän muistikuva lyhyestä maniavaiheesta. Paljon valvonut ja lakkaamatta äärettömän energinen Killi ei poikaystävän mielestä ollut oma itsensä, mutta ehdotuksen hoitoon hakeutumista hän torjui.

- Killi oli sanonut, että miksi hän menisi, kun hänen on niin hyvä olla. Sehän on tyypillistä, Anna-Leena Härkönen kertoo.

Myöhemmässä vaiheessa sisko yritti itse päästä psykiatriseen sairaalahoitoon, "turvaan", koska pelkäsi tappavansa itsensä. Lähetettä hän ei kuitenkaan saanut, sillä häntä pidettiin liian hyväkuntoisena.

Anna-Leena Härkönen arvelee, että sairaalan perusteellisemmissa tutkimuksissa masennusdiagnoosi olisi voinut muuttua toiseksi.

- Ajattelen niin, että jos Killi olisi päässyt sairaalaan silloin, kun halusi, niin hänet olisi tutkittu kunnolla sen sijaan, että vain lähetettiin kotiin pillereitten kanssa, hän sanoo.

Vatsahuuhtelun kautta hoitoon

Härkönen ajatteleekin lääkärin saattavan helposti arvioida väärin potilaan, joka pystyy itse analysoimaan tilannettaan.

Lue myös

- Eihän se tarkoita, että ihminen on terve, jos hän pystyy analysoimaan omaa tilannettaan tai pyytämään, että hän pääsisi jatkohoitoon. Sen on usein vain pintaa, silti ihminen voi olla luhistumassa. Killi oli sanonut, että jos hän olisi purrut sitä lääkäriä tai tehnyt jotain älytöntä, niin sitten hän varmaan olisi päässyt sairaalaan.

Anna-Leena Härkönen kertoo saaneensa kirjan johdosta valtavasti kirjeitä, jotka toistavat saman tarinan: olin liian hyväkuntoinen hoitoon - pääsin hoitoon vasta, kun olin niellyt unilääkkeitä, että pääsin vatsahuuhtelun kautta automaattisesti sairaalaan.

"Ennen mielisairaalaan jouduttiin. Nykyään sinne päästään," hän kirjoittaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030