Lehti 9: Ajan­kohtai­sta 9/2006 vsk 61 s. 944

Atomipommin uhrien kilpirauhassairaudet suorassa suhteessa säteilyannokseen

Hiroshiman ja Nagasakin atomipommeista elossa selvinneiltä seurataan mm. kilpirauhassairauksien esiintymistä. Biologiset vaikutukset 60 vuoden takaisesta altistumisesta radioaktiiviselle säteilylle ovat edelleen nähtävissä. Yli 4 000 henkilöä kävi kilpirauhastutkimuksissa 2000-2003 ja heistä 44,8 %:lta löytyi kilpirauhassairaus.

Kilpirauhasen syövän, hyvänlaatuisten kyhmyjen ja kystien esiintyvyys oli merkitsevästi suurentunut ja se oli suorassa suhteessa altistuksen määrään ja samalla siihen, miten lähellä räjähdyksen keskusta ihminen oli ollut. Vasta-ainemäärityksin ei kuitenkaan voitu osoittaa merkitsevää yhteyttä säteilyannoksen ja kilpirauhasen autoimmuunisairauksien välillä. Henkilöillä, jotka olivat alle 20-vuotiaita atomipommin räjähdyksen aikaan, oli suurempi kiinteiden kasvainten riski kuin vanhempina altistuneilla.

JAMAssa julkaistu japanilaisten tutkimus kertoo lyhytkestoisen kerta-altistuksen vaikutuksista. Etenkin lapsena kohdattu altistus vaikuttaa koko elämän ajan riskiin. Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden vaikutusalueella ihmiset altistuivat myös sisäisesti radionuklideille, kuten jodin radioisotoopeille, ja tällöin altistus on krooninen. Lasten kilpirauhassyöpien lisääntyminen on toistaiseksi ainut selvästi osoitettu vaikutus ydinvoimalan lähialueilla.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030