Lehti 42: Ajan­kohtai­sta 42/2007 vsk 62 s. 3834 - 3835

Ay-moraali vai lääkärin etiikka?

Tehyn joukkoirtisanoutumisuhan laajuus ja irtisanoutumisten kohdistuminen myös sairaaloiden kriittisiin pisteisiin on yllättänyt monet lääkäritkin. Jos työtaistelu toteutuisi ja sairaaloiden kriittisistä työpisteistä irtisanoutuisi paljon tehyläisiä, miten lääkärien pitäisi luovia ay-pelisääntöjen ja hoitoa odottavien potilaiden ristivedossa?

Suvi Sariola

- Lakon alaista työtä ei tehdä, mutta lääkärin etiikan mukaan potilas pitää hoitaa, jos hän on hengenvaarassa - riippumatta työtaistelutilanteesta, sanoo sydänkirurgi

Markku Kaarne

HUS:sta.

- Me emme lähde murentamaan Tehyn laillista työtaistelua tekemällä toisen järjestön työtaistelun alaista työtä, mutta emme ole myöskään aktiivisesti tukemassa. Annetaan kaikkien tehdä oman järjestönsä puitteissa se, minkä järjestö katsoo parhaaksi, linjaa HUS:n lääkärien pääluottamusmies, anestesiologi

Risto Avela

.

Hän muistuttaa, että lääkärit ovat hoitajien kanssa samassa veneessä.

- Siksi meidän on syytä kunnioittaa toistemme työtä ja menettelytapoja työtaistelussa, hän huomauttaa.

Teho-osastolle ei voi pikakouluttaa

HUS:ssa irtisanoutuvia tehyläisiä olisi kaikkiaan lähes 3 000, heistä HYKS-sairaanhoitoalueella noin 2 300. Avela ja Kaarne ihmettelevät, mistä poislähtijöiden tilalle saataisiin osaavia tekijöitä.

- Esimerkiksi teho-osaston hoitajia ei voida korvata toisilla hoitajilla eikä teholle myöskään voi pikakouluttaa hoitajia, Avela huomauttaa.

Kaarne puolestaan ihmettelee puheita, joiden mukaan joukkoirtisanoutumisiin varauduttaisiin muuttamalla muun henkilökunnan toimenkuvia.

- Kenen toimenkuvia? Ei sairaalassa ole sellaista henkilökuntaa, jonka toimenkuvaa muuttamalla saataisiin vaikkapa leikkaussalihoitajia.

Avela ei usko, että lääkärien työnkuviin yritettäisiin puuttua Tehyn työtaistelun takia, mutta huomauttaa, ettei sellaiseen myöskään pidä suostua.

Hänen mielestään on kuitenkin vaikea kuvitella, ettei joukkoirtisanoutuminen toteutuessaan vaikuttaisi myös lääkärien töihin.

- Pelkään kovasti, että HUS:ssa on edessä tilanteita, joissa kiireellisesti, jopa päivystysluonteisesti hoidettavia potilaita on enemmän kuin sairaalassa on resursseja heidän hoitamiseensa, Kaarne ennakoi.

Hänen mielestään puheet potilasturvallisuudesta huolehtimisesta ovatkin tällaisessa tilanteessa hurskastelua.

- Miten lääkäri huolehtii, ettei potilasturvallisuus kärsi, jos hän ei voi revetä yhtä aikaa moneen paikkaan tai potilaita tulee niin paljon, ettei hän voi hoitaa kuin osan heistä? Kaarne kysyy.

Kiireettömien leikkauksien peruminen saattaa toisaalta myös vähentää joidenkin lääkärien töitä.

Tehy valitsi erilaisen tien

Tehyn työtaistelu poikkeaa selvästi sekä hoitajien että lääkärien viime vuosikymmenien työtaisteluista. Kunta-alalla työskenteleville lääkäreille Tehyn lakkomalli olisikin mahdoton, sillä lääkärit ovat virkasuhteisia ja virkasuhteisten joukkoirtisanoutuminen, jopa sillä uhkaaminen, on laitonta.

Tehyläisistä taas suurin osa on työsuhteisia.

Lue myös

Koska kyseessä ei ole lakko vaan joukkoirtisanoutuminen, irtisanoutuvia tehyläisiä ei voida velvoittaa suojelutyöhön. Sillä on suuri merkitys, koska Tehy ei ole rajannut mitään toimintoja työtaistelutoimien ulkopuolelle.

Tehyn mukaan valtakunnansovittelija

Juhani Salonius

on ilmoittanut, ettei tämän kaltaista työtaistelua voi myöskään lykätä.

Tehyn työtaistelumalli on jo herättänyt myös kysymyksen, voitaisiinko irtisanoutuneet velvoittaa palaamaan töihin poikkeuslailla, jos irtisanoutumisuhka toteutuisi.

Lääkäriliiton edunvalvontajohtaja

Markku Kojo

ei pidä poikkeuslakia mahdollisena:

- On erittäin epätodennäköistä, että eduskunta pakottaisi ihmisiä töihin sairaaloihin sillä perusteella, että heillä on tietty koulutus tai että he ovat aikaisemmin olleet siellä töissä. Tällainen laki pitäisi säätää perustuslain säätämisjärjestyksessä ja käytännössä kuudesosa eduskunnasta voisi estää sen säätämisen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030