Lehti 33: Ajan­kohtai­sta 33/2005 vsk 60 s. 3109

D-vitamiinin puute lisää iäkkäiden aivohalvauksia

Ulla Järvi

- Näyttää siltä, että viime aikoina niin paljon esillä ollut Välimeren ruokavalio voi todellakin vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, sanovat Kansanterveyslaitoksen tutkijat laboratorionjohtaja Jukka Marniemi ja ylilääkäri Olli Impivaara.

- Ehkä kiinnostavin tutkimustulos kuitenkin oli se, että vähäinen D-vitamiinin saanti ja toisaalta myös D-vitamiinin fysiologisesti aktiivisen metaboliitin (1,25-dihydroksi-D-vitamiinin) matalat pitoisuudet seerumissa ennustivat aivohalvauksia, kertoo Olli Impivaara.

D-vitamiini jäi kiinni

D-vitamiini, rauta sekä em. flavonoidit "jäivät kiinni" laajassa tutkimuksessa, jossa seurattiin lukuisten vitamiinien ja mineraalien saannin ja seerumista mitattujen pitoisuuksien ennusteellista merkitystä 65-99-vuotiailla lounaissuomalaisilla naisilla ja miehillä kymmenen vuoden ajan.

- Vaikka nuo ravitsemustekijät osoittautuivat itsenäisiksi riskitekijöiksi, emme vielä tiedä, millä mekanismilla ne vaikuttavat. Vaikutukset ilmeisesti kohdistuvat ennen kaikkea valtimoiden seinämiin, eivät niinkään esimerkiksi veren koostumukseen sinänsä, sanoo Jukka Marniemi.

Lue myös

- Seerumin matala 1,25-dihydroksi-D-vitamiinipitoisuus ja siihen liittyvä aivohalvausriski voivatkin olla seurausta äärimmäisen vaikeasta D-vitamiinivajauksesta tai elimistön puutteellisesta kyvystä kompensoida vajausta. Mutta voi selityksiä olla muitakin, Olli Impivaara pohtii.

Yksityiskohtaiset tutkimustulokset on julkaistu artikkelissa uusimmassa Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases -lehdessä (2005;15:188-197).

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030