D-vitamiinin puute lisää iäkkäiden aivohalvauksia
- Näyttää siltä, että viime aikoina niin paljon esillä ollut Välimeren ruokavalio voi todellakin vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, sanovat Kansanterveyslaitoksen tutkijat laboratorionjohtaja Jukka Marniemi ja ylilääkäri Olli Impivaara.
- Ehkä kiinnostavin tutkimustulos kuitenkin oli se, että vähäinen D-vitamiinin saanti ja toisaalta myös D-vitamiinin fysiologisesti aktiivisen metaboliitin (1,25-dihydroksi-D-vitamiinin) matalat pitoisuudet seerumissa ennustivat aivohalvauksia, kertoo Olli Impivaara.
D-vitamiini jäi kiinni
D-vitamiini, rauta sekä em. flavonoidit "jäivät kiinni" laajassa tutkimuksessa, jossa seurattiin lukuisten vitamiinien ja mineraalien saannin ja seerumista mitattujen pitoisuuksien ennusteellista merkitystä 65-99-vuotiailla lounaissuomalaisilla naisilla ja miehillä kymmenen vuoden ajan.
- Vaikka nuo ravitsemustekijät osoittautuivat itsenäisiksi riskitekijöiksi, emme vielä tiedä, millä mekanismilla ne vaikuttavat. Vaikutukset ilmeisesti kohdistuvat ennen kaikkea valtimoiden seinämiin, eivät niinkään esimerkiksi veren koostumukseen sinänsä, sanoo Jukka Marniemi.
- Seerumin matala 1,25-dihydroksi-D-vitamiinipitoisuus ja siihen liittyvä aivohalvausriski voivatkin olla seurausta äärimmäisen vaikeasta D-vitamiinivajauksesta tai elimistön puutteellisesta kyvystä kompensoida vajausta. Mutta voi selityksiä olla muitakin, Olli Impivaara pohtii.
Yksityiskohtaiset tutkimustulokset on julkaistu artikkelissa uusimmassa Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases -lehdessä (2005;15:188-197).