Ajan­kohtai­sta

Eläkeläiset joutuvat odottamaan leikkausta

Eläkeläiset joutuvat odottamaan leikkaukseen pääsyä selvästi kauemmin kuin työikäiset potilaat, osoittaa viime syksynä tehty Terveysturva ja sen rahoitus -hankkeen kysely. Tutkimuksessa selvitettiin eläkeläisten lonkka-, kaihi- ja sepelvaltimoleikkauksiin liittyviä kokemuksia ja palvelujen käyttöä 13 sairaanhoitopiirissä.

Lonkkapotilaat odottivat leikkausta pisimpään Etelä-Karjalassa. Siellä aika lähetteen saamisesta poliklinikalle ja poliklinikalta edelleen hoitoon vei keskimäärin noin 600 päivää. Nopeimmin lonkkapotilaat pääsivät leikkaukseen Pohjois-Savossa, missä sama odotus kesti noin 300 päivää. Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä pääsi sen sijaan kaikkein nopeimmin kaihileikkaukseen, noin 180 päivässä. Pisimpään kaihileikkausta odotettiin Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä, noin 420 päivää. Kaihileikkaukseen tuli 73 % potilaista yksityislääkärin lähetteellä.

Sepelvaltimotaudin takia hoidetuista potilaista noin puolet saapui hoitoon ilman lähetettä ja 40 % terveyskeskuksen lähetteellä. Terveyskeskuslääkärin tarpeelliseksi katsoman hoidon sepelvaltimotautipotilaat saivat nopeimmillaan noin sadassa päivässä Vaasan sairaanhoitopiirissä, pisimmillään noin 120 päivässä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä ja Husin alueella.

Lonkkapotilaista noin 48 % tuli hoitoon terveyskeskuslääkärin lähetteellä ja 45 % yksityislääkärin lähetteellä. Lonkkapotilaiden koko sairastamisaika oli pienissä kunnissa pitempi kuin suurissa. Sen sijaan pienten kuntien kaihi- ja sepelvaltimotautipotilaat selvisivät lyhyemmällä kokonaissairastamisajalla kuin suurten kuntien vastaavat potilaat.

Kysely lähetettiin yli 7 000 potilaalle ja sen vastausprosentti oli 62. Vastaajien keski-ikä oli 73 vuotta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030