Lehti 6: Ajan­kohtai­sta 6/2005 vsk 60 s. 647

Elvytysohjeita ei aina noudateta

Ulla Toikkanen

Elvytykseen tarvitaan uudet, yksinkertaiset, käytännölliset ja tehokkaat ohjeet JAMA:n mukaan. Ensihoitohenkilökunta ei noudattanut koko ajan puhallus-paineluelvytyksen ohjeita antaessaan elvytystä sydänpysähdyspotilaille sairaalan ulkopuolella. Potilas ei saanut painalluksia liki puolessa ajasta, jolloin hänellä oli sydämenpysähdys. Ensihoitohenkilökunta antoi vain 64 painallusta minuutissa, ja painallukset eivät olleet tarpeeksi voimakkaita. Tämä todetaan JAMA:ssa julkaistussa tutkimuksessa, joka tehtiin 2002-2003 Ruotsissa, Englannissa ja Norjassa. Tutkimuksessa oli mukana 176 sairaalan ulkopuolisessa ensihoidossa ollutta potilasta, joilla oli sydämenpysähdys.

Päivystyksen ja ensihoidon ylilääkäri Eija Vaula Satakunnan keskussairaalasta toteaa, että niin sairaankuljetuksessa kuin Satakunnan keskussairaalassa on kiinnitetty paljon huomiota elvytyksen perusasioihin viime aikoina.

Lue myös

- Painelussa tulee taukoja, ventilointi voi unohtua, painelu on vääränlaista ja se tehdään väärästä paikasta. Ongelmana ei usein ole se, että jokin lääke unohdetaan antaa tai annetaan lääkettä vääriä annoksia. Monesti pulmia on ihan elvytyksen perusasioissa. Tutkimus todisti sen, minkä olemme jo käytännössä huomanneet.

- En ole samaa mieltä tutkimuksen kanssa siitä, että elvytysohjeet olisivat monimutkaiset. Vuosien varrella ohjeet ovat kehittyneet yksinkertaisempaan suuntaan.

Vaula painottaa jatkuvan koulutuksen merkitystä.

- On tutkittu, että täydennyskoulutusta pitäisi olla 2 kertaa vuodessa siellä, missä elvytykset eivät ole jokapäiväisiä.


Kirjallisuutta
1
Lähde: Wik L ym. Quality of cardiopulmonary resuscitation during out-of-hospital cardiac arrest. JAMA 2005;293:299-04.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030