Lehti 39: Ajan­kohtai­sta 39/2006 vsk 61 s. 3941

Erimielisyydet potilastietojen luovutuksesta vakuutusyhtiöille jatkuvat

Suvi Sariola

Vakuutusyhtiöillä ja Lääkäriliitolla on yhä erimielisyyksiä potilastietojen luovuttamisesta, vaikka kiista vakuutusyhtiö Pohjolan kanssa onkin ratkaistu.

Vakuutusalalle suunnitellaan potilastietojen luovuttamista koskevaa yleistä ohjeistusta. Lääkäriliiton mielestä tässäkään valmistelussa ei ole otettu tarpeeksi huomioon potilaan tietosuojaa ja lääkäriltä vaadittavaa lisätyötä.

Pohjolan kiista naftaliiniin

- Kiistassa Pohjolan kanssa peli on nyt vihelletty poikki, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja

Heikki Pälve

.

Maaliskuussa Pohjolalta tullut ohjeistus on vedetty pois, ja potilastietojen luovuttamisessa ja E-lausuntojen korvaamisessa on palattu Pohjolan ohjetta edeltäneeseen käytäntöön.

Nyt osapuolet odottavat potilastietojen luovutuksesta laajempaa ohjeistusta, jota vakuutusalalla valmistellaan.

- Lääkäriliiton ja Pohjolan välisessä kiistassa oli kyse vain lakisääteisen tapaturmavakuutuksen potilaiden tietojen luovutuksesta. Vakuutusyhtiöillä ja Lääkäriliitolla on kuitenkin yleisempää erimielisyyttä siitä, miten potilaiden tietoja luovutetaan muissakin vakuutuslajeissa, sanoo Lääkäriliiton edunvalvontajohtaja

Markku Kojo

.

Lääkäriliitto katsoo, ettei uusien ohjeiden valmistelussa ole otettu riittävästi huomioon asiaan liittyviä tietosuojaongelmia.

- Ohjeistusta valmistellaan lakisääteisiä tapaturmavakuutuksia hoitavien vakuutusyhtiöiden ja työmarkkinakeskusjärjestöjen kesken. Myös sosiaali- ja terveysministeriö on neuvotteluissa osallisena. Lääkäriliitto voi sen sijaan vaikuttaa asiaan vain välillisesti, esimerkiksi palkansaajakeskusjärjestöjen kanssa, sanoo Markku Kojo.

Lääkäriliiton tavoitteena on malli, jossa E-lausunto on yhä pääasiallinen tapa siirtää potilastietoja vakuutusyhtiön korvauskäsittelyä varten.

Heikki Pälveen mukaan potilastietojen luottamuksellisuudessa on kyse lääkärin etiikan kannalta perustavaa laatua olevasta kysymyksestä, jossa ei voida antaa periksi:

- Vaikka vakuutusyhtiöillä on salassapitovelvollisuus vakuutuspäätösten perusteiksi tarvittujen tietojen osalta, niillä ei ole mitään oikeutta potilaan sairautta koskeviin muihin tietoihin, hän sanoo.

Pälve korostaa, että toimittipa lääkäri potilastiedot vakuutusyhtiölle missä muodossa tahansa, hän joutuu joka tapauksessa tekemään ylimääräistä työtä, jotta vakuutusyhtiö saa korvauspäätökseen tarvittavat tiedot, mutta ei ylimääräistä tietoa.

Lue myös

Pälve muistuttaa myös, että potilastietojen lainmukaisuudesta vastaa lääkäri. Yksityissektorilla ammatinharjoittaja on rekisterinpitäjä, vaikka olisi luovuttanut rekisterin teknisen ylläpidon lääkäriasemalle. Siten lääkäri joutuu itse vastuuseen, jos luovuttaa potilaasta tietoa, jota ei saisi luovuttaa.

Kiista on ollut esillä jo pitkään

Epäselvyydet potilastietojen luovutuksesta vakuutusyhtiöille ovat jatkuneet jo parin vuoden ajan.

Lääkäriliitto neuvotteli Vakuutusyhtiöiden keskusliiton kanssa asiasta edellisen kerran jo vuonna 2004, kun tietojensa luovutuksesta huolestuneet potilaat olivat ottaneet yhteyttä tietosuojavaltuutettuun. Liitto toivoi yhdenmukaista ohjeistusta, mitä tietoja vakuutusyhtiöille luovutetaan. Yksimielisyyteen ei kuitenkaan päästy, ja liitto antoi asiasta lääkäreille oman suosituksensa.

Vuosi sitten kesällä sosiaali- ja terveysministeriö ja Kuntaliitto lähettivät julkiselle terveydenhuollolle omat ohjeensa lakisääteisen tapaturmavakuutuksen piiriin kuuluvien potilaiden tietojen luovuttamisesta. Niiden mukaan potilastietoja voidaan luovuttaa esimerkiksi sairauskertomuskopioina.

- Käytäntö sairaaloissa on kuitenkin aika E-lausuntopainotteinen, sanoo Markku Kojo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030