Lehti 33: Ajan­kohtai­sta 33/2004 vsk 59 s. 2902

Etävastaanotosta hyvät kokemukset Puolangalla

Suvi Sariola

Kolme neljäsosaa valikoimattomista perusterveydenhuollon potilaista voidaan hoitaa lääkärin etävastaanotolla videoneuvottelun avulla, arvioi LL Olavi Timonen tänään Oulun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan.

Etävastaanotto on kuitenkin noin 30 prosenttia kalliimpi kuin perinteinen lääkärinvastaanotto. Lisäkustannukset johtuvat lähinnä siitä, että etävastaanotolla potilaan kanssa on koko ajan oltava myös hoitaja.

Tutkimus toteutettiin Puolangan terveyskeskuksessa. Etävastaanottokokeilussa verrattiin noin 500:aa etävastaanottokäyntiä vastaavaan määrään tavanomaisia käyntejä terveyskeskuslääkärissä.

Timosen mukaan valikoimattoman potilasryhmän hoitaminen etävastaanotolla ei useimmiten kuitenkaan ole järkevää. Siihen voi turvautua poikkeustapauksissa, kuten sairauslomatilanteissa tai yksiköissä, joissa lääkäriä ei saada.

Sen sijaan tutkimuksen jo meneillään olevassa jatkohankkeessa selvitetään etävastaanoton toimivuutta, kun kyseessä on valikoitu potilasjoukko, diabeetikot.

Timosen mukaan etävastaanotolle soveltuisivat monet muutkin valikoidut potilasryhmät, kuten esimerkiksi verenpainepotilaat tai potilaat, joilla on rasva-aineenvaihdunnan häiriö tai sydämen vajaatoiminta.

- Suuri kenttä, jossa tätä menetelmää voisi hyödyntää ja jota pohditaan, on työterveyshuolto. Ei akuuttisairaanhoito, mutta määräaikaistarkastukset sellaisissa yksiköissä, joissa ei ole saatavilla riittävää työterveyshuollon erityiskoulutusta.

Suurimmillaan menetelmän hyödyt ovat Timosen mukaan nimenomaan etäkonsultaatiossa: osaamisen siirtämisessä lääkäriltä toiselle tai lääkäriltä hoitajalle.

Potilaat erittäin tyytyväisiä

Potilaat olivat etävastaanottoon hyvin tyytyväisiä. Timosen arvioi tyytyväisyyden johtuneen etenkin tiimityöskentelystä.

Lue myös

- Potilaan asiaa hoitamassa oli kaksi ammattilaista: sairaanhoitaja ja lääkäri. Potilas koki, että hänen asiaansa paneudutaan ja hän saa hyvää asiantuntemusta. Lisäksi potilaalla oli vastaanoton jälkeen mahdollisuus vielä tarkentaa epäselviksi jääneet kysymykset hoitajalta.

Timosen mukaan on teknisesti mahdollista rakentaa toimiva ja kohtuuhintainen etävastaanottojärjestelmä, kun verkkoratkaisuissa voidaan tukeutua tietoturvallisiin alueellisiin atk-pohjaisiin tietoverkkoihin. Puolangan etävastaanottokokeilu poikkesi aikaisemmista vastaavista nimenomaan atk-verkon käytössä videoneuvotteluissa. Lähes kaikissa aikaisemmissa kokeiluissa Suomessa videoneuvottelulaitteisto on liitetty puhelinverkkoon, jolloin mm. käyttökustannukset ovat suuremmat. Atk-verkkoa käytettäessä myös potilaan sairauskertomus on käytettävissä aivan kuten tavallisella vastaanotolla. Järjestelmään voidaan myös helposti liittää esimerkiksi elektroninen stetoskooppi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030