Lehti 6: Ajan­kohtai­sta 6/2005 vsk 60 s. 648

Eturauhassyövän hormonihoito lisää osteoporoosiriskiä

Maira Palosuo

Eturauhassyöpää hoidetaan yleisesti hormonihoidolla, jonka ei ole osoitettu vähentävän syöpään kuolleisuutta, mutta joka päinvastoin lisää osteoporoosin ja luunmurtumien riskiä, todetaan New England Journal of Medicinessa julkaistussa tutkimuksessa (2005;352:154-64).

Tarkastelun kohteena oli yli 50 000 eturauhassyöpäpotilaan tiedot vuosilta 1992-97. Tutkimuksessa todettiin tilastollisesti merkitsevä yhteys androgeenideprivaatiohoidon ja sitä seuraavan murtumariskin välillä. Kun tarkasteltiin miehiä, jotka olivat elossa viisi vuotta syöpädiagnoosin jälkeen, todettiin, että hormonihoitoa saaneista miehistä 19,4 % oli saanut luunmurtuman. Vastaavasti 12,6 % niistä, jotka eivät saaneet hormonihoitoa, olivat saaneet luunmurtuman.

Tutkijat toteavat, että hormonihoitoa käytetään yhä enemmän paikallisen eturauhassyövän hoitoon ja silloin, kun PSA-arvo on kohonnut eturauhasen poiston jälkeen. Molemmat ovat kuitenkin tilanteita, joissa oireet ovat minimaaliset eikä hoidon ole osoitettu parantavan eloonjäämislukuja.

Sen tähden olisi tärkeää saada selville, mitä vahingollisia vaikutuksia hormonihoidolla voi olla. Hormonihoidon aloittamisen jälkeen seuraa nopeasti luun mineraalitiheyden väheneminen ensimmäisen 6-12 kuukauden aikana. Luunmurtumat ovat erityisenä huolena, koska ne lisäävät potilaiden kuolleisuutta.

Tutkijat varoittavat, että hoitoihin ei pitäisi lähteä liian heppoisin perustein, vaikka niillä saadaan PSA-arvo laskemaan. Hoidoilla voi päinvastoin olla hyvin paljon toksisia vaikutuksia ja luunmurtumia, jotka sinällään lisäävät kuolleisuutta.

Lue myös

- Husin urologian klinikassa hoidetaan paikallista eturauhassyöpää leikkauksella tai sädehoidolla. Usein sädehoidon liitännäishoitona annetaan hormonihoitoa, joka jatkuu noin kahden vuoden ajan sädehoidon päättymisestä, kertoo dosentti Ossi Lindell Marian sairaalasta.

- Meillä ei ole tehty havaintoja hormonihoitoa saavien potilaiden murtumien lisääntymisestä. Mutta se voi johtua siitä, että murtumat eivät koskaan edes tule tietoomme, koska ne hoidetaan muualla, hän jatkaa.

- Kohoavan PSA-arvon aiheuttama hoitopaine potilaan taholta on hyvin ratkaiseva tekijä hormonihoidon aloittamisessa. Jopa niin, että potilaan PSA-lukema kulloinkin ei vaikuta olevan enää tutkimustulos, vaan oire, tyyliin: Tohtori, kertokaa mikä PSA-arvoni on, niin minä kerron kuinka voin, sanoo Ossi Lindell.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030