Ajan­kohtai­sta

Eurooppa haastaa Yhdysvallat kantasolututkimuksessa

EU:n 12 miljoonan euron tutkimushanke yhtenäistää kantasolututkimusta ja luo sille pelisäännöt. Suomi on aktiivisesti mukana.

EU on perustanut tutkimushankkeen, joka parantaa eurooppalaisen alkion kantasolututkimuksen laatua ja tehokkuutta.

Nelivuotiselle ESTOOLS-hankkeelle on myönnetty 12 miljoonan euron rahoitus, ja siihen osallistuu 17 yliopistoa ja kolme biotekniikan alan yritystä kymmenestä Euroopan maasta. Suomesta hankkeessa ovat mukana Helsingin ja Turun yliopistot.

– Kokoamalla yhteen parhaita eurooppalaisia alkion kantasoluja tutkivia ryhmiä ESTOOLS tarjoaa Euroopalle ennennäkemättömiä mahdollisuuksia kiriä umpeen Yhdysvaltojen etumatka tällä jännittävällä uudella biolääketieteen alueella, hankkeen koordinaattori, professori Peter Andrews Sheffieldin yliopistosta toteaa.

Yksi päätavoitteista on luoda eurooppalaiselle ja mahdollisesti laajemmallekin tutkijayhteisölle yhteiset ihmisalkion kantasolututkimuksen pelisäännöt. Tutkimusmenetelmien ja käytäntöjen standardoiminen mahdollistaa tutkimusten toistamisen ja tulosten luotettavan vertailun, mikä tähän asti on ollut varsin vaikeaa.

Hankkeessa on myös eettinen osio, jossa pyritään sopimaan yhteiset eettiset periaatteet ihmisen alkion kantasolututkimukseen.

Suomi on aktiivisesti mukana

– Meidän ryhmämme tutkii kantasolulinjojen luomiseen ja ylläpitämiseen liittyviä peruskysymyksiä, kuten viljelymenetelmiä ja eräiden kasvutekijöiden roolia solujen erilaistumisessa, kertoo dosentti Timo Otonkoski, joka johtaa hankkeessa mukana olevaa Helsingin yliopiston ryhmää.

Otonkosken ryhmä tuo hankkeeseen mukanaan myös viisi Suomessa luotua uutta kantasolulinjaa.

– Kovin monessa paikassa Euroopassa ei ole olemassa itse tehtyjä kantasolulinjoja, Otonkoski sanoo.

Turun yliopiston ryhmä, jota johtaa professori Riitta Lahesmaa, tarjoaa hankkeen muille tutkimusryhmille mikrosiru- ja bioinformatiikkapalveluita.

ESTOOLS-hanketta koordinoi Sheffieldin yliopisto Britanniasta. Britannian ja Suomen lisäksi mukana on yliopistoja Alankomaista, Espanjasta, Israelista, Italiasta, Ruotsista, Saksasta, Sveitsistä ja Tsekistä.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030