Lehti 47: Ajan­kohtai­sta 47/2006 vsk 61 s. 4910

Eurooppalainen juominen on muuttumassa humalahakuiseksi Bridging the Gap -konferenssi kaipasi yhteistä alkoholiohjelmaa

Ulla Järvi

- Etelä-Eurooppa kohtaa nyt ne ongelmat, joita pohjoinen humalahakuinen juomatapa aiheuttaa. Pohjois-Eurooppa puolestaan on keskellä niitä ongelmia, joita alkoholimyynnin ja hintojen vapauttaminen on saanut aikaan. Tätä mieltä on espanjalainen päihdelääkäri

Antoni Gual

.

Gualin mukaan edelleen juomatavoissa on Euroopassa kulttuurieroja, mutta yhdenmukaistuminen etenee vauhdikkaasti. Tätä todistavat alkoholin kulutuksen muutokset, juomavalinnat ja nuorten humalajuominen.

- Nuorten humalajuominen on selvästi lisääntynyt, mutta ei sentään kaikissa Euroopan maissa, huomauttaa tohtori

Ann Hope

Dublinin Trinity Collegesta.

Humalahakuisuus ei valitettavasti pääty aikuistumiseen, sillä 18-29-vuotiaat nuoret aikuiset juovat vieläkin enemmän.

- Euroopassa tarvittaisiin viimeistään nyt rajat ylittävää alkoholipolitiikkaa, joka painottuu kauppapolitiikan sijasta kansanterveyteen, todettiin alkuviikosta Helsingissä järjestetyssä konferenssissa.

Bridging the Gap -konferenssi kokosi kolmisen sataa alkoholipolitiikan ja ehkäisevän päihdetyön asiantuntijaa. Kongressin järjestelyistä vastasi Terveyden edistämisen keskus yhdessä eurooppalaisen Eurocare-järjestön kanssa.

Arviolta 23 miljoonaa eurooppalaista potee alkoholiriippuvuutta. Alkoholi aiheuttaa noin 195 000 kuolemaa vuosittain EU-maissa. Alkoholin terveyshaitat ohittavat tupakoinnin ja ylipainon aiheuttamat haitat.

Lue myös

- Alkoholi on ainoa myrkky ja riippuvuutta aiheuttava aine, jota mitkään kansainväliset sopimukset eivät rajoita. Kansalliset toimet eivät riitä vastavoimaksi kansainväliselle alkoholiteollisuudelle ja rajat ylittävälle alkoholimarkkinoinnille, jyrähtää Eurocare-järjestön kansanterveyden asiantuntija

Peter Anderson

. Hän on hyvin huolissaan alkoholiteollisuuden vaikutusvallasta politiikoihin.

EU:n sisällä alkoholintuotantoa on perinteisesti varjeltu, sillä neljännes kaikista alkoholijuomista ja yli puolet maailman viineistä tuotetaan Euroopassa. Myös kulutus ja myynti keskittyvät tänne.

Tilastollisesti jokainen eurooppalainen juo vuodessa 11 litraa puhdasta alkoholia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030