Lehti 51-52: Ajan­kohtai­sta 51-52/2005 vsk 60 s. 5229

Finadapt korostaa äärilämpötilojen terveysvaikutuksia ilmastonmuutoksessa

Suvi Sariola

Ilmastonmuutokseen liittyvää terveystutkimusta on tehty Suomessa varsin vähän, arvioi professori

Juhani Hassi

, joka selvitti vastuullisena tutkijana ilmaston lämpenemisen vaikutusta terveyteen Suomen ympäristökeskuksen koordinoimassa Finadapt-hankkeessa. Hankkeessa tarkasteltiin suomalaisen ympäristön ja yhteiskunnan eri sektorien valmiutta sopeutua ilmastonmuutokseen. Työtä koordinoi Suomen ympäristökeskus.

Hassin mukaan terveysvaikutuksia tarkasteltiin 20-25 vuoden jaksolla tästä eteenpäin. Sinä aikana keskimääräisen vuosilämpötilan arvioidaan lämpenevän Suomessa keskimäärin yhdellä asteella, ehkä 1-2 astetta enemmänkin, ja äärilämpötilat yleistyvät.

- Myös tulvat yleistyvät ja jääpeitteen kesto ja paksuus muuttuvat. Nämä ovat perusasiat, jotka otimme huomioon terveysvaikutuksia tarkasteltaessa.

Äärilämpötilat lisäävät kuolleisuutta

Oulun yliopiston Arktisen lääketieteen keskuksessa työskentelevä Hassi pitääkin ilmastonmuutoksen keskeisenä vaikutuksena sekä helleaaltojen että kylmäaaltojen aiheuttamaa kuolleisuuden lisäystä.

Oulun yliopiston professorin

Simo Näyhän

mukaan väestön kuolleisuus on Suomessa pienimmillään +14 asteessa ja lisääntyy loivasti siirryttäessä siitä kylmempään ja jyrkästi siirryttäessä lämpimämpään. Kuolleisuus lisääntyy jyrkästi jo ennen hellelukemiakin.

Välimeren maissa pienimmän kuolleisuuden taitekohta on kymmenkunta astetta korkeammassa lämpötilassa.

- Suomessa myös helleaaltoon liittyvä kuolleisuus alkaa nousta jyrkästi kymmenen astetta matalammassa lämpötilassa kuin eteläisessä Euroopassa: meillä 22-23 asteessa, eteläisessä Euroopassa vasta 32-33 asteessa. Tämä on tärkeää ottaa huomioon, Hassi toteaa.

Pienimmän kuolleisuuden lämpötiloihin on havaittu liittyvän Suomessakin alueellisia eroja siten, että se alenee pohjoiseen mentäessä.

- Jos keskimääräinen lämpötila kohoaa yhden asteen, ei tapahdu vielä mitään merkittävää. Äärilämpötilat sen sijaan näkyvät hyvin selvinä kuolleisuuden muutoksina, hän sanoo.

Ongelmia onkin hänen mukaansa helteiden lisäksi odotettavissa myös kylmän vuoksi. Hassi muistuttaa, että useimmat suomalaiset kansansairaudet reagoivat kylmään, saati sitten äärimmäisen kylmään.

- Meillä on satoja tuhansia ihmisiä, joille kylmä aiheuttaa merkittävää haittaa työ- ja toimintakykyyn sen lisäksi, että sen pahentaa heidän sairautensa kulkua, hän toteaa.

Kylmän aiheuttamien oireiden lisääntymiseen vaikuttaa hänen mukaansa myös kaupungistuminen, jonka myötä suomalaiset kadottavat perinteisiä taitojaan hallita kylmää.

Jäiden oheneminen lisää hukkumiskuolemia

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös jääpeitteeseen. Jääpeite ohenee ja vedet ovat jään peitossa lyhyemmän aikaa kuin aikaisemmin. Ihmisten on kuitenkin vaikea ymmärtää, ettei jäällä voikaan enää kulkea samaan aikaan kuin aina ennen.

Jääpeitteen muutoksiin liittyvät hukkumiskuolemat ovat Hassin mukaan yleistyneet jo ainakin Keski- ja Pohjois-Suomessa.

Lue myös

Maapallon mittakaavassa vektoritautien ennustetaan lisääntyvän huomattavasti ilmastonmuutoksessa. Hassin mukaan niiden lisääntyminen on epävarmaa Suomessa seuraavien 25 vuoden kuluessa, koska keskimääräisen lämpötilan muutos on pieni.

Lukumääräisesti vähämerkityksisenä Hassi pitää myös borrelioosin lisääntymistä.

Paljon todennäköisempiä seurauksia sen sijaan ovat esimerkiksi äärilämpötilojen aiheuttamat muut terveysvaikutukset:

- Infektiot, lähinnä gastroenteriitit, yleistyvät äkillisten kuumakausien yhteydessä.

Todennäköisiä terveysvaikutuksia on myös yleistyvillä tulvilla, esimerkiksi tulvavesien sekoittuessa vesijohtoveteen.

Hassi pitää lisäksi hyvin todennäköisenä, että siitepölyjen määrässä ja laadussa tapahtuu muutoksia, joilla on terveysvaikutuksia, koska sekä kasvien kukinta että levinneisyysalueet reagoivat hyvin pieniinkin lämpötilamuutoksiin.

Ilman epäpuhtauksien terveysvaikutusten mahdollisia muutoksia ilmastonmuutoksessa on Hassin mukaan myös syytä seurata.


Kirjallisuutta
1
Lisätietoa myös: Int J Circumpolar Health, 2005;64(5) osoitteessa www.ijch.oulu.fi
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030