Ajan­kohtai­sta

Geeniterapian tutkijalle Sigrid Jusélius-säätiön 75-vuotisjuhlapalkinto

Akseli Hemmingin ryhmä tutkii syövän geeniterapiaa. Ryhmä käyttää muun muassa adenoviruksia geeniterapian välineinä.

Geeniterapiassa kohdesoluun kuljetetaan ns. vektorin avulla geeni, vektorina on tässä tapauksessa adenovirus. Geenin koodittama proteiini välittää hoidon vaikutuksen syöpäkasvaimeen. Yksi ryhmän kehittämistä geeniterapian muodoista on molekulaarinen solunsalpaajahoito, jossa toimitetaan ns. itsemurhageenejä soluihin. Tämän hoidon lisäeduksi on havaittu se, että varsinaisen geeniterapian kohteena olleiden solujen lisäksi niiden naapurisolut kuolevat.

Hemminki sanoo tutkimusryhmänsä työskentelevän translationaalisen eli hyödyntävän tutkimuksen parissa. Tutkimusalue jää hänen mukaansa rahoituksessa usein ”huutolaispojaksi” perustutkimuksen ja kliinisen tutkimuksen väliin: tunnustus merkitsee siinäkin suhteessa paljon.

Hemminki on työskennellyt kolme vuotta tutkijana Alabaman yliopistossa. Häntä pidetään yhtenä lupaavimmista nuorista suomalaistutkijoista.

Muut palkitut tutkijat työskentelevät osin likeisillä alueilla kuin Hemmingin ryhmä. VTT:n ja Turun yliopiston tutkija Johanna Ivaska on viime aikoina keskittynyt selvittämään kollageenin säätelemien syöpäsolujen viestintä- ja liikkumismekanismeja. Jussi Taipale tutkii normaalien solujen ja syöpäsolujen viestitysreittejä. Sydän-, thorax- ja elinsiirtokirurgiaan erikoistunut Karl Lemström tutkii muun muassa sytomegaloviruksen merkitystä hylkäämisreaktiossa sekä sydänsiirtojen jälkeisissä sepelvaltimovaurioissa.

Janne Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030