Lehti 45: Ajan­kohtai­sta 45/2005 vsk 60 s. 4591

Haimasyöpä on edelleen kova haastaja

Päivi Hietanen

Haimasyöpä on yleinen, huonoennusteinen ja vaikeaoireinen syöpä, jota on tutkittu intensiivisesti viime vuosikymmeninä. Suuressa eurooppalaisessa syöpäkokouksessa esitettiin viime viikolla uusia tutkimustuloksia, jotka osoittivat vain pientä parannusta potilaiden ennusteeseen.

Haimasyövän standardihoitona oli pitkään solunsalpaaja 5-fluorourasiili, jolla saavutettiin vaatimaton 4-5 kuukauden keskimääräinen elinaika, mikä ei todennäköisesti juurikaan poikkea oireenmukaisesta hoidosta. Gemsitabiini on uudempi solunsalpaaja, jolla keskimääräistä elinaikaa onnistuttiin venyttämään parilla kuukaudella. Sitä saaneista potilaista on vuoden kuluttua diagnoosista elossa noin viidennes, kun vanhemmalla hoidolla kaikki ovat kuolleet.

Pariisissa monikansallinen tutkimusryhmä, jossa suomalaisetkin olivat osallisina, esitti uuden 319 potilaan tutkimuksen, jossa gemsitabiinia verrattiin gemsitabiinin ja kapesitabiinin yhdistelmään toivoen yhdistelmän tuottavan paremman hoitotuloksen. Keskimääräinen elinaika oli 7,2 kk yhtä lääkettä saaneiden ja 8,4 kk yhdistelmähoitoa saaneiden ryhmässä (p= ns.). Alaryhmäanalyysissä todettiin, että hyväkuntoiset potilaat (Karnowsky 90-100) hyötyivät yhdistelmästä eniten, keskimääräinen elinaika oli heillä 10,1 kk, p = 0,03. Elämänlaatu oli myös parempi yhdistelmähoidossa. Samassa kokouksessa englantilaiset esittivät oman tutkimuksensa, jonka asetelma vastasi edellä kerrottua - tässä tutkimuksessa gemsitabiinilla yksin saavutettiin 6 kk:n keskimääräinen elinaika ja yhdistelmällä 7,4 kk:n. Potilasmäärä oli suurempi, 533, mistä syystä p:n arvo saavutti merkitsevyyden, 0,03.

Lue myös

Parhaat tulokset on saatu, kun gemsitabiinia on annosteltu jatkuvana infuusiona ja yhdistetty toiseen uuteen solunsalpaajaan, oksaliplatiiniin. Tällä keskimääräinen elinaika on yltänyt 9 kuukauteen ja kolmannes potilaista elänyt vuoden kuluttua, mutta satunnaistetut tutkimukset puuttuvat. Haimasyöpä on siis edelleen tiukka haastaja, jonka ennustetta pyritään tulevaisuudessa parantamaan yhdistämällä solunsalpaajiin täsmähoitoja, kuten kasvaimen verisuonien kasvutekijän estäjää.

Vaikka haimasyövän hoito on kehittynyt, ovat edistysaskeleet olleet tuskallisen pieniä. Siitä syystä olisi erittäin tärkeää panostaa varhaiseen diagnostiikkaan ja oirehoidon tutkimukseen, sillä tauti aiheuttaa paljon kipua ja muita vaikeita oireita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030