• Miia Soininen

Hallitus suitsii sote-ulkoistuksia

Lakimuutokset tulevat pian Meri-Lapin ulkoistuspäätöksen jälkeen.

Hallitus suitsii sote-ulkoistuksia Kuva 1 / 1

Kuntien sote-ulkoistusten rajoituksia halutaan tiukentaa. Valtioneuvosto ilmoitti muutoksista pian sen jälkeen, kun Meri-Lapissa päätettiin Suomen toistaiseksi suurimmasta terveydenhuollon ulkoistuksesta.

Hallitus aikoo jatkaa kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistusten ja investointien rajoituslain voimassaoloa vuoden 2019 loppuun saakka. Samalla hallitus esittää ulkoistussopimuksia ja investointeja koskevien säännösten tiukentamista.

Myös kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annettua ns. Paras-lakia jatketaan vuodella. Laki velvoittaa kuntia järjestämään sosiaali- ja terveyspalvelut riittävällä väestöpohjalla.

Valtioneuvoston mukaan nykyisen lain mukaisesti tehdyt ulkoistussopimukset rajoittavat tulevan maakunnan mahdollisuutta toteuttaa sosiaali- ja terveyspalveluja.

– Palvelujen hankkimista koskevaan sopimukseen pitäisi laittaa irtisanomisehto aina silloin kun ulkoistus koskisi yli 30 prosenttia kunnan tai kuntayhtymän vastuulla olevista sote-palveluista ja kun sopimus jatkuisi vuotta 2020 pitemmälle. Maakunnalla olisi tällöin oikeus irtisanoa sopimus korvauksetta, tiedotteessa kerrotaan.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta ja reformiministerityöryhmä ovat puoltaneet lakimuutoksia. Esitys annetaan eduskunnalle mahdollisimman pian.

Kuva: Mauri Helenius

Lisää aiheesta

Tieto ei vielä liiku riittävästi
Kaikkitietävän keskushallinnon otteessa
Lääkärin etiikan ja kollegiaalisuuden tärkeys eivät katoa sotessa

Kirjoittajat
Miia Soininen

Lisää aiheesta

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi