Lehti 5: Ajan­kohtai­sta 5/2005 vsk 60 s. 518 - 519

Hei, täällä Pudasjärvi, mitä kuuluu Oulu? Oulunkaaren seutukunta avaa yhteydet etälääkäriin

Pohjois-Pohjanmaalla seitsemän kuntaa kokeilee internetpohjaista etävastaanottomallia.

Tästä se kuvayhteys lähtee!

Pudasjärven terveyskeskuksessa elettiin kutkuttavia hetkiä tiistaina: terveyskeskus otti ensimmäisen yhteyden Ouluun etälääkäri Ulla Rajalaan.

Käytännössä tämä tarkoitti reaaliaikaista ja internetin välityksellä kulkevaa kuvayhteyttä, jossa potilas ja diabeteshoitaja olivat terveyskeskuksessa, etälääkäri Ulla Rajala puolestaan hoiti vastaanottoa Oulusta käsin.

Oulunkaaren terveyskeskusten verkostossa on mukana seitsemän kuntaa, joista Pudasjärvi on yksi. Oulunkaaren kuuden kunnan lisäksi mukana on myös Vaala. Yhteistyöhankkeessa on mukana myös Oulun yliopiston kansanterveystieteen ja yleislääketieteen laitos.

Diabetespotilaiden etävastaanotto on kuitenkin vain yksi hankkeessa kokeiltavista uudistuksista.

Terveyskeskusten verkostoitumisen hankekokonaisuus on paikallisten hankeaktiivien mukaan laajakaistainen tietoverkkoa hyödyntävä, monikanavainen kontakti- ja palvelujärjestelmä. Ideana on synnyttää uudentyyppinen, reaaliaikainen ja verkostoitunut terveydenhuollon toimintamalli.

Sopii kroonisten tautien hoitoon

Ennen Pudasjärveä Vaala ja Utajärvi olivat ehtineet aloittaa omat etävastaanottonsa. Myöhemmin keväällä aloittavat Oulunkaaren loput kunnat.

- Etävastaanotto toimii nimenomaan tiettyjen kroonisten sairauksien hoidossa ja seurannassa. Diabeteksen hoito on aika selkeää. Etävastaanotto soveltuu siihen erinomaisesti, sanoo etälääkäri, diabeteksesta väitellyt lääketieteen tohtori Ulla Rajala.

Käytännössä Rajala pystyy haastattelemaan potilasta samaan tapaan kuin tavallisella vastaanotolla. Diabeteshoitajat ovat saaneet koulutuksen etäyhteyden tekniseen hallintaan. Tarvittaessa he kohdentavat kameran kuvaa esimerkiksi jalkoihin, jos lääkäri haluaa vaikkapa tutkia diabeettiseen neuropatiaan liittyviä haavaumia.

Hoitaja myös ottaa stetoskoopilla potilaan sydänäänet, jotka välittyvät Ouluun Ulla Rajalan kuultavaksi. Alkuvaiheessa äänenlaadun kanssa on tosin ollut lieviä ongelmia.

Lääkärin saa kuvayhteyden mukana myös kaikki tarvittavat potilaskertomustiedot.

Säästöjä ilman karsimista

Verkostoterveyskeskus-hankkeen aloittamista puolsivat monet seikat. Oulunkaaren seutukuntaan kuuluu kuusi kuntaa, joiden välillä etäisyydet ovat pitkiä. Alue on kärsinyt lääkäripulasta. Väestön suuren sairastavuuden takia myös erikoissairaanhoidon kulut ovat korkeat.

Terveyskeskusten verkostolla sekä uusien toimintamuotojen avulla kunnissa haetaan pidemmän päälle kustannussäästöjä, ilman että palveluja joudutaan karsimaan.

Pudasjärven johtava lääkäri Seppo Leppänen kuvaa hankkeen yhtä osaa eli etävastaanottoa, näin:

- Tällä haetaan uutta työmallia, jolla erityisosaamista voidaan etäisyyksistä huolimatta jakaa laajemmalle. Jos pilotti pelaa hyvin, on ajateltu että mallia voidaan mahdollisesti soveltaa myös vaikkapa työterveyshuoltoon.

- Kun henkilöstöä on vähän ja eritysosaajista on pulaa, voidaan tietoa näin saada vaikka kuinka kaukaa.

Pudasjärvellä on kahdeksan lääkärinvirkaa, joista kuusi on täytettynä. Osaltaan diabetespotilaiden etävastaanotto siis paikkaa myös kunnan lääkäripulaa. Erikoissairaanhoidon kulut ovat korkealla myös Pudasjärvellä, kuten monissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa yleensä.

- Sairastavuusindeksit, myös ikävakioidut indeksit, ovat täällä suuret. Tämä on aluetta, jossa sairastetaan paljon, etenkin suomalaisia suuria kansantauteja, Leppänen kuvaa.

Hänen mukaansa Pudasjärvellä on siirrytty atk-pohjaisiin potilastiedostoihin jo toistakymmentä vuotta sitten, samoin röntgenfilmien käytöstä on siirrytty digitaaliaikaan aikapäiviä sitten.

Myös videoyhteyttä on ennestään käytetty potilastyössä muun muassa työnohjauksessa ja psykiatriassa.

Siksi harppaus uuteen hankkeeseen ei ole kunnassa erityisen suuri ainakaan teknisessä mielessä.

Hoitoketjut luistamaan

Lue myös

Erityisasiantuntija Kirsti Ylitalo Oulunkaaren seutukunnasta kertoo, että verkostoitunut toimintamalli on kokonaisuudessaan käynnistynyt lupaavasti. Tekniikka esimerkiksi diabetespotilaiden etävastaanoton yhteyden ottamisessa on yksinkertainen ja helppo hallita.

- Hankkeen ydinkysymys on, että terveyskeskukset pystyvät entistä tarkemmin suunnittelemaan hoitoketjuja, Ylitalo kuvaa.

- Lääkäriresursseja on rajallisesti, mutta kaikkia palveluja ei myöskään voi keskittää Ouluun.

Ylitalo painottaa, että hanke ei merkitse tavanomaisten terveyskeskuspalveluiden alasajoa.

Hän kuitenkin myöntää, että työ vaatii kohtalaisen merkittäviä muutoksia niin hoitohenkilökunnan asenteissa kuin koko terveydenhuollon organisaatiossa.

Teknisesti verkostoterveyskeskushankkeen mahdollistaa vuonna 2003 valmistunut Oulunkaaren seutuverkko. Kolmisen miljoonaa euroa maksavan hankekokonaisuuden yhtenä rahoittajana on Tekes ja sen FinnWell-teknologiaohjelma. Seutuverkko-operaattorina hankkeessa toimii Nordic LAN&WAN Communication Oy.

Yksi hankkeen muista uutuuksista on sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin soveltuva puhelinpalveluteknologia, jolla pyritään nopeuttamaan ja parantamaan palvelua. Kuntalaisen terveyskeskukseen ottama puhelu voidaan tarvittaessa ohjata verkostossa toimivan kunnan tai yksityisen yrityksen henkilölle, jolla on paras saatavilla oleva asiantuntemus.

Potilas voi myös saada esimerkiksi henkilökohtaisen tunnusluvun, jolla hänelle aukeaa yhteys lääkärin sanelemaan viestiin vaikkapa laboratoriokokeiden tuloksista.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030