Ajan­kohtai­sta

Helsingin lääketieteellisessä tiedekunnassa promovoitiin kunniatohtoreita

Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta juhli viime perjantaina neljättätoista tohtoripromootiotaan.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Tohtoripromootio Helsingin yliopiston juhlasalissa.

Kuvituskuva 8

Promootiossa vihittiin 119 nuorta tohtoria.

Kuvituskuva 17
Kuvituskuva 9
Kuvituskuva 18
Kuvituskuva 6
Kuvituskuva 5
Kuvituskuva 22
Kuvituskuva 4
Kuvituskuva 11
Kuvituskuva 15

Tohtoripromootiokulkue.

Kuvituskuva 23
Kuvituskuva 2
Kuvituskuva 10
Kuvituskuva 24

Promoottorina oli professori Ari Harjula.

Kuvituskuva 25

Primatohtori Riina Kandolin vastasi dosentti Jukka Lehtosen esittämään tiedekunnan kysymykseen.

Kuvituskuva 7

Ensimmäisessä rivissä istui kunniatohtoreita. Takana on nuoria tohtoreita.

Kuvituskuva 14
Kuvituskuva 21
Kuvituskuva 19

Juhlamenojen ohjaajana toimi professori Taina Autti.

Kuvituskuva 16
Kuvituskuva 3

Kunniatohtoriksi vihittiin HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén.

Kuvituskuva 12
Kuvituskuva 20
Kuvituskuva 13

Promootiossa vihittiin yhdeksän kunniatohtoria. Yksi heistä on HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén. Hän arvostaa tätä huomionosoitusta erittäin paljon.

– Se johtuu siitä, että täällä HUS:ssa ja sitä ennen TYKS:ssä olen tietenkin läheltä nähnyt, millainen potilaiden "hoitokone" ja samalla "tiedemylly" suuri yliopistollinen akuuttisairaala on. Puhuin tästä aiheesta kunniatohtoriesitelmässäni. Toinen syy voi olla se, että näissä terveydenhuollon "etulinjan taisteluissa" vuosikymmenien ajan jatkuvasti mukana olleena ja tuhansia sivuja tekstiä kirjoittaneena omat oikeat akateemiset meriitit jäivät vähäisiksi ja tämä kunniatohtorius hieman lieventää tätä vajetta. Saan tästä lisää motivaatiota vielä jäljellä oleviin työvuosiini, hän kuvaa.

Kunniatohtoriksi promovoitu STM:n kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee myös arvostaa paljon arvonimeä. Sillanaukee on hyvin ilahtunut siitä, että hänet nimitettiin juuri perinteikkääseen Helsingin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan kunniatohtoriksi. Sillanaukee kokee sen osoitukseksi siitä, että hän on osannut pitää esillä ja edistää sellaisia asioita, jotka ovat merkityksellisiä yhteiskunnalle, sosiaali- ja terveysalan toimijoille ja tässä tapauksessa erityisesti lääkäreille, heitä kouluttaville yliopistoille ja tutkijoille.

– Koen nimityksen myös arvostukseksi laaja-alaisesta, monia tahoja verkottavasta työstäni kotimaassa ja kansainvälisillä kentillä. Olen tiimityöntekijä ja uskon yhteistyöhön. Minulle yhteydenpito toimijoihin ja heidän näkemystensä kuuleminen on tärkeää. Ilman tätä yhteistyötä hyviä ja tarkoituksenmukaisia tavoitteita ei ole mahdollista saavuttaa, Päivi Sillanaukee toteaa.

Lue myös

Kunniatohtoreiksi vihittiin niin ikään professori, ylilääkäri Philippe de Mooerloose Geneven yliopistosta ja yliopistollisesta sairaalasta, kliinisen farmakologian emeritusprofessori Michel Eichelbaum Tübingenin yliopistosta, emeritaprofessori Deborah Greenspan Kalifornian yliopistosta, emeritusprofessori Sten-Olof Hansén Turun kauppakorkeakoulusta, biokemian professori Ari Helenius Zürichin ETH-yliopistosta, professori Andras Nagy Toronton yliopistosta ja professori Karl Tryggvason Singaporen Duke-NUS Graduate Medical Schoolista ja Duken yliopistosta Yhdysvalloista.

Myös nuoria tohtoreita ja riemutohtoreita vihittiin

Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan edellinen promootio järjestettiin 2010.

Promootioperinne Helsingin yliopistossa on lähtöisin 1500- ja 1600-lukujen keskieurooppalaisista yliopistoista. Ensimmäinen promovoitu lääketieteen tohtori oli Johan Haartman, joka promovoitiin Uppsalan yliopistossa vuonna 1755. Suomen ensimmäinen lääketieteellinen promootio järjestettiin Turun Akatemiassa 1781.

Nyt järjestetyssä promootiossa vihittiin 119 nuorta tohtoria ja promovoitiin 14 riemutohtoria.

Kuvat Mikko Käkelä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030