Ajan­kohtai­sta

Hienosäätö kannattaa tekonivelleikkauksessa

Tutkimus suosittelee tehokkaampaa kivunhoitoa. Röntgenkuvissa vähempikin riittää.

Tekonivelleikkausten hoitoprosessin hienosäätö voi parantaa hoitoa ja tuottaa säästöjä, osoittaa Helsingin yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus.

LL Raimo Niskanen tarkasteli tutkimuksessaan nivelrikon vuoksi tehdyn polven ja lonkan sementilliseen tekonivelleikkaukseen liittyviä kliinisiä tekijöitä: traneksaamihapon ja imuputken käyttöä, reisihermon puudutusta, C-reaktiivisen proteiinin käyttäytymistä sekä röntgenkuvien ottamista ja tulkintaa.

Satunnaistetussa kaksoissokkotutkimuksessa traneksaamihappo-lääkeainetta saaneiden potilaiden leikkauksesta johtuva verenhukka oli pienempi kuin vertailuryhmällä.

Tutkimuksen perusteella imuputken rutiininomaista käyttöä ei enää suositella.

Reisihermon puudutuksen saaneet potilaat olivat kivuttomampia ja tarvitsivat vain puolet verrokkiryhmän tarvitsemasta, vahvasta kipulääkemäärästä. Vertailuryhmän potilaille jouduttiin myös useammin jatkamaan epiduraalista kivunhoitoa. Reisihermon puudutuksen saaneet potilaat kuormittivat hoitohenkilökuntaa vähemmän kuin verrokkiryhmä.

Rutiininomaiset uusintatutkimukset turhia

Tutkimuksen mukaan infektiota tai kudostuhoa osoittavan C-reaktiivisen proteiinin arvo käyttäytyy samalla tavalla sekä sementtikiinnitteisten että sementittömien tekonivelten yhteydessä. Merkittävät leikkauksen jälkeiset komplikaatiot kohottivat viikon tai kahden viikon kuluttua leikkauksesta C-reaktiivisen proteiinin arvoa uudelleen.

Tulokset osoittivat myös, että jos leikkauksen jälkeen otetut röntgenkuvat ovat hyvälaatuisia, ei muutaman kuukauden sisällä tehtyihin rutiininomaisiin uusintatutkimuksiin ole tarvetta. Potilasta hoitavan ortopedin tulkinta röntgenkuvista on väittelijän mukaan riittävä.

– Tutkimuksessa tarkastellut kliiniset tekijät voivat näyttää toisistaan riippumattomilta, mutta niiden tunteminen helpottaa tekonivelpotilaiden asianmukaista hoitoa, ja samalla voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä, väittelijä toteaa.

Väitöstutkimus tarkastetaan 24.11. Töölön sairaalassa.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030