Ajan­kohtai­sta

HIV-epidemian ehkäisy räätälöitävä kansallisesti

WHO huomauttaa, että riskiryhmät vaihtelevat eri maissa. Suomessa tauti tarttuu yleensä seksiteitse. Ruotsissa homomiesten tartunnat lisääntyvät.

Maailman terveysjärjestö WHO huomauttaa, että oman maan HIV-epidemia on tunnettava, jotta ehkäisyä voidaan panostaa riskiryhmiin entistä tehokkaammin.

Esimerkiksi Britanniassa heteroseksin välityksellä saaduista tartunnoista kolme neljäsosaa todetaan maahanmuuttajilta. Yhdysvalloissa naisten saamat tartunnat ovat lisääntyneet dramaattisesti kymmenessä vuodessa.

Kanadassa alkuperäiskansojen keskuudessa HIV-tartunnat ovat kolme kertaa niin yleisiä kuin muussa väestössä; taustalla on huumeneulojen välityksellä leviävä epidemia. Viime vuosina homomiesten HIV-tartunnat ovat lisääntyneet muun muassa Saksassa ja Ruotsissa.

Huumeiden käyttäjien neulanvaihto-ohjelmat ovat saaneet tämän ryhmän tartunnat nopeasti vähenemään esimerkiksi Espanjan ja Hollannin suurkaupungeissa.

Lääkehoidon tehostumisen seurauksena HIV-infektion kanssa elää länsimaissa yhä enemmän ihmisiä. Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa HIV-tartuntojen ehkäisyyn on panostettu pitkään, ja uusien tartuntojen määrät ovat suunnilleen ennallaan. WHO:n raportin mukaan Euroopan maista suurimmat esiintyvyysluvut ovat Ukrainassa ja Virossa.

Suomessa ennätysmäärä tartuntoja

Suomessa on tänä vuonna todettu ennätysmäärä HIV-tartuntoja, marraskuun loppuun mennessä 172. Tartunnoista viidesosasta ei ole pystytty selvittämään tartuntatietä, mutta lopuista lähes kaikki on saatu seksiteitse.

Kaikkiaan Suomessa tartuntoja on todettu 2 061, niistä kolme neljäsosaa miehiltä. HIV-positiivisista on elossa 1 641. Aidsiin on Suomessa kuollut 273 ihmistä.

Maailmassa 39,5 miljoonaa ihmisen arvioidaan saaneen HIV-tartunnan. Tänä vuonna tartunnan on saanut 4,3 miljoonaa ihmistä ja 2,9 miljoonaa on kuollut aidsiin. Eteläinen Afrikka on edelleen tartuntojen valta-alue.

Tartuntojen lisääntyminen on rajuinta Itä-Euroopassa ja Keski-Aasiassa, jossa arviot tartuntaluvuista ovat parissa vuodessa kasvaneet puolella. Valtaosa tartunnoista on Venäjällä ja Ukrainassa, ja tartunnan saaneista jopa 80 prosenttia on nuoria, 15–30-vuotiaita. Tärkein leviämistie ovat huumeneulat.

Maailman aids-päivää vietetään 1.12.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030