Ajan­kohtai­sta

Hoitajat lääkärintöissä

Oulun eteläisen alueen 14 kunnan kaksivuotisessa kokeilussa täydennyskoulutusta saaneet sairaanhoitajat hoitivat mm. flunssia, angiinoja, korvakipuja, haavoja ja hiertymiä. He ottivat kirjoittaakseen myös osan yleensä lääkärille kuuluvia Kelan todistuksia ja lausuntoja.

Terveyspalvelujen työnjakoa selvittäneen HoLa-projektin lähtökohtana oli alkujaan Oulun eteläisten kuntien lääkäripula. Kokeilussa koulutettiin 30 päivystävää sairaanhoitajaa, kymmenen sydänhoitajaa ja kymmenen terveydenhoitaja-kätilöä äitiysneuvoloihin.

Kokeilun tulokset olivat niin rohkaisevia, että vanhaan ei ole paluuta, vaikka lääkäripula alueella onkin helpottunut, Vieskan terveydenhuoltokuntayhtymän avohuollon ylilääkäri Risto Olli sanoo. Työnjakoa tarvitaan, jotta asiakkaiden palvelutarpeet saadaan täytetyiksi.

Päivystävät hoitajat tasoittavat päivystysruuhkaa ja vapauttavat lääkärin aikaa vaikeampien potilastapausten hoitoon. Myös lääkärin vastaanotot ovat rauhoittuneet, kun hoitajat pystyvät itsenäisemmin hoitamaan potilaita, eikä heidän tarvitse käydä ovensuussa kysymässä asioista, Olli sanoo.

Kuntayhtymä säästi vuodessa 90 000 euroa, kun hoitaja korvasi osan lääkärin vastaanotoista.

Potilaatkin ovat olleet saamaansa palveluun tyytyväisiä. Asiakastyytyväisyyskyselyssä suurin osa antoi palvelulle kiitettävän arvosanan. Vieskassa päivystävällä hoitajalla kävi projektin aikana 17 000 potilasta, mutta ainuttakaan potilasvahinkoilmoitusta, kantelua tai muistutusta ei tehty.

Lääkärit ovat Ollin mukaan kokeneet järjestelmän pääsääntöisesti hyvänä. Ainoastaan parissa terveyskeskuksessa lääkärien kielteinen asenne hidasti projektin aloittamista. Yleistä keskustelua Suomessa on käyty siitä, että hoitajat olisivat antibioottireseptin kirjoittajina lääkäreitä hölläkätisempiä. HoLa-projektin yhteydessä tehty seuranta todistaa, että sekin pelko on turha, Olli sanoo.

HoLa-projektin aikana hoitajat ovat kirjoittaneet myös Kelan vaatimia lausuntoja ja todistuksia. Hoitajien tekemiä lausuntoja arvioitiin Kelassa ja Kuntaliitossa. ”Esimerkiksi eläkkeensaajan hoitotukeen tarvittavan C-lausunnon tekemisessä kotisairaanhoidon hoitajat tietävät potilaan toimintakyvyn paljon paremmin kuin me lääkärit täällä terveyskeskuksessa”, Olli esimerkitsee.

Jotta työnjaon uudistaminen tulisi mahdolliseksi, tarvitaan muutoksia alan lainsäädännössä. Jo laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä sanoo, että ainoastaan lääkärillä on oikeus tehdä diagnooseja ja päättää hoidosta. ”Käytännössä tämän kohdan yli kävellään jokaisessa Suomenmaan terveyskeskuksessa”, Olli muistuttaa.

Hilkka Lahti

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030