Lehti 23: Ajan­kohtai­sta 23/2004 vsk 59 s. 2343

Hus otti käyttöön valtakunnalliset kaihileikkauskriteerit

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on ottanut käyttöön kaihileikkauksen valtakunnalliset hoitoon pääsyn kriteerit. Hoitotakuun edellyttämät kriteerit laadittiin silmätautien ylilääkärien kokouksessa keväällä.

Kriteerit on tarkoitus ottaa käyttöön mahdollisimman pian muuallakin. Päämääränä on, että jonoissa olisi hoitotakuun voimaan tullessa mahdollisimman paljon yhtenäisin perustein valittuja potilaita. Tarvittaessa kriteerejä tarkistetaan ensi vuoden alkupuolella tänä vuonna saatujen kokemusten perusteella.

Hus-piirissä arvioidaan, että kriteerien käyttö saattaa jonkin verran aikaistaa sellaisten potilaiden hoitoon pääsyä, joiden toisen silmän kaihi on jo leikattu. Muuten hoitoon pääsy ei muutu viime vuosien käytännöstä.

- Valtakunnallisia kriteerejä on viisi, ja niistä neljä on aivan samaa kuin Husissa on ollut voimassa viimeksi kuluneet puolitoista vuotta, kertoo Husin silmätautien klinikan vastaava ylilääkäri Tero Kivelä.

Hus-piirissä kaihin aiheuttamaa näköhaittaa arvioidaan omalla VF-7-kyselyllä. Potilaan VF-7-tuloksen on Kivelän mukaan havaittu ennustavan kaihileikkauksella aikaan saatavaa näön paranemista usein paremmin kuin taululta mitatun perinteisen näöntarkkuuden.

Lue myös

Valtakunnalliset kriteerit ovat: 1) Näöntarkkuus paremmassa silmässä on 0,5 tai heikompi (paras lasikorjaus). 2) Jos paremman silmän näöntarkkuus on parempi kuin 0,5, heikomman silmän leikkauskriteerinä on näöntarkkuus 0,3 tai heikompi (paras lasikorjaus). 3) Selviytyminen päivittäisistä toiminnoista on kaihin vuoksi merkittävästi vaikeutunut (VF-7-kysely Hus-piirissä). 4) Ensimmäisen silmän leikkauksen jälkeen on syntynyt potilasta haittaava oikean ja vasemman silmän eritaittoisuus (yli 2D). 5) Potilaalla on kaihista johtuva muu oleellinen haitta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030