Ajan­kohtai­sta

Hus täysvalmiuteen

Husin toimintakyky voi kokonaisuutena nopeasti heikentyä rokotetun henkilöstön lieväoireisenkin sairastumisen vuoksi.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
Panthermedia

Husin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi päätti perjantaina nostaa Husin valmiustason korkeimpaan valmiustilaan koronaepidemian vuoksi.

Rokotemyöntyvyyden hiipuminen jäljellä olevassa rokottamattomassa väestössä ja rokotetun väestön immuunisuojan vähittäinen heikkeneminen ovat aiheuttaneet merkittävän tautitaakan Husille jo pidempään.

Tilanne on tästä vielä muuttunut. Omikron-muunnos on äkillisesti muuttanut terveydenhuollon kantokykyyn liittyvän riskiarvion. Nopeasti kertyvän kansainvälisen kokemuksen mukaan omikronin leviämisnopeus on poikkeuksellisen nopea. Vaikka rokotteiden katsotaan suojaavan omikroninkin kohdalla vakavalta sairastumiselta, lieväoireisten tartuntojen määrän oletetaan olevan hyvin suuri myös kahdesti rokotetuilla henkilöillä.

Omikronin kohdalla viiveen tartunnasta sairaalaan joutumiseen arvioidaan olevan samaa luokkaa kuin aiemmillakin virustyypeillä, eli tartuntojen kasvusta kulunee sairaalakuormituksen nousuun 1–2 viikkoa.

Valmiusjohtamisesta vastaa johtajaylilääkäri

Husin joulun ajan toiminta on suunniteltu aiemman virusvariantin oloissa ja ennen kaikkea siitä lähtökohdasta, että hoitohenkilöstön sairastuvuudessa ei tapahdu oleellisia muutoksia.

Riskiarvioksi muodostuu, että Husin toimintakyky voi kokonaisuutena nopeasti heikentyä nimenomaan rokotetun henkilöstön lieväoireisenkin sairastumisen vuoksi. Koronaviruspotilaiden määrä sairaaloissa voi hyvin voimakkaasti kasvaa. Tilanne edellyttää Husilta valmiutta toimia täysvalmiuden tasolla.

Lue myös

Husin valmiusohjeessa on määritelty poikkeusolojen johtamisjärjestelmä. Ohjeessa määritellään kolme eri tasoa konsernitasoiselle valmiustilalle. Valmiusohjeen mukaisesti täysvalmiuteen siirrytään, kun yhteiskunta valmistautuu toimimaan vakavassa häiriötilassa tai valmiuslain mukaisissa poikkeusoloissa.

Valmiusjohtamisesta vastaa toimitusjohtajan päätöksen mukaisesti johtajaylilääkäri. Toimitusjohtaja pidättää itsellään oikeuden ratkaista yksittäistapauksessa valmiusohjeessa valmiusjohdon tehtäväksi annetun asian. Johtajaylilääkäri raportoi toimitusjohtajalle valmiusjohdon toiminnasta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030