Lehti 14: Ajan­kohtai­sta 14/2005 vsk 60 s. 1519

Husin psykiatriasta konsulttiselvitys: Tuomola ehdottaa terveydenhuoltoalueita

Suvi Sariola

Uudenmaan psykiatrinen terveydenhuolto pitäisi järjestää terveydenhuoltoalueittain, katsoo Hus-piirin psykiatrian toiminnan järjestämistä selvittänyt johtava konsultti Seppo Tuomola.

- Kootaan kuntien ja erikoissairaanhoidon mielenterveystyöntekijöiden työpanos kasaan samaan organisaatioon ja jaetaan se sitten uudelleen vähän suunnitellummin, hän selventää.

Tuomola ehdottaa kolmiportaista toimintamallia, jossa kevyimmistä lähipalveluista vastaisivat mielenterveystyöntekijät, joita olisi yksi 20 000 asukasta kohden. Likimain vastaavia tehtäviä hoitaa nykyään enintään 15 työntekijää, vuonna 2020 heitä tarvittaisiin Uudellemaalle 51.

Helsinkiä selvitys ei koske. Sen sijaan alueen muita seudullisia palveluja varten muodostettaisiin Lohjan, Länsi-Uudenmaan, Hyvinkään ja Porvoon terveydenhuoltoalueet. Seudulliset organisaatiot olisivat järjestelmän keskeisimmät palveluntuottajat.

Peijaksen alueelle Tuomola ehdottaa suurta rakennemuutosta, jossa Vantaan ja Keravan potilaat siirretään vähitellen kokonaan Kellokosken sairaalasta Peijakseen rakennettaviin tiloihin.

Jorvin sairaala ryhtyy tuottamaan omat seudulliset palvelunsa sekä nuorisopsykiatrian päivystyksen ja sairaalapalvelut. Niinpä Espoo vähentäisi Tammisaaressa sijaitsevan Tammiharjun sairaalan käyttöä huomattavasti.

Jorvin ja Peijaksen alueet kuuluvat myös Husin kaavailemaan Hyks-sairaanhoitoalueeseen.

Keskitetyt palvelut, kuten vaikeahoitoisten potilaiden erityispalvelut, järjestettäisiin Tuomolan mallissa Kellokosken ja Tammiharjun sairaaloissa, Hesperian sairaalassa sekä lasten ja nuorten psykiatrian osalta vielä Jorvin ja Peijaksen alueilla. Keskitetysti hoidettavia potilasryhmiä olisivat esimerkiksi vaikeahoitoiset psykoottiset pitkäaikaispotilaat ja vaikeahoitoiset kaksois- ja kolmoisdiagnoosipotilaat. Vaikeahoitoisten kriminaalipotilaiden hoito keskitettäisiin Kellokoskelle.

Kellokoskelta Peijakseen

Keskeinen periaate Tuomolan mallissa on psykiatrian integroiminen somaattiseen terveydenhuoltoon, mikä käytännössä merkitsee potilaiden siirtoa somaattisten sairaaloiden yhteyteen. Tuomolan mukaan tällaista linjausta puoltavat niin diagnostiikka, konsultointi kuin tukipalvelujenkin käyttö.

Lue myös

- Psykiatria hyötyy somaattisten sairaaloiden laboratorioista ja neurologian palveluista paljon enemmän kuin aikaisemmin.

Tuomola ehdottaakin, että Lohjan Paloniemen sairaala jäisi ajan mittaan kokonaan pois psykiatrian käytöstä ja sen tilalle rakennettaisiin yksikkö Lohjan sairaalan yhteyteen. Paloniemen kiinteistö tyhjenisi.

Saman ajatustavan mukaan tavoitteena on lähivuosina vähentää vantaalaisten ja keravalaisten potilaiden hoitoa Kellokoskella. Myöhemmin Peijaksen alueen psykiatrian toiminnot siirrettäisiin kokonaan pois Kellokosken sairaalasta Peijaksen sairaalan yhteyteen rakennettaviin lisätiloihin.

Tuomola katsoo, että ellei toimintoja ryhdytä siirtämään, rahaa joudutaan jatkuvasti sitomaan vanhojen psykiatristen sairaalakiinteistöjen kalliisiin saneerauksiin.

- Kyseessä on pitkän aikavälin tavoite, johon edetään pikkuhiljaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030