Lehti 14-15: Ajan­kohtai­sta 14-15/2007 vsk 62 s. 1470

HYKS:ssä aiotaan tehdä 900 PET-kuvausta tänä vuonna

Ulla Järvi

HYKS:n PET/TT-laitteisto otettiin käyttöön elokuussa 2006. Laitteiston käyttöaste on nopeasti kasvanut. Käytännössä se tarkoittaa, että kuvauksia kertyy tänä vuonna noin 900.

- Kahden ensimmäisen kuukauden aikana kuvauksia on tehty 145, ja tahti tuntuu kiihtyvän, sanoo HUSLAB:n kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen vastuualuejohtaja, professori

Anssi Sovijärvi

.

Silti kaikki omankaan sairaalan lääkärit eivät vielä tunne riittävän hyvin PET-kuvauksen mahdollisuuksia.

- Olemmekin arvioineet, että HUS-piirin alueella PET-kuvausten todellinen tarve on huomattavsti suurempi, Sovijärvi toteaa.

Oma PET-laitteisto hankittiin HYKS:iin viime vuonna parinkymmenen vuoden odottelun jälkeen. Sovijärven mukaan odotus toisaalta palkittiin, sillä laitteet ovat kehittyneet vuosi vuodelta. HYKS:n laitteisto maksoi noin 1,6 miljoonaa euroa, mutta rakentamiskuluineen kustannukset nousivat noin 2,5 miljoonaan euroon.

Kuvauksissa tarvittava radioaktiivinen merkkiaine, 18fluorideoksiglukoosi, tuotetaan Helsingin yliopiston radiokemian laitoksella Kumpulassa.

PET näyttää sen, mitä muut eivät

PET/TT-laitteiston suurin etu saavutetaan onkologiassa.

- PET-kuva näyttää sellaisetkin syövän etäpesäkkeet, joita röntgen- tai magneettikuvauksissa ei nähdä, sanoo osastonylilääkäri

Reijo Takalo

.

Positroniemissiotomografia (PET) on metabolista kuvantamista, kun taas röntgen- ja magneettikuvaukset ovat pääasiallisesti kohteen anatomista kuvantamista. PET/TT-kuvaus yhdistää metabolisen ja anatomisen kuvan informaation.

Lue myös

- Syöpäkasvain tai etäpesäke ovat yleensä hyvin aktiivisia aineenvaihdunnaltaan, jolloin ne erottuvat hyvin juuri PET-kuvassa, Takalo kertoo.

Tyypillinen PET/TT-kuvaukseen tuleva potilas on syöpäpotilas, jonka syövän levinneisyyttä tai mahdollista uusimista halutaan tutkia oikean hoitolinjan valitsemiseksi. Myös lääkehoidon teho saadaan selville PET/TT-kuvauksessa, jolloin voidaan nopeasti vaihtaa lääkkeitä.

- Meillä HYKS:ssä kävi aiemmin rekka-PET kuvaamassa tai lähetimme potilaita Turun valtakunnalliseen PET-keskukseen. Se merkitsi kuitenkin aina useiden päivien tai viikkojen odottelua, mikä ei ole nykypäivän hyvän syöpähoidon mukaista, sanovat Takalo ja Sovijärvi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030