Ajan­kohtai­sta

Hypertonian hoitopäivitys korostaa yhdistelmälääkitystä

Kohonneen verenpaineen päivitetty versio korostaa yhdistelmälääkityksen käyttöä monoterapian sijaan. Yhdistelmälääkityksen painottamisen taustalla ovat etenkin viime vuosien suuret monikeskustutkimukset.

Kolmen vuoden takainen kohonneen verenpaineen Käypä hoito -suositus ei tuo mullistavan suuria muutoksia entiseen suositukseen, mutta tarkentaa monia kohtia.

Käypä hoito työryhmän puheenjohtajan, sisätautien erikoislääkäri Antti Julan mukaan suurimpia yksittäisiä muutoksia ovat yhdistelmähoidon painottaminen sekä sydän- ja verisuonisairauksien kokonaisriskin arvioinnissa suositus siirtyä käyttämään Score-taulukkoa Framinghamin taulukon sijaan.

Yhdistelmähoidon painottamisessa ajatuksena on parantaa lääkehoidon tasoa siten, että myös lääkehoidon siedettävyys pysyy hyvänä. Viime vuosien suuret monikeskustutkimukset, etupäässä Ascot-, Progress- ja Life-tutkimukset, ovat tuoneet lisää tietoa yhdistelmälääkityksen eduista ja keskinäisistä eroista.

Käypä hoito -päivitys nostaa myös esiin joitakin hyviä lääkeyhdistelmiä. ACE:n estäjien ja tiatsididiureetin yhdistelmiä sekä ACE:n estäjien ja kalsiumkanavan salpaajien yhdistelmiä suositellaan monissa hypertensiotapauksissa.

Beetasalpaajien teho on lopputapahtumien osalta osoittautunut heikommaksi kuin muiden ensisijaislääkkeiden. Monissa kansainvälisissä päivityksissä ja suosituksissa beetasalpaajat on tiputettu kokonaan pois kohonneen verenpaineen hoidon primaarilääkevalikoimasta.

– Beetasalpaajien suhteen otimme hieman varovaisemman kannan kuin monissa muissa kansainvälisissä suosituksissa, Jula toteaa.

– Beetasalpaajista on kuitenkin hyötyä, jos potilaalla on samanaikainen sepelvaltimotauti. Päivitys korostaa räätälöityä lääkehoitoa, Jula sanoo.

Myös päivityksessä tuodaan esille, että hypertensiopotilaiden hoidossa näytöt beetasalpaajahoidon ennustetta parantavista vaikutuksista on vähän ristiriitainen. Erityisesti atenololin ja propranololin näytöt ovat huonot ja tämä on myös kirjoitettu päivitykseen auki: niitä ei suositella käytettäväksi kohonneen verenpaineen hoidossa lainkaan.

Janne Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030