Ajan­kohtai­sta

Hyvällä hygienialla miljoonasäästöt

Joka viides sairaalainfektio voidaan välttää kunnon hygienia- ja hoitokäytäntöjen avulla, todetaan uudistetussa Infektioiden torjunta sairaalassa -kirjassa. Rahaa säästyisi noin 40 miljoonaa euroa vuosittain, jos infektioiden määrää onnistutaan laskemaan 20 prosenttia.

Infektiolääkäri ja kirjan toimituskunnan puheenjohtaja Pekka Kujala Oulun yliopistollisesta sairaalasta toteaa, että tärkein keino sairaalainfektioiden välttämiseksi ja kurissapitoon on alkoholihuuhteen käyttö.

Valitettavasti sairaalan henkilökunta jättää yhä varsin usein desinfiontiaineen käytön väliin joko kiireen tai välinpitämättömyyden takia. Myös esimerkiksi suojakäsineiden käyttö on tärkeää, jos toimenpiteen aikana kosketaan limakalvoja tai haavoja.

– Kyse on tottumuksista. Toisinaan kyse voi olla kiireestä, toisinaan kyse on asenteista ja kiire on vain väärä alibi, Kujala kuvaa.

Julkisuudessa paljon esillä ollut antibiooteille vastustuskykyinen MRSA-bakteeri on vain yksi ja Suomessa vielä melko harvinainen sairaalainfektion aiheuttaja. Valtaosa sairaalainfektioista syntyy potilaan oman ihon tai limakalvon kasvustosta.

– Mitä enemmän sairaus häiritsee potilaan elimistön omaa puolustusjärjestelmää, sen tärkeämpää on, että sairaalan henkilöstö hallitsee infektioiden torjunnassa tarvittavat toimet, Kujala korostaa.

Kansanterveyslaitoksen mukaan Suomessa esiintyy vuosittain noin 50 000 sairaalainfektioita vuosittain. Sairaalainfektiot ovat vaikuttamassa 2 000–5 000 potilaan kuolemaan vuodessa.

Kujala on englantilaisten tutkimusten ja KTL:n lukujen pohjalta laskenut karkean arvion, että Suomessa sairaalainfektiot aiheuttavat 360 000 ylimääräistä hoitopäivää, joiden kulut lasketaan yli 200 miljoonaan euroon vuositasolla.

Aiemmin vain ammatillisessa mielessä määritellyn sairaalainfektion käsite täsmennettiin viime vuoden alussa tartuntatautilakiin. Sairaalainfektiolla tarkoitetaan infektioita, jotka ilmaantuvat sairaalassa tai liittyvät sairaalassa tehtyyn toimenpiteeseen. Usein sairaalainfektio käynnistyy vasta potilaan päästyä kotiin.

Sairaalainfektion syntyyn vaikuttaa Kujalan mukaan mutkikas tapahtumaketju, jossa muuttujia ovat muun muassa mikrobi, tartuntatie, tartuntatapa sekä potilas ja hänen sairautensa erityispiirteet.

Suomen Kuntaliiton julkaiseman Infektioiden torjunta sairaalassa -kirjan on toimittanut erityisasiantuntija Soile Hellstén. Oppi- ja käsikirjan kirjoittamiseen osallistui yli 90 suomalaista asiantuntijaa.

Janne Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030