Lehti 46: Ajan­kohtai­sta 46/2006 vsk 61 s. 4798

Iltakoneella isä-vauvaryhmään

Suvi Sariola

Kun suomalaisen miehen prototyyppi, Nokian insinööri, on innoissaan isyydestä, niin kyllä siitä innostuvat muutkin miehet, sanoo Vuoden isä -palkinnon saanut oululainen psykiatri, LT Hannu Säävälä lämpimästi.

Säävälä ja hänen työtoverinsa Eero Keinänen ovat tavanneet Oulun isyysneuvolassa yli kaksituhatta miestä, jotka ovat odottaneet ensimmäistä lastaan. Innostuneimmiksi ovat yllättäen osoittautuneet teknologiakaupungin insinöörit.

- Joukossa on miehiä, jotka reissaavat ympäri maailmaa mutta tulevat isä-vauvaryhmään miettimään syöttörytmejä, Säävälä kuvaa.

Hänen mukaansa suomalaisen miehen ajatus isyyden sisällöstä onkin muuttunut. Nyt aikuisikään ehtineillä miehillä ei ollut lapsuudessaan kokemusta läheisestä isästä, mutta he itse haluavat oppia, miten vauvojen ja lasten kanssa ollaan ja pitävät sitä tärkeänä.

Vuoden isä -palkinto jaettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Sen saa henkilö, joka on edistänyt isyyttä omalla esimerkillään ja sillä tavoin lisännyt isyyden arvostusta tai joka on toiminut yhteiskunnassa hyvän isyyden puolestapuhujana ja muuttanut siten asenteita isyydelle myönteisiksi. Vuoden isän palkitsi sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen.

Hannu Säävälä oli vuonna 1994 mukana perustamassa Ouluun Suomen ensimmäistä isyysneuvolaa ja teki siellä pitkään työtä vapaaehtoisena. Isyysneuvolan toiminta tyrehtyi rahapulaan viime vuonna, mutta Säävälä kiertää kouluttamassa isyysneuvolatoimintaan mm. terveydenhoitajia.

Katso silmiin, ota syliin ja puhu

Säävälä oli myös kirjoittamassa Isän kirjaa Lapsi 2000 -yhdistyksen isyyspakkaukseen. Kirjoittajat miettivät, miten auttaa miestä "löytämään" vauva, kun miesyhteisössä ei ole perinteitä vauvan kanssa olemisessa.

He päätyivät lopulta ohjeeseen: katso vauvaa silmiin, puhu vauvalle, vaikkei hän ymmärtäisikään, ja pidä vauvaa sylissä.

- Kun nämä kolme asiaa tarjotaan vauvalle, hän pystyy rakentamaan oman psyykensä ja samalla isän ja vauvan suhteesta syntyy elinikäinen kumppanuus, Säävälä sanoo.

Aktiivinen isyys tuo hänen mukaansa kuitenkin kilpailuasetelman äidin ja isän välille, ja vanhemmat joutuvat selvittämään sen keskenään.

Toisaalta Säävälä uskoo, että isän aktiivinen läheisyys vauvan kanssa estää joitakin tämän vaiheen perhe-elämän perinteisiä karikoita.

- Jos äiti ja vauva ovat hyvin tiiviisti vain keskenään, isä joutuu perheessä ulkokehälle, mistä voi aiheutua ongelmia. Ratkaisu tähän on se, että isä tulee lähelle vauvaa, jolloin äiti saa aikaa huoahtaa ja huomaa myös isän, Säävälä miettii.

Neuvolalääkärikin voi tehdä paljon isyyden edistämiseksi, jos hän huomaa kysyä neuvolakäynnillä olevalta äidiltä, mikä isän asema perheessä on.

- Vain kysyä ryhtymättä kommentoimaan, mikä isän aseman pitäisi olla, Säävälä tarkentaa. - Ilmiöt elävät, kun ne huomataan ja mainitaan ääneen.

Lue myös

Miesaktivisti ja kahden lapsen isä

Hannu Säävälällä on kaksi lasta. Työstään innostunut isä joutuu itsekin puntaroimaan ajankäyttöään ja asioiden tärkeysjärjestystä.

- Lastenlääkäri

Benjamin Spock

kirjoitti aikoinaan, ettei ole koskaan tavannut vanhoja ihmisiä, joita harmittaisi, että he viettivät niin paljon aikaa lastensa kanssa, kun nämä olivat pieniä. Sen sijaan monet vanhemmalla iällä harmittelevat, miten ura vei eikä lasten kanssa tullut olluksi. Siitä että on luonut läheisen suhteen lapseen, seuraa paljon hyvää omaan myöhempään elämänkaareen.

Säävälän mukaan hänen kiinnostuksensa isyyteen on myös luontevaa jatkoa pitkäaikaiselle kiinnostukselle miesten hyvinvointiin ja miesten auttamiseen heidän ongelmissaan. Säävälä on ollut aktiivisesti mukana miesjärjestöjen toiminnassa ja työskennellyt vuosia Oulun ensi- ja turvakodissa kehittämässä miestyötä.

Nykyään Säävälä työskentelee Oulun yliopistollisen sairaalan oikeuspsykiatrian yksikössä psykoterapeuttina ja tekemässä mielentilatutkimuksia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030