Lehti 12-13: Ajan­kohtai­sta 12-13/2005 vsk 60 s. 1381

Internetpalveluita myös mielenterveyspotilaille

Ulla Järvi

Maaliskuun alussa internetissä käynnistyi koeluontoinen mielenterveyspotilaille suunnattu portaali. Portaalia esiteltiin Sairaanhoitajapäivillä Helsingissä.

Informaatioteknologian huima kehitys on työelämässä mukana oleville arkipäivää. Moni mielenterveyspotilas kuitenkin uhkaa syrjäytyä niin informaatioteknologian kehitysaskelista kuin koko suomalaisesta yhteiskunnasta.

Suomen Akatemia käynnisti viime vuonna nelivuotisen tutkimusprojektin selvittämään tietoteknologian hyötyjä ja haittoja mielenterveystyössä.

- Internetin kautta voidaan tarjota myös mielenterveyspotilaille monenlaisia palveluita, lupaa professori Maritta Välimäki Turun yliopistosta.

- Potilas voi esimerkiksi ottaa yhteyden hoitotyön ammattilaisiin ja saada nopeasti tukea arkipäivän ongelmiin, kuten ruokailuun, lääkehoitoon tai asumisen pulmiin. Hän voi keskustella netissä vaikkapa vertaisryhmissä ja saada kirjallistakin tietoa haluamistaan asioista, kertoo Maritta Välimäki.

Tutkimusprojektissa on mukana eri tieteenalojen ja mielenterveysjärjestöjen edustajia. Projektissa on mukana myös kaksi psykiatrista sairaalaa. Kokemusperäistä tietoa kerätään internetissä maaliskuun alussa aloittaneen portaalin käyttäjiltä.

Lue myös

- Tosin vielä portaali on koeluontoinen ja käytössä vain rajatulla ryhmällä. Ennen kuin portaali voidaan avata laajemmalle joukolle, se vaatii huolellisen arvioinnin eduista ja haitoista, Välimäki korostaa.

Hankkeessa on parhaillaan mukana 190 sairaanhoitajaa, joista puolet on koulutettu palvelun käyttöön.

Välimäki muistuttaa, että internetissä on toki jo nyt mielenterveyteen erikoistuneita sivustoja. Ne eivät kuitenkaan hänen mielestään täysin palvele juuri mielenterveyspotilaita, joiden pitää tarvitessaan saada yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen.

Myös sivuston käyttöturvallisuus sekä käyttäjien tietosuoja ja -turva on varmistettava.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030