Lehti 1-2: Ajan­kohtai­sta 1-2/2006 vsk 61 s. 15

Jussi Huttunen: Terveydenhuollon ongelmana monikanavainen rahoitus

Suvi Sariola

Professori Jussi Huttunen pitää monikanavaista rahoitusjärjestelmää yhtenä terveydenhuollon kipeimmistä ongelmista.

- Kuntien ei ole tarvinnut huolehtia hoitoon pääsystä, kun Kela maksaa sairauspäivärahat. Kallis lääkehoito syrjäyttää tehokkaan leikkauksen, kun kunta maksaa leikkauksen ja Kela lääkkeet, kuvaa Huttunen osaoptimointia, jota rahoituksen jakautuminen valtion, kuntien, Kelan ja yksityisten kesken aiheuttaa.

Monikanavaisuuden ongelmiin etsittiin hänen mukaansa turhaan ratkaisua kansallisessa terveyshankkeessa, jonka onnistumista Huttunen arvioi Lääkäripäivillä.

Huttusen mukaan näyttää todennäköiseltä, että hanke toteutuu sille asetetussa aikataulussa. Vaikka ongelmia ja pullonkauloja vielä onkin, on hankkeen tärkein päätös, hoitotakuu, toteutunut "hämmästyttävällä tavalla".

Lääkärikoulutuksen tuntuvan lisäyksen takia lääkäripula on menossa ohitse ja edessä on tilanne, jossa nuoria lääkäreitä on riittävästi tai ylimäärin. Sen sijaan odotettavissa on lähivuosina erittäin vakava pula erikoislääkäreistä.

Lue myös

Kansalliseen terveyshankkeeseen sisältyi monia toimenpiteitä, jotka koskivat palvelujärjestelmän rakenteita. Huttusen mukaan keskussairaaloita on liikaa eikä niiden kesken ole tarpeeksi yhteistyötä. Sairaanhoitopiirejä koskevat järjestelyt nousevat hänen mukaansa kuitenkin uudelleen esille osana koko kuntajärjestelmän kehittämisohjelmaa.

Terveydenhuollon tietojärjestelmiä koskevien ongelmien korjaaminen etenee aikataulussa. Jokaisella sairaanhoitopiirillä ja terveyskeskuksella on ollut omat järjestelmänsä, jotka eivät ole yleensä pystyneet kommunikoimaan keskenään.

- Kymmenessä vuodessa hukattiin satoja miljoonia, sanoo Huttunen, jonka mukaan laskun ovat maksaneet veronmaksajat ja potin korjanneet informaatioteknologian myyjät.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030