Lehti 17: Ajan­kohtai­sta 17/2007 vsk 62 s. 1712

Kannattaako ottaa punkkirokotus?

Ensi kesästä on ennustettu vilkasta punkkikesää. Miten neuvoa potilasta, joka miettii, pitäisikö hankkia punkkirokotus?

- Kun punkkirokotteesta puhutaan, muistutan yleensä ensimmäiseksi, että se suojaa ainoastaan TBE-virustaudilta, ei borrelioosilta, muistuttaa infektiotautien erikoislääkäri, LT

Jarmo Oksi

TYKS:sta.

TBE-viruksen aiheuttama puutiaisaivokuume voidaan estää rokotteella, mutta hoitoa siihen ei ole.

Se, kannattaako rokotus hankkia, riippuu Oksin mukaan siitä, missä ja miten kesänsä viettää.

- Jos kesänsä viettää kuten ennenkin, eikä ole saanut punkinpuremia kuin ehkä pari elämänsä aikana, ei rokotetta minun mielestäni tarvita, hän sanoo.

Jos sen sijaan esimerkiksi perheessä on joka kesä jollakin perheenjäsenellä punkinpurema, voi rokotus olla viisasta hankkia. Varautua kannattaa varsinkin, jos veneilee tai mökkeilee alueella, missä puutiaisaivokuumetapauksia tiedetään olleen.

Suomen TBE-tapauksista suurin osa on Ahvenanmaalta ja Turun saaristosta, mutta Oksin mukaan punkit voivat olla viruksen kantajia myös esimerkiksi Kokkolan-Vaasan seudulla ja Kotkan seudulla. Joukkorokotus Ahvenanmaalla viime vuonna vähensi tapauksia siellä selvästi.

Lue myös

Oksi muistuttaa, että vaikka TBE-infektioiden määrä on lisääntynyt, se on yhä vain noin sadasosa borreliainfektioiden määrästä. Borreliainfektioita on Suomessa vuosittain 2 000-5 000 ja myös niiden määrä on selvästi kasvanut.

Jarmo Oksin mielestä kannattaa kuitenkin olla perin varovainen tulevan kesän punkkiennusteiden laadinnassa, koska punkkien määrään vaikuttavat varsin monet tekijät. Viime kesän ja kuluneen talven lisäksi siihen vaikuttaa myös esimerkiksi jyrsijäkantojen vaihtelu. Punkit talvehtivat enimmäkseen pikkujyrsijöiden turkeissa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030