Ajan­kohtai­sta

Kantasoluhoidosta voi löytyä apu diabetekseen

Alustavassa tutkimuksessa omia kantasoluja saanut, tyypin 1 diabetesta sairastava potilas selvisi ilman insuliinia jopa 35 kuukautta.

Kantasoluhoito on auttanut tyypin 1 diabetesta sairastavia potilaita niin, etteivät he ole tarvinneet insuliinia jopa 35 kuukauteen. Näin kertoo JAMA:ssa (2007;297:1568) julkaistu artikkeli.

Yhdysvaltalais-brasilialainen tutkimus on lupaava, mutta tutkijat muistuttavat sen alustavuudesta. Suppea tutkimus käsitti vain 15 juuri diabetesdiagnoosin saanutta potilasta, jotka olivat 14–31-vuotiaita. Heitä seurattiin 7–36 kuukauden ajan. Vertailuryhmää ei ollut.

Tutkijat antoivat potilaille vahvan lääkityksen immuunijärjestelmän kaatamiseksi, minkä jälkeen potilaat saivat omia kantasolujaan verensiirtoina.

Potilaiden reaktionopeus hoitoon ja kyky selvitä ilman insuliinia vaihteli. Valtaosa eli 14 potilasta pystyi luopumaan insuliinin käytöstä. Yhdellä jakso kesti 35 kuukautta, neljällä vähintään 21 kuukautta, seitsemällä vähintään puoli vuotta ja kahdella 1–5 kuukautta.

Yksi potilaista sairastui pneumoniaan ja kaksi kärsi umpirauhasten toimintahäiriöstä.

Asiantuntija toppuuttelee innostusta

– Tutkimus herättää mielenkiintoa, kiistoja ja innostusta, tutkimuksessa mukana ollut Richard Burt chicagolaisesta Northwesternin yliopistosta toteaa uutistoimisto Reutersille.

BBC:n haastattelema asiantuntija Iain Frame Ison-Britannian Diabetesjärjestöstä varoittaa hyvin alustavan tutkimuksen nostattamista toiveista.

– Aihe tarvitsee lisää tutkimusta, ennen kuin voimme tehdä lopullisia päätelmiä. On tunnettua, että tyypin 1 diabeteksen alussa oireet ovat usein väliaikaisesti lieviä. Tämä tekee tulosten tulkinnan monimutkaiseksi.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030