Ajan­kohtai­sta

Kävelemään, nyt ulos kävelemään

Kaiken muun hyvän vaikutuksen lisäksi kävely näyttää vähentävän myös dementian esiintymistä vanhemmalla iällä, todetaan JAMAssa julkaistuissa kahdessa tutkimuksessa. Toinen tutkimuksista koski 71–93-vuotiaita japanilaissyntyisiä miehiä ja toinen 70–81-vuotiaita naisia suuresta sairaanhoitajien terveystutkimusaineistosta.

Iäkkäiden miesten tutkimuksessa oli mukana hyväkuntoisia, Havaijin Oahun saarella asuvia miehiä, jotka olivat osallistuneet jo 1960-luvulla käynnistyneeseen sydäntautien seurantatutkimukseen. Miesten kognitiivista suoriutumista testattiin kahden perättäisen kolmen vuoden seurantajakson aikana. Samalla selvitettiin heidän fyysistä suoriutumistaan.

Seurannassa todettiin, että päivittäin yli kaksi mailia (3,2 km) kävelevien miesten riski sairastua dementiaan oli selvästi pienempi kuin alle neljännesmailin (400 m) päivittäin kävelevien. Eniten kävelevien ryhmässä olivat myös parhaat tulokset kognitiivista suoriutumista mittaavassa testissä ja vähiten heikkenemistä fyysisessä aktiivisuudessa keski-iän jälkeen.

Sairaanhoitajien terveystutkimusaineistosta valittiin hyväkuntoiset yli 70-vuotiaat, joille tehtiin puhelinhaastattelu koskien kognitiivista suoriutumista ja fyysistä aktiivisuutta, kuten kävelyä.

Eniten kävelyä tai muuta liikuntaa harrastavat naiset kärsivät vähiten muista vanhuuden vaivoista, kuten tasapainovaikeuksista, sydän- ja verisuonitaudista sekä diabeteksesta ja keuhkosairauksista. He myös selviytyivät parhaiten kognitiivisista testeistä.

Professori Raimo Sulkava Kuopion yliopistosta sanoo, että hyvä fyysinen kunto saattaa myöhentää Alzheimerin taudin oireiden alkamista.

– Liikunta vaikuttaa nimenomaan vaskulaarisiin riskitekijöihin, kuten painoon, verenpaineeseen, veren rasvoihin ja insuliiniresistenssiin. Kaikki nämä ovat yhteydessä Alzheimerin tautiin. Ei ole yhdentekevää, jos tällä tavoin voidaan siirtää dementian alkamista esim. 80. ikävuodesta 85:een, hän toteaa.

Alkavaan tai piilevään Alzheimerin tautiin voi liittyä aivoista johtuvia kävelyn säätelyn ongelmia, joita voi esiintyä, vaikka varsinainen tauti puhkeaisi vasta vuosien kuluttua. Tauti alkaa usein hiljalleen lisääntyvänä inaktiivisuutena, jolloin henkilö on aikaansaamaton, eikä lähde enää liikkeelle. Siten nämä tutkimustulokset voivat osittain heijastaa myös jo alkanutta dementoivaa prosessia. Vantaan kaupungin vanhimmista asukkaista tehdyssä seurantatutkimuksessa totesimme, että fyysisesti aktiivisen elämäntavan omaksuneilla oli parhaat edellytykset pysyä hyvässä fyysisessä ja psyykkisessä kunnossa vielä vanhana, sanoo Sulkava.

Abbott RD. Walking and dementia in physically capable elderly men. JAMA. 2004;292(12):1447–53.

Weuve J. Physical activity, including walking, and cognitive function in older women. JAMA. 2004;292(12):1454–61.

Maira Palosuo

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030