Lehti 33: Ajan­kohtai­sta 33/2005 vsk 60 s. 3112

Käypä hoito -suositus: Kohdunpoisto ei ole ensimmäinen hoito runsaisiin kuukautisiin

Ulla Järvi

Kohdunpoistoon on turvauduttu usein ensimmäisenä hoitokeinona, kun nainen valittaa runsaita kuukautisiaan. Vaikka kohdunpoistojen määrä on viime vuosina laskenut, tehdään niitä Suomessa yhä selvästi enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Alueelliset erot Suomen sisällä voivat olla kaksinkertaiset.

Keskiviikkona esiteltiin tuore Käypä hoito -suositus runsaiden kuukautisten, menorragian, hoitamiseksi.

- Ensimmäiset hoidot ovat lääkkeellisiä, esimerkiksi hormonkierukka, traneksaamihappo, tulehduskipulääkkeet ja yhdistelmäehkäisypillerit. Myös kohdun limakalvon alaisten myoomien ja polyyppien poisto vähentää kuukautisvuotoa. Kohdunpoiston pitäisi tulla vasta viimeisenä vaihtoehtona, jos hoidetaan vain terveen naisen runsaita kuukautisia, sanoo suositustyöryhmän puheenjohtaja erikoislääkäri Ritva Hurskainen Hyvinkään sairaalasta.

Joka kolmas 15-50-vuotias nainen kokee jossain elämänsä vaiheessa kuukautisvuotonsa runsaiksi. Kyselyn mukaan heistä viisi prosenttia kokee elämänlaatunsa niin huonoksi, että tahtoisi hoitoa. Tämä merkitsisi 50 000 naisen potilasjoukkoa vuosittain.

- Tavoitteena on, että runsaista kuukautisista kärsivien naisten tutkimus ja hoito voi tapahtua avo- ja perusterveydenhuollossa, eikä erikoissairaanhoitoon tarvitsisi lähettää kuin vain erityisistä syistä, toteaa ylilääkäri, dosentti Juhani Toivonen Jorvin sairaalasta.

Lue myös

Paljonko on paljon?

Menorragian hoidossa naisen omilla tuntemuksilla on tärkeä merkitys; silti pyrkimys on nykyistä yhtenäisempiin hoitoperusteisiin ja hoitokeinoihin.

Runsaina kuukautisvuotoa pidetään, jos vuoto on säännöllisesti ja toistuvasti yli 80 ml yhden kuukautiskierron aikana. Koska vain arviolta puolet naisista kuitenkin vuotaa yli tuon 80 millilitran, vuotojen hoidosta saatavaa hyötyäkään ei siten koeta erityisen suureksi.

- Erittäin hyväksi työkaluksi on osoittautunut menorragiapotilaan haastattelu- ja tutkimuslomake, jonka potilas voi itsekin ennen vastaanotolle tuloa tulostaa internetistä osoitteessa www.kaypahoito.fi, neuvoo Ritva Hurskainen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030