Lehti 41: Ajan­kohtai­sta 41/2005 vsk 60 s. 4100

Kenttä haluaa valtakunnallisen sikiöseulontasuosituksen

Sikiöseulontojen alueellinen keskittäminen ja valtakunnallinen seulontasuositus; nämä ovat keskeisiä parannusehdotuksia, joita alan asiantuntijat esittivät sikiöseulontoja käsitelleessä seminaarissa Helsingissä.

Nykyinen seulontakäytäntö on sekava, epäyhtenäinen ja perheiden kannalta monin tavoin hankala. Sikiön poikkeavuuksien seulonta -seminaariin tulleet tiesivät tämän entuudestaan. Kenttäväki oli kuitenkin saanut lisää tietoa ja vahvistusta tutulle ilmiölle FinOHTAn vasta julkaisemasta raportista, jossa seulontojen nykyistä tilaa analysoidaan.

Seminaarin järjestivät sosiaali- ja terveysministeriön seulontatyöryhmä ja FinOHTA. Raportin ja seminaarin tavoitteina on käynnistää "hedelmällinen terveyspoliittinen keskustelu" sikiön poikkeavuuksien seulonnasta.

Sikiöseulontojen tilanne ei ole sekava vain Suomessa. Ylilääkäri Seppo Heinonen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta aloitti oman puheenvuoronsa kertomalla käyneensä vastikään Oslossa ja "siellä käsiteltiin tätä samaa asiaa hyvin sekavissa tunnelmissa".

Myös erikoistutkija Annukka Ritvanen Stakesista todisti samaa omassa esityksessään: seulonta- ja myös raskauden keskeyttämisen käytännöt eri puolilla Eurooppaa ovat varsin epäyhtenäisiä, eivätkä aina edes kovin loogisia. Myös alueellinen vaihtelu maissa voi olla huomattavaa, vaikka kansallinen politiikka tai suositus olisi ylös kirjattukin.

Heinonen toi seminaariväelle obstetrikon näkemyksen sikiöseulontoihin. Hän korosti puhuvansa siitä, miten asia Suomessa "ehkä tulisi hoitaa". Avainkysymyksiä ovat hänen mukaansa: seuloa vai ei, ja jos seulotaan niin missä, milloin ja miksi.

Kansainvälinen trendi on seuloa yhä varhemmin, jolloin päätös raskauden jatkamisesta tai keskeyttämisestä on helpompaa kuin siinä tapauksessa, että äiti tuntee sikiön liikkeet ja raskaus on kenties niin pitkällä, että se näkyy ulkopuolisten silmiin.

Heinonen näki seulontojen laadun ja vanhemmille annettavan perusteellisen neuvonnan keskeisiksi tekijöiksi, jos sikiöseulonta halutaan järjestää mallikkaasti.

- Emme ole Suomessa sillä laatutasolla, jolla pitäisi olla. Nykyinen järjestelmä kaipaa keskittämistä, Heinonen sanoi.

Lue myös

Toive Kuopiosta: "Suositus, kiitos!"

Heinosen näkemykseen seulontojen keskittämisestä yhtyi Kuopion kaupungin ylilääkäri Matti Pietikäinen. Kuopiossa seulonnat ovat puhuttaneet konkreettisen tapauksen pohjalta, kun paikallinen perhe haki korvausta kaupungilta seulonnan petettyä.

- Kaipaan ehdottomasti valtakunnallista seulontasuositusta, Pietikäinen sanoi.

Jopa eduskunnan oikeusasiamiehen ratkottavaksi päätynyt tapaus osoittaa, että Suomessa todella kaivataan yhtenäisiä linjauksia ja käytäntöjä lähtien tiedottamisen käytännöistä.

Seminaarissa keskusteltiin ja väiteltiin kiivaasti, osin sekavastikin. Yksi väittelyiden teemoista, johon muutama aktiivinen salikyselijä ja -kommentoija halusi toistuvasti palata, oli "yhteiskunnan ja terveyshuollon ajama seulonta".

Joidenkin kommenteissa sikiön poikkeavuuksien seulonta merkitsi yksiselitteisesti vain vammaisuuden kieltämisen signaalia yhteiskunnalta. Tätä tulkintaa moni kuulijakunnasta tuntui pitävän liioiteltuna ja harhaanjohtavana.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030