Lehti 12: Ajan­kohtai­sta 12/2004 vsk 59 s. 1237

Kitarisan poisto ei suojaa alle 2-vuotiasta korvatulehduksilta

Maria Kuronen

Kitarisaleikkaus ja antibioottiestohoito eivät estäneet äkillisiä korvatulehduksia lumelääkettä paremmin alle 2-vuotiailla. BMJ:ssä julkaistussa tutkimuksessa (BMJ 2004;328:487-90) lapsia seurattiin kahden vuoden ajan. Äkillisten korvatulehdusten, lääkärikäyntien, antibioottireseptien ja oirepäivien määrissä ei ollut merkittäviä eroja kolmen intervention välillä. Oululainen tutkijaryhmä ei suosittele kitarisaleikkausta ensisijaiseksi keinoksi ehkäistä tämän ikäisten lasten äkillisiä korvatulehduksia.

- Korvalääkärit ovat jo pitkään epäilleet kitarisan poiston tehoa uusiutuvan äkillisen korvatulehduksen ehkäisyssä. Kuitenkin Suomessa kitarisaleikkausten määrä on lisääntynyt jatkuvasti, osittain juuri siksi, että poistosta on odotettu apua äkillisiin korvatulehduksiin. Epäily huonosta tehosta johti tähän tutkimukseen, kertoo tutkimusryhmän jäsen, lastentautien professori Matti Uhari Oulun yliopistosta.

- Tuloksen takia olemme lähes lopettaneetkin tällä leikkausaiheella tehdyt kitarisan poistot Oulun yliopistosairaalassa.

Myös Tampereella on saatu samansuuntaisia tuloksia kuin Oulussa. Tutkimusasetelma oli kuitenkin erilainen, sillä leikkausten tehoa selvitettiin tutkimuksessa, jossa vanhemmat saivat vaikuttaa valittuun keinoon ehkäistä korvatulehduksia.

Kaikki lasten kitarisaleikkaukset eivät suinkaan ole tarpeettomia.

- Vaikka emme omassa tutkimuksessamme selvittäneet muuta kuin kitarisan poiston vaikutusta korvatulehdusten uusiutumiseen, leikkaus näyttäisi hyödyttävän kroonista, erittävää korvatulehdusta eli liimakorvaa sairastavia yli 4-vuotiaita lapsia. Myös liian suuri kitarisa, joka aiheuttaa esimerkiksi kuorsausta, on leikkausaihe, kertoo professori Uhari.

Antibioottiestohoito sulfalla oli tutkimuksen mukaan yhtä tehoton kuin leikkaus tai lumelääke. Antibiootteihin liittyy lisäksi resistenssiongelmia. Antibioottiestohoito ei olekaan mikään yleisesti suositeltava vaihtoehto korvatulehdusten ehkäisyyn.

Ilmastointiputket toimivat

Kaikkia korvatulehduksen estohoitoja ei tarvitse heittää romukoppaan.

Lue myös

- Välikorvan ilmastointiputkien on osoitettu ehkäisevän korvatulehduksia. Korvalääkäri Tiia Kujala Oysin korvaklinikalta on aloittanut uuden tutkimuksen, jolla pyritään selvittämään, onko kitarisaleikkauksesta hyötyä silloin, kun siihen yhdistetään ilmastointiputket. Tutkimuksessa tätä yhdistelmää verrataan pelkkiin ilmastointiputkiin ilman leikkausta ja kontrolliryhmään, jolle ei tehdä mitään toimenpiteitä, kertoo professori Uhari.

Tutkimuksesta odotetaan tuloksia kolmen vuoden kuluttua.

- Ilmastointiputkista on se hyöty, ettei lapsen kuulo alene korvatulehduksen aikana. Välikorvaeritteen vuoksi korvatulehdukset aiheuttavat ns. fluktuoivaa kuulon alenemaa. Joillakin lapsilla kuulo voi alentua jopa 30 desibeliä. Kuulon aleneminen alle 3-vuotiaana näkyy lapsen kehityksessä vielä kouluiässä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030