Ajan­kohtai­sta

Klamydiaa pitäisi seuloa jo koulun terveystarkastuksissa

Nuorten seksitauteja ei saada kiinni järjestelmillä, jotka on kehitetty klassisia sukupuolitauteja varten, sanoo professori Jorma Paavonen HYKS:n naistenklinikalta. Nuori ei lähde oireettoman tautinsa kanssa iho- ja sukupuolitautien klinikalle, eikä valistus juuri tunnu teineihin tehoavan. Ennaltaehkäisy rokottamalla, ja seulonnat vaikka koulun terveystarkastusten yhteydessä saattaisivat olla tehokkaita keinoja seksitautiepidemioiden suitsemiseen, Paavonen arvelee.

Jorma Paavosen mielestä sukupuolitauti-termi sopii huonosti seksin välityksellä tarttuviin tauteihin, joita nuoret sairastavat. Varsinaisina klassisina sukupuolitauteina hän pitää kuppaa ja tippuria, joiden hoito lähti siitä, että potilas tuli itse valittamaan lääkärille oireitaan. Vaikka klassikkotaudit ovat jo harvinaisuuksia, hoitojärjestelmä on yhä viritetty käytännöiltään ja ajatuksellisesti niiden mukaan.

Tämä ei enää Paavosen mielestä toimi: nuorten seksin yhteydessä tarttuvat taudit ovat erittäin yleisiä ja toisaalta oireettomia. Muun muassa siksi lääkärit saavat turhaan odottaa nuorta polvea luokseen vastaanotoille.

Klamydia, papilloomavirusinfektiot, genitaaliherpes ja Epstein-Barrin virus vaativat uusia hoitokeinoja ja -asenteita, Paavonen tähdentää. Papilloomavirusinfektioihin hän uskoo saatavan apua rokotteesta, jota ei enää tarvitse odottaa kauan. Rokote, joka on osoittautunut tehokkaaksi, on jo faasi 3:n tehotutkimuksissa. Klamydiassa taas voitaisiin turvautua seulontoihin, joita voitaisiin tehdä vaikka jo koulussa nuorten yleisten terveystarkastusten yhteydessä. Kohtuullisen aikaisin alkaville seulonnoille on perusteita.

? Tuoreimman kouluterveyskyselyn perusteella tiedetään, että 14-vuotiaista jo yksi viidestä on ollut yhdynnässä. Kuusitoistavuotiaista jo enemmän kuin kaksi kolmesta on kokeillut seksiä. Seksin aloitusiän suhteen meidän lukumme hipovat jo maailmanennätystä, Paavonen toteaa.

Klamydiatapaukset lisääntyvät Suomessa noin 10 prosentin vuosivauhdilla. Viime vuonna uusia tartuntoja todettiin lähes 14 000.

Genitaaliherpekseen ollaan myös saamassa rokote, mutta sitä odotellessa Jorma Paavonen toivoisi lääkärikunnan terästäytyvän herpesepisodien estohoidossa. Hoitoa käytetään meillä Paavosen mukaan aivan liian vähän tarpeeseen nähden. Estohoidolla voidaan kuitenkin laskea ihmisen viruskuormaa niin, ettei herpeksen uusintaepisodeja tule, jolloin taudinkantajan aikaisemmin altistumaton partneri säästyy tartunnalta.

Valistuksen tai pelottelun voimaan Jorma Paavonen ei nuorten seksitautien torjunnassa juuri usko.

? Paitsi kun varoitamme nuoria toistuvien klamydiainfektioiden aiheuttamien komplikaatioiden vaarasta, siinä kyllä on oikeastaan pelottelukampanjan paikka.

Liisa Koivula

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030